ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λετυμπιώτης: «Η Κύπρος παράγοντας σταθερότητας για την ΕΕ στην περιοχή, ο ΠτΔ θα ενημερώσει για το σχέδιο Εστία»

Λετυμπιώτης: «Η Κύπρος παράγοντας σταθερότητας για την ΕΕ στην περιοχή, ο ΠτΔ θα ενημερώσει για το σχέδιο Εστία»

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα απασχολήσει, μεταξύ άλλων, τη σύνοδο των ηγετών των MED9, που συνέρχεται αύριο στην Πάφο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε σημερινές του δηλώσεις ανέδειξε τη σημασία της διοργάνωσης της συνόδου στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή και μέρος της λύσης στις προκλήσεις της περιοχής και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς.

«Mε τη φιλοξενία του ΜED9 στην Κύπρο σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή για την ευρύτερη περιοχή, στοχεύουμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες που καταβάλλονται στην αποκλιμάκωση της κρίσης, αλλά και στην ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφερε.

Ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε πως η Κύπρος «απέδειξε από την πρώτη στιγμή τον σταθεροποιητικό μας ρόλο και τη σημαντική ανθρωπιστική μας συμβολή, αξιοποιώντας στο μέγιστο της άριστες διπλωματικές μας σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής, αλλά και την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αναφέρθηκε στον θαλάσσιο διάδρομο Αμάλθεια ως επιπρόσθετη διαδρομή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αθώους πολίτες της Γάζας, που ήταν αποτέλεσμα στενής συνεργασίας με περιφερειακούς, Ευρωπαίους εταίρους και θεσμούς, για την επιχειρησιακή του λειτουργία.

Ανέφερε επίσης πως «ενεργοποιήσαμε εγκαίρως το σχέδιο Εστία, μέσω του οποίου μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στη χώρα μας πέραν των 2,400 πολιτών από περισσότερα από 20 κράτη, η πλειοψηφία των οποίων έχει ήδη αναχωρήσει από την χώρα μας, με τελικό προορισμό τις χώρες προέλευσής τους».

Δήλωσε περαιτέρω ότι «τα αιτήματα που έχουμε ενώπιόν μας είναι από χώρες, που ήδη είχαν εκφράσει αίτημα για υποβοήθηση», προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποια περαιτέρω αιτήματα και ενδεχομένως μέσα στη μέρα να υπάρξουν κάποιες περισσότερες αφίξεις από πολίτες κράτους που είχαν αφίξεις και τις προηγούμενες μέρες.

Στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται αυτή η σύνοδος στην Κύπρο, υπό την παρούσα σύνθεση των 9 χωρών και σε αυτήν θα πάρουν μέρος οι ηγέτες της Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κροατίας,  Μάλτας, Σλοβενίας, ο Υπουργός Εξωτερικών Πορτογαλίας, ενώ παρούσα θα είναι και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη σύνοδο θα συμμετέχει και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, αποδεχόμενος πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος.

"Η συμμετοχή του Βασιλιά έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία, καθότι η Ιορδανία μαζί με την Κύπρο, αλλά και άλλα κράτη της περιοχής αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας και η κρίση της περιοχής αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι κυρίαρχη στην ατζέντα της», ανέφερε.

Η Σύνοδος θα ξεκινήσει με γεύμα εργασίας στη 13:45 με θέμα συζήτησης τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ιορδανίας.

Οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο της Ιορδανίας τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας Ιορδανίας-ΕΕ.

Ο ΚΕ ανέφερε πως στο πλαίσιο της συζήτησης αναμένεται να εγερθεί και η από κοινού Κύπρου Ιορδανίας πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου δασοπυρόσβεσης, με μόνιμη παρουσία πτητικών μέσων με έδρα την Κύπρο, που μπορεί να αποτελέσει απτό παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας

Θα ακολουθήσει σύνοδος εργασίας με θέμα τη Μέση Ανατολή και στο πλαίσιό της ο βασιλιάς της Ιορδανίας θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί.

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης, ιδίως μετά τη διάχυσή της στον Λίβανο, στην ανάγκη ανάληψης περαιτέρω πρωτοβουλιών για την προστασία αμάχων πολιτών και στη στήριξη στον λαό του Λιβάνου, όπως επίσης και στην εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας 2735.

'Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους ηγέτες για την υπό εξέλιξη εφαρμογή του σχεδίου Εστία.

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου και αφού αποχωρήσουν ο βασιλιάς και ο Πρίγκιπας διάδοχος της Ιορδανίας, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη σύνοδος για μεσογειακές προτεραιότητες στον επόμενο θεσμικό κύκλο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί στη μετανάστευση και θα κάνει αναφορά στη σημασία ισορροπημένης προσέγγισης, αφενός με το σύμφωνο μετανάστευσης Ασύλου που πρέπει να εφαρμοστεί και αφετέρου με την εξωτερική της διάσταση.

Επίσης θα αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή και στην επαναδραστηριοποίηση κυπριακής πρωτοβουλίας για την Ανατολική Μεσόγειο και στην ανταγωνιστικότητα που θα είναι και το κυρίαρχο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους μήνες, με συζήτηση τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου όσο και στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νοεμβρίου.

«Εντός αυτού του πλαισίου ο Πρόεδρος θα αναδείξει τη σημασία σημαντικών επενδύσεων και τη μείωση εξαρτήσεων, με στόχο η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική, όπως επίσης και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ούτως ώστε να επιτευχθεί περισσότερη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την κοινή διακήρυξη που θα ανακοινωθεί με το πέρας των εργασιών της συνόδου και με δημοσιογραφική διάσκεψη από όλους τους ηγέτες, στις 6 το απόγευμα.

Στο περιθώριο της συνόδου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Βασιλιά και τον διάδοχο πρίγκιπα της Ιορδανίας, όπως επίσης και με Ευρωπαίους ομολόγους.

"Η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως μεσογειακές χώρες είναι κρίσιμης σημασίας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ό,τι συμβαίνει σε αυτή την περιοχή επηρεάζει άμεσα και σημαντικά ολόκληρη την Ευρώπη", ανέφερε.

Επίσης, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει το Σάββατο διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας και τον Πρωθυπουργό της Κροατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως ο ΠτΔ θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Κομισιόν και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και της τριμερούς της ΝΥ.

«Αντιλαμβάνεστε ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων το ζήτημα των ευρωτουρκικών ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας. Ήταν μια από τις καθοριστικές παραμέτρους που εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία είχαμε προτάξει και είχαμε αξιοποιήσει στο έπακρο», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η ίδια η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισε, σημείωσε, υπογράμμισε αυτήν την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας «και βεβαίως ναι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τόσο την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τις διμερείς του συναντήσεις για το πρόγραμμα των συναντήσεων της ερχόμενης εβδομάδας».

«Να σας θυμίσω ότι θα έχει τη Δευτέρα διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και ακολούθως θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την πραγματοποίηση της κοινής συνάντησης με τον κ. Τατάρ , στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το επικό σχόλιο του Χριστόφορου Τορναρίτη σε ανάρτηση του Φειδία - Δείτε φωτογραφία

• Τζορτζ Μπάλντοκ: Πνιγμός η αιτία θανάτου σύμφωνα με τη νεκροτομή - Η επίσημη ενημέρωση

• Τυφώνας Milton: Αστροναύτης κατέγραψε την πορεία του από το διάστημα

• Νέα απάτη μέσω WhatsApp - Έτσι παριστάνουν την Αστυνομία - Τι να προσέξετε

• Πότε έρχεται η νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο – Ο λόγος που δεν έγινε αισθητή ακόμα στην Κύπρο – Οικονομολόγος στο «Τ»

• Δρ. Καραγιάννης στο «Τ»: Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου, πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματα - Πρέπει να ανησυχούμε;

• Πέθανε γνωστός Έλληνας ηθοποιός - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο



«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ - Χωρίς τέλος η κόντρα

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ - Χωρίς τέλος η κόντρα

«Πηγαινοέρχονται» οι ανακοινώσεις Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ, με την κόντρα μεταξύ τους να μην έχει τέλος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top