ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη παρουσία του Γενικού Ελεγκτή στη Βουλή - «Οδοδείκτης το Σύνταγμα»

Πρώτη παρουσία του Γενικού Ελεγκτή στη Βουλή - «Οδοδείκτης το Σύνταγμα»

Οδοδείκτη του αποτελεί το Σύνταγμα και οι θεσμοί και στόχος είναι να διατηρηθούν οι καλές πρακτικές των τελευταίων 10 ετών, δήλωσε ο νέος Γενικός Ελεγκτής Ανδρέας Παπακωνσταντίνου στην πρώτη συνάντηση που είχε με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου από την ανάληψη των καθηκόντων του, την Πέμπτη, με τους Βουλευτές να εκφράζουν την στήριξή τους στο έργο του.

Οι Βουλευτές υπεραμύνθηκαν επίσης της ανεξαρτησίας του θεσμού και της απρόσκοπτης πρόσβασής του στις απαραίτητες για τη διενέργεια ελέγχου πληροφορίες, προσθέτοντας ότι προτίθενται να καταθέσουν πρόταση νόμου που να εξασφαλίζει τη συμμόρφωση όλων των κρατικών υπηρεσιών.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οδοδείκτη του αποτελεί το Σύνταγμα και οι θεσμοί και πως στόχος του είναι να διατηρηθούν οι καλές πρακτικές των τελευταίων 10 ετών.

Προσέθεσε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία διαθέτει μια πολύ καλή διευθυντική ομάδα και ικανό προσωπικό, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα χρειαστεί λίγο χρόνο προσαρμογής, κατά τον οποίο ωστόσο η Ελεγκτική Υπηρεσία συνεχίζει κανονικά το έργο της.

Είπε επίσης ότι έχει δώσει οδηγίες να συνεχίσουν οι ρυθμίσεις ως έχουν και όσο ενημερώνεται να γίνουν οι κατάλληλες προσθαφαιρέσεις, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ελέγχου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για τη διαθεσιμότητά του και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Ο Γενικός Ελεγκτής συμπλήρωσε ότι ο έλεγχος των οικονομικών του κράτους απορροφά μεγάλο κομμάτι της ΕΥ, υπάρχει όμως επίσης ο κανονιστικός έλεγχος για την εφαρμογή των κανόνων και ο διαχειριστικός, αν όντως δηλαδή οι υπηρεσίες εκτελούν την αποστολή τους και εξυπηρετούν τους πολίτες.

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των Βουλευτών, είπε ότι οι καλές πρακτικές όπως οι ενδιάμεσες εκθέσεις θα συνεχιστούν, προσθέτοντας ότι η ΕΥ θα καταθέσει το εξάμηνο πρόγραμμα το οποίο τροποποιείται στη βάση εξελίξεων, ενώ θα πρέπει να συζητηθεί ο τρόπος διαχείρισης των καταγγελιών.

Σε σχέση με την υποδοχή του ελέγχου από τους ελεγχόμενους φορείς, είπε ότι απαιτείται τόλμη από την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή για να κάνει σωστά το έργο του και να είναι αντικειμενικός, αλλά και από τον ελεγχόμενο ώστε να αξιοποιήσει τις εκθέσεις, προσθέτοντας πως στόχος της υπηρεσίας είναι η συνεργασία με τους ελεγχόμενους φορείς ώστε να χτίσουν καλές σχέσεις και να τους βοηθήσει με τεχνογνωσία στην αποφυγή λαθών.

Αναφέρθηκε επίσης και στη συνάντηση που θα είχε αργότερα μέσα στην ημέρα με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, με τον οποίο, όπως είπε, επιδιώκει καλή συνεργασία, προσθέτοντας ότι έχει ενημερωθεί πως κάποιοι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί επαρκώς λόγω μη υποβολής επαρκών στοιχείων, καθώς κάποιοι φορείς απευθύνονται στον Γενικό Εισαγγελέα επικαλούμενοι εμπιστευτικά στοιχεία.

Κλείνοντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα βρεθούν στην Κύπρο όλοι οι Ευρωπαίοι Γενικοί Ελεγκτές σε συνέδριο για την ανεξαρτησία του θεσμού. Με αφορμή το παραπάνω, σημείωσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί στην επιτροπή και το θέμα της μεταρρύθμισης της ΕΥ, σχετικά με το οποίο, όπως ανέφερε, είχε ήδη μια πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

«Είμαι θετικός προς την όποια μεταρρύθμιση νοουμένου ότι η ΕΥ θα είναι ανεξάρτητη και θα έχει πρόσβαση σε στοιχεία. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα, να αξιολογηθούν οι λεπτομέρειες της πρότασης», σημείωσε καταληκτικά.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας, ο πρόεδρος της επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, αφού καλωσόρισε τον νέο Γενικό Ελεγκτή, ανέφερε πως με βάση και την έως τώρα πρακτική αναμένεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία το πρόγραμμα εκθέσεων για το επόμενο εξάμηνο, στο οποίο, όπως είπε, θα προστεθούν και εισηγήσεις από την Επιτροπή Ελέγχου.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Κουλίας είπε ότι ο νέος Γενικός Ελεγκτής είναι τυχερός και άτυχος, τυχερός μεν διότι κληρονομεί μια Ελεγκτική Υπηρεσία, της οποίας επί Οδυσσέα Μιχαηλίδη άλλαξε άρδην ο τρόπος λειτουργίας της και παρήγαγε εκθέσεις με σημαντικό αποτέλεσμα, ετοιμοπόλεμη, οργανωμένη με επιτελικές ομάδες και ένα ολόκληρο προσωπικό 150 και πλέον ατόμων.

Είναι ταυτόχρονα άτυχος, συνέχισε, εάν θα συγκρίνεται το νέο έργο του Γενικού Ελεγκτή με τις προηγούμενες δεκαετίες, άρα θα ελέγχεται επί τούτου.

Εξέφρασε επίσης την πρόθεση της επιτροπής να εισαγάγει νομοθεσία ώστε καμία υπηρεσία να μην μπορεί να αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία που ζητά η Ελεγκτική Υπηρεσία επ’ ωφελεία του κοινού καλού.

«Εάν κάποια στοιχεία πρέπει να τηρηθούν σε εμπιστευτικότητα, αυτό γίνεται πάντοτε. Άρα λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι συνταγματικά ανεξάρτητη και ισοϋψής και με τον Γενικό Εισαγγελέα και με τις άλλες ανεξάρτητες υπηρεσίες, κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα», σημείωσε.

Ερωτηθείς ως προς τι θα διαφέρει η πρόταση νόμου που προτίθεται να καταθέσει η Eπιτροπή από την υφιστάμενη πρόνοια της νομοθεσίας για την παροχή πληροφοριών στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ο κ. Κουλίας είπε ότι επειδή δημιουργήθηκε μια σκιώδης κατάσταση όσον αφορά στην άρνηση των υπηρεσιών να δίνουν πληροφορίες στο Γενικό Ελεγκτή, θα τονιστεί νομοθετικά ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρεξήγηση και οποτεδήποτε ζητεί ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας στοιχεία από τη δημόσια ή οποιαδήποτε υπηρεσία να του δίνονται.

Σε ερώτηση για τη μεταρρύθμιση, της ΕΥ, ο κ. Κουλίας είπε ότι μεταρρύθμιση γίνεται αν κάτι δεν πάει καλά, προσθέτοντας ότι απεδείχθη εκ των πραγμάτων ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία λειτουργεί άψογα, όπως απέδειξε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Στην τοποθέτησή της κατά τη διάρκεια της συνεδρίας η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι έχει παραχθεί σοβαρό και ουσιαστικό έργο από τον τέως Γενικό Ελεγκτή, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη δημιουργία στιβαρών μηχανισμών ελέγχου και ενίσχυση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, και διαβεβαίωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου ως προς την ετοιμότητα συνεργασίας από πλευράς ΔΗΣΥ για την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η Επιτροπή Ελέγχου έχει σταθεί στο πλευρό του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή και εξέφρασε ετοιμότητα στήριξης του έργου του επικεφαλής της ΕΥ ενόψει των πολλών προκλήσεων και των σοβαρών ζητημάτων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής είναι βασικός συνεργάτης της Επιτροπής Ελέγχου, μέσω της οποίας, όπως σημείωσε, παρουσιάζεται το έργο της ΕΥ στην κοινωνία.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου ανέτρεξε στην συνεργασία που είχε με τον κ. Παπακωνσταντίνου για θέματα υγείας και τη βελτίωση του συστήματος υγείας στο πλαίσιο του προηγούμενου ρόλου του στον ΟΑΥ, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ θα είναι δίπλα του στο έργο του.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι ο νέος Γενικός Ελεγκτής αναλαμβάνει έναν θεσμικό ρόλο-πρόκληση και εξέφρασε την ετοιμότητα της επιτροπής να τον στηρίξει ως συνεργάτης, προσθέτοντας ότι η ουσία των παρεμβάσεων της ΕΥ αποτελεί η αποτρεπτική τους λειτουργία.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία,ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι ο νέος Γενικός Ελεγκτής έδειξε αποφασιστικότητα και τόλμη για να επιτελέσει το καθήκον του, σεβόμενος και το προηγούμενο έργο επί Οδυσσέα Μιχαηλίδη, και έθεσε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα εργαστεί η ελεγκτική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Τρυφωνίδη, το πρώτο που έθεσε ο Γενικός Ελεγκτής είναι η υιοθέτηση των καλών πρακτικών που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη Ελεγκτική Υπηρεσία και τον Γενικό Ελεγκτή, ενώ τονίστηκαν παράλληλα, οι αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας βάσει των οποίων θα πρέπει να εργάζεται ο νέος Γενικός Ελεγκτής.

Τονίστηκε επίσης, είπε, πως η Ελεγκτική Υπηρεσία θα έχει φωνή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε οποιαδήποτε στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες, ενώ τέθηκαν κάποια θέματα και κωλύματα που επικαλούνται διαφορες υπηρεσίες.

«Εμείς ως Επιτροπή Ελέγχου δείξαμε αποφασιστικότητα και αν χρειαστεί θα ψηφίσουμε και πρόταση νόμου, ούτως ώστε όλοι να είναι υπόχρεοι να δίνουν τα στοιχεία που ζητάει η Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως και η Βουλή, όπως και η Εισαγγελία», σημείωσε.

Προσέθεσε ότι ο Γενικός Ελεγκτής θα εφαρμόσει με μια νέα τακτική, πραγματοποιώντας σε όλες τις ελεγχόμενες υπηρεσίες του κράτους, ούτως ώστε να υπάρχει ένας σωστός διάλογος, επικοινωνία και συνεργασία, με στόχο τη διόρθωση και πρόληψη των λαθών. Κλείνοντας, είπε ότι η επιτροπή θα στηρίξει τις προσπάθειες της ΕΥ για μια αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη δημόσια υπηρεσία, με μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών προς όφελος των πολιτών.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος είχε άψογη συνεργασία με τέως Γενικό Ελεγκτή και κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να δώσει σημασία στο περιεχόμενο των δημοσίων συμβάσεων, καθώς, όπως είπε, καθυστερούν έργα λόγω κακής σύνταξης προσφορών και χάνεται δημόσιο χρήμα.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι η Κύπρος χρειάζεται ικανή διεύθυνση της ΕΥ για διαφάνεια και λογοδοσία και έγκαιρη παρέμβαση ώστε να βοηθήσει στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, προσθέτοντας ότι θα στηρίξει το έργο του νέου Γενικού Ελεγκτή προς όφελος των πολιτών.

Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία η κ. Ατταλίδου είπε ότι η Επιτροπή θα σταθεί δίπλα στον νέο Γενικό Ελεγκτή, γιατί πιστεύει ότι η λογοδοσία και η διαφάνεια είναι πυλώνες της δημοκρατίας ενός ευνομούμενου κράτους και του κράτος δικαίου.

Αναφορικά με το θέμα των πληροφοριών στις οποίες θα πρέπει να έχει πρόσβαση ένας Γενικός Ελεγκτής είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός με καθήκον να ελέγχει τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, για τον οποίο σκοπό θα πρέπει να έχει όλα τα στοιχεία.

«Διαχρονικά η εκτελεστική εξουσία έχει δυσανεξία στον έλεγχο και θα πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα, είτε με ισχυρή παρέμβαση νομοθετική της Βουλής ότι οι πληροφορίες που ζητούν οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι για την εκτέλεση των καθηκόντων τους θα πρέπει να δίνονται χωρίς κωλυσιεργία και σαφώς θεωρούμε ότι πρέπει ο ένας θεσμός να σέβεται τις εξουσίες του άλλου», ανέφερε.

Αναφορικά με τον ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα ως νομικού συμβούλου των διαφόρων τμημάτων του κράτους, είπε ότι έχουν την εξουσία να ρωτούν και να παίρνουν την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα, ωστόσο να δίνονται θα πρέπει όλες οι πληροφορίες στο Γενικό Ελεγκτή για να μπορεί να διεκπεραιώσει την εργασία του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top