ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η ΚΔ συνεχίζει γεφυροποιό ρόλο ειρήνης και σταθερότητας» - Εγκαινιάστηκε η Μονάδα Αιμοκάθαρσης στην Πάφο

ΠτΔ: «Η ΚΔ συνεχίζει γεφυροποιό ρόλο ειρήνης και σταθερότητας» - Εγκαινιάστηκε η Μονάδα Αιμοκάθαρσης στην Πάφο

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το πλησιέστερο ευρωπαϊκό κράτος στην περιοχή και ως ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτήν, θα συνεχίσει να διαδραματίζει γεφυροποιό ρόλο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας διαβεβαίωσε εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας κατά την τελετή εγκαινίων της Μονάδας Αιμοκάθαρσης  στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εκπληρώσει την αποστολή της ως δημιουργικός και ωφέλιμος εταίρος και ως μέρος, πάντοτε, της προσπάθειας για εξεύρεση λύσεων.

Αναφερόμενος στην ατζέντα της Συνόδου των MED9 που αρχίζει το μεσημέρι στην Πάφο, ανέφερε ότι είναι σημαντική η παρουσία του Βασιλιά της Ιορδανίας, χώρας με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

"Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, οι μεταναστευτικές πιέσεις, η ενέργεια, η ανταγωνιστικότητα, η κλιματική αλλαγή, είναι μερικά από τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σύνοδος θα είναι παραγωγική και θα συμβάλει αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της αναζήτησης διεξόδων και δημιουργικών και ουσιαστικών λύσεων.

"Μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε μαίνεται ένας πόλεμος.  Έχουμε όλοι ευθύνη για ανάληψη ηγετικής δράσης, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο ανθρώπινο δράμα και να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση", τόνισε.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας μέσω της διεθνούς πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» την οποία η Πρόεδρος της Κομισιόν στήριξε από την πρώτη στιγμή καθώς και στην ασφαλή φιλοξενία και στον επαναπατρισμό αμάχων που απομακρύνονται από την εμπόλεμη περιοχή, που αποτελούν βασικές μας προτεραιότητες, όπως σημείωσε.

"Οι γειτονικοί μας λαοί και τα κράτη μπορούν να στηρίζονται στην αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακριβώς, όπως και εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, επενδύουμε στη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων μας, που είμαι βέβαιος ότι αναγνωρίζουν τις τεράστιες, ίσως και ασύμμετρες προκλήσεις, που έχει να αντιμετωπίσει ένα κράτος-μέλος της πρώτης γραμμής. Ένα κράτος το οποίο, την ίδια στιγμή, προσπαθεί να απαλλαγεί από την εδώ και πενήντα χρόνια παράνομη παρουσία τουρκικών δυνάμεων κατοχής", ανέφερε.

Η ΕΕ είναι εδώ λέει ο ΠτΔ, εγκαινίασε με Πρόεδρο Κομισιόν τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο ΓΝ Πάφου

Η λειτουργία της μονάδας αιμοκάθαρσης που εγκαινιάσαμε σήμερα αποτελούν απτή απόδειξη του πόσο σημαντική είναι η συνένωση δυνάμεων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια της μονάδας μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Παρασκευή. Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο έδωσε από την πλευρά της η κ. φον ντερ Λάιεν.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι λειτουργεί με επιτυχία τους τελευταίους μήνες από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και είναι ένα έργο συνολικού κόστους πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθύμισε ότι «έγινε πραγματικότητα χάρη στο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον πλαίσιο του Next Generation EU, του Σχεδίου που έθεσε σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνοντας άμεσα αντανακλαστικά ώστε να βγει ισχυρότερη από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού».

Αφού εξήρε την απόφαση που έλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση για συμπερίληψη αυτού του σημαντικότατου έργου στο εν λόγω Σχέδιο, ο Πρόεδρος τόνισε πως «ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια που εφαρμόστηκαν από την ΕΕ».

«Και αναμφίβολα η λειτουργία της μονάδας που εγκαινιάσαμε σήμερα αποτελούν απτή απόδειξη του πόσο σημαντική είναι η συνένωση δυνάμεων, πόσο σπουδαία είναι η ιδέα της αλληλεγγύης και πόσο πιο ελπιδοφόρο είναι το μέλλον μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν θεμελιώνεται στη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη  με κοινές αξίες και αρχές για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και επίτευξη κοινών στόχων», ανέφερε.

Είπε ότι η παρουσία του ιδίου και της Προέδρου της Επιτροπής σήμερα, στέλνει το μήνυμα πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ και δεν είναι μόνο μια ασαφής ή γενική ιδέα ή έννοια, αλλά είναι το σπίτι μας, προσθέτοντας ότι φέτος  συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ένταξη μας, την μεγαλύτερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η ΕΕ είναι ένας οργανισμός ο οποίος γίνεται όλο και ισχυρότερος, λόγω της ενότητας των κρατών μελών της, ικανός να συνεισφέρει ενεργά, ουσιαστικά και αποφασιστικά στη βελτίωση όλων των πτυχών της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών, και ειδικότερα σε τομείς που αγγίζουν την καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη», ανέφερε.

Αναφέρθηκε επίσης σε άλλα δύο συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν την ενεργή και ουσιαστική παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει, το Σύμφωνο για τη Μεσόγειο και τη δημιουργία ξεχωριστού χαρτοφυλακίου για τη Μεσόγειο.

«Δυο απτά παραδείγματα που αποδεικνύουν το αυξημένο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσωπικώς της φίλης Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όσα απασχολούν τις χώρες της περιοχής μας», ανέφερε.

Από πλευράς της, η κ. φον ντερ Λάιεν, σημείωσε ότι η νέα μονάδα αιμοκάθαρσης, «σημαίνει πιο κοντινή και ευκολότερη πρόσβαση στην περίθαλψη, και κάνει μεγάλη διαφορά για τους ασθενείς, ειδικά για αυτούς τους ασθενείς αιμοκάθαρσης που υποβάλλονται σε θεραπεία πολλές φορές την εβδομάδα, όπως έχουμε ακούσει δύο φορές την εβδομάδα ή τρεις φορές την εβδομάδα».

«Και μπορείτε να φανταστείτε τί διαφορά κάνει αν εξοικονομήσετε χρόνο. Γιατί η φροντίδα είναι πιο κοντά σας, και αυτό είναι πολύτιμη διάρκεια ζωής, ένα δώρο για μια πλήρη και πιο υγιή ζωή», πρόσθεσε.

Η κ. φον ντερ Λάιεν εξέφρασε ικανοποίηση που ο μηχανισμός NextGenerationEU μπορεί να συμβάλει σε αυτό, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει επενδύσει σχεδόν €4 εκατομμύρια σε αυτή τη νέα μονάδα φροντίδας. «Πράγματι, το Next Generation EU είναι το τεράστιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρώπης. Υποστηρίζει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις όπως ποτέ άλλοτε, σε όλη την Ευρώπη, έτσι και εδώ, στην Πάφο», πρόσθεσε.

Αυτό, συνέχισε, είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει το NextGenerationEU στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι με το €1 δισεκατομμύριο ευρώ της Κύπρου από το NextGenerationEU, «υπάρχουν πολύ περισσότερες ιστορίες επιτυχίας που πρέπει να γραφτούν ή γράφονται αυτή τη στιγμή».

«Η Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα σας για να μετατρέψετε αυτά τα σχέδια σε επιτυχία», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Πριν από τα εγκαίνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Κομισιόν ξεναγήθηκαν στην μονάδα.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο υποψήφιος για το αξίωμα του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών Κώστας Καδής, οι Ευρωβουλευτές Φειδίας Παναγιώτου και Μιχάλης Χατζηπαντέλα. 

Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη, μια «θετική εξέλιξη», λέει η φον ντερ Λάιεν

Tη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εξέφρασε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι η συνάντηση στη Νέα Υόρκη, είναι μια «θετική εξέλιξη».

Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, η κ. φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην συνάντηση του την επόμενη εβδομάδα του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη παρουσία του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωσε «χαιρετίζουμε αυτή τη θετική εξέλιξη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειές σας για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», είπε. Αυτό, συνέχισε, θα πρέπει να γίνει «στο πλαίσιο του ΟΗΕ στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, και θα πρέπει να είναι σύμφωνο με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

Η κ. φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη «να υποστηρίξουμε όλα τα στάδια της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ με τα κατάλληλα μέσα».

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λεμεσός: Δεν θα πιστέψετε τον τρόπο με τον οποίο απέφυγαν τα πρόστιμα από κάμερες

• Αυτός είναι ο επικίνδυνος θερμολουτήρας που αποσύρεται από την κυπριακή αγορά - Δείτε φωτογραφία

• Μικρή καθυστέρηση για τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία – Πυρετώδεις εργασίες – Δείτε φωτογραφίες

• Τυφώνας Milton: Σοκάρει το βίντεο από drone με τις καταστροφές που άφησε πίσω του στη Φλόριντα

• Βραζιλία: Βίντεο από τρομακτικό δυστύχημα - Γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν ασανσέρ έπεσε από τον 5ο όροφο

• Γιώργος Κακοσαίος: Παραδέχθηκε πρώτη φορά πως είναι ερωτευμένος - «Είμαι ζηλιάρης»



Σε «εποικοδομητικό πνεύμα» η συνεδρία της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού - Ενισχυμένος στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος

Σε «εποικοδομητικό πνεύμα» η συνεδρία της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού - Ενισχυμένος στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος

Σε εποικοδομητικό και γόνιμο πνεύμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η συνεδρία της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού, ενόψει της συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο διαπραγματευτής, Μενέλαος Μενελάου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top