Υποβλήθηκε από δύο υποψήφιους, για το θέμα του διορισμού Κύπριου δικαστή στο ΕΔΑΔ, μέσω του δικηγόρου τους Δρ. Χρίστου Κληρίδη, αίτημα στον ΠτΔ και στον ΥΠΕΞ όπως λάβει χώρα καινούρια εγχώρια διαδικασία, με νέο Συμβουλευτικό Σώμα Επιλογής υποψηφίων, η οποία να μην προεδρεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών.
Όπως αναφέρει σε ανακοινωση ο κ. Κληρίδης, σε σχέση με το θέμα της διαδικασίας διορισμού Κύπριου δικαστή στο ΕΔΑΔ, "μετά την επιστροφή του καταλόγου που απέστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τις διαρροές απορρήτων της εθνικής διαδικασίας και την έντονη πολιτικοποίηση του θέματος, έχει υποβληθεί από 2 υποψήφιους, μέσω του δικηγόρου τους Δρ. Χρίστου Κληρίδη, αίτημα στον ΠτΔ και στον ΥΠΕΞ όπως λάβει χώρα καινούρια εγχώρια διαδικασία, με νέο Συμβουλευτικό Σώμα Επιλογής υποψηφίων, η οποία να μην προεδρεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών (μη αρμόδιο για θέματα δικαιοσύνης)".
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρει, "έχει αποκαλυφθεί μέσα από διαρροή πρακτικών στον Τύπο η εγχώρια κατάταξη των υποψηφίων, κάτι που δεν πρέπει να γνωρίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων".
Απλή αντικατάσταση υποψηφίων στον επιστραφέντα κατάλογο, προσθέτει, καταλήγει σε δημόσια έκθεση συγκεκριμένων υποψηφίων, σε αντίθεση με τη βούληση των αρμόδιων οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, να μην κατονομαστούν ή φωτογραφηθούν ακατάλληλες υποψηφιότητες.
Επίσης, αναφέρει ότι επιβάλλεται ενδελεχής έρευνα και αξιολόγηση των προσόντων των υποψηφίων, μεταξύ των οποίων η έρευνα του προσόντος της γνώσης του κυπριακού νομικού συστήματος, αλλά και νέα σύνθεση του Σώματος Επιλογής, η οποία, με βάση τα πρότυπα των βρετανικών και γαλλικών εγχώριων διαδικασιών, είναι ορθό να προεδρεύεται από προσωπικότητα με δικαστική πείρα. Πρόκειται για δικαστικό διορισμό στον οποίον δεν πρέπει ούτε να υπάρχει, ούτε να αντανακλάται, υπερβολική ανάμειξη της εκτελεστικής εξουσίας, συνεχίζει.
Επιπρόσθετα, μέλος του Σώματος Επιλογής, έχει στο μεταξύ καταστεί σύμβουλος κόμματος και δεν μπορεί να θεωρείται ως ανεξάρτητη προσωπικότητα και να συνεχίσει να συμμετέχει στην Επιτροπή.
Τέλος, αναφέρει ότι για σκοπούς αντικειμενικής αμεροληψίας και αποφυγής αρνητικών εντυπώσεων, το Σώμα Επιλογής πρέπει να στελεχώνουν προσωπικότητες, μη σχετιζόμενες μεταξύ τους ή με υποψήφιους, οργανικά, εργασιακά, φιλικά ή άλλως πως. Σύμφωνα με τις αρχές του ΣτΕ (βλ. Ψήφισμα 1646/09), πρέπει να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση από γυναίκες στο Σώμα Επιλογής (στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν μόνο 1 σε 8 μέλη), σημειώνει.
Το αίτημα υποβάλλεται για να εξασφαλιστεί το νομότυπο και το αδιάβλητο της διαδικασίας, ώστε να αποφευχθεί η δεύτερη στη σειρά απόρριψη καταλόγου υποψηφίων από το Συμβούλιο της Ευρώπης, καταλήγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Δύσκολες στιγμές για Τόνι Κωνσταντινίδη - «Έφυγε» η σύζυγος του, Ρέα
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Καιρός: Πάρτε ομπρέλες γιατί έρχονται βροχές - Πού και πότε θα σημειωθούν
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις