ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Εσωτερικών: Η Κυβέρνηση με στοχευμένες δράσεις στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρο

Υπουργός Εσωτερικών: Η Κυβέρνηση με στοχευμένες δράσεις στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρο

Πρώτιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη είναι η ενδυνάμωση της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών μας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλώντας στο Φεστιβάλ Μήλου που διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Κυπερούντας, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ), που έχει ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση και την αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών, καθώς και άλλες πολυεπίπεδες δράσεις που εφαρμόζονται για τη στήριξη περιοχών της υπαίθρου.

«Με την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, στοχεύουμε στην ανάπτυξη έργων και υποδομών, που θα δημιουργούν τις συνθήκες και θα παραχωρούν κίνητρα, αφενός, για τη συγκράτηση του υφιστάμενου πληθυσμού και, αφετέρου, για την προσέλκυση νέου, με στόχο την αναζωογόνηση των περιοχών αυτών», εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών. Για τον λόγο αυτό, η Κυβέρνηση βρίσκεται αρωγός εκδηλώσεων, όπως το Φεστιβάλ Μήλου που διοργανώνεται εδώ και δύο δεκαετίες στην Κυπερούντα, που πέραν από την προώθηση των ντόπιων προϊόντων, συντείνουν στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, δημιουργώντας προοπτική για την ενεργοποίηση περισσότερων ατόμων, ιδιαίτερα νέων, στα επαγγέλματα του γεωργικού κλάδου. Η ενασχόληση με τη γεωργία, είπε ο κ. Υπουργός, δίνει ώθηση στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, με στόχο τη συνεχή αναβάθμισή του με σύγχρονες πρακτικές και τη βελτίωσή του μέσα από την εισαγωγή νέων εργαλείων τεχνολογίας.

Συνδυαστικά με άλλες δράσεις που προωθούνται μέσω της ΕΣΑΟΚ, πρόσθεσε, οι προοπτικές που προσφέρει ο γεωργικός τομέας ενθαρρύνουν την προσέλκυση πληθυσμού στις περιοχές της υπαίθρου και σταδιακά, συμβάλλουν στον περιορισμό των φαινομένων της αστυφιλίας και της απερήμωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ο κ. Ιωάννου,το Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζει επιτυχώς από το 2019 Στεγαστικά Σχέδια με σκοπό την αναγέννηση των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου. «Η Κοινότητα Κυπερούντας περιλαμβάνεται στα Στεγαστικά Σχέδια και συγκεκριμένα στην κατηγορία εξόχως ορεινών περιοχών, για την οποία ισχύουν οι μέγιστες διευρύνσεις στα κριτήρια επιλεξιμότητας και στα ωφελήματα της οικονομικής ενίσχυσης. Η χορηγία παραχωρείται αναλόγως της σύνθεσης της οικογένειας και μπορεί να φτάσει στις €70.000, με επιπρόσθετη χορηγία μέχρι €25.000 για ειδικές κατασκευές που ενδεχομένως να απαιτούνται. Μέχρι στιγμής, έχει παραχωρηθεί συνολικό ποσό €440.000 για έξι περιπτώσεις δικαιούχων που επέλεξαν να χτίσουν το μέλλον τους στη γραφική Κοινότητα της Κυπερούντας», ανέφερε ο κ. Υπουργός. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως, στο πλαίσιο της νέας προκήρυξης που έγινε πριν από μερικούς μήνες και με τα τροποποιημένα κριτήρια που είναι σε ισχύ, το ενδιαφέρον για αξιοποίηση των σχεδίων στην Κοινότητα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, προς όφελος της προόδου και της ανάπτυξης της Κυπερούντας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών συνεχάρη το Κοινοτικό Συμβούλιο Κυπερούντας και τους εθελοντές που εργάστηκαν με αγάπη και αφοσίωση, για να διατηρήσουν το Φεστιβάλ ζωντανό. Χρόνο με τον χρόνο, σημείωσε καταληκτικά, όλο και περισσότερος κόσμος επισκέπτεται το Φεστιβάλ και έχει την ευκαιρία να έρθει κοντά στην παράδοση του τόπου μας και να γνωρίσει τις ιδιότητες του μήλου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Διενεργήθηκε η νεκροτομή στην σορό του άτυχου 31χρονου που παρασύρθηκε από όχημα - Τα ευρήματα

• Δημοτική Εκπαίδευση: Τα δίγλωσσα παιδιά - Ποιοι μαθητές θεωρούνται με μεταναστευτική βιογραφία και χρειάζονται ενισχυτική διδασκαλία;

• Ανάλυση: Είναι επαρκή τα μέτρα κατά της ακρίβειας; Τα «ανοικτά μέτωπα» και οι φόβοι - Οικονομολόγος στο «Τ»

• Άννα Βίσση: Τραγούδησε στη Ματούλα Ζαμάνη και της είπε ότι θα βγάλει την μπλούζα της

• Έρχεται ανακοίνωση για εξωγήινη ζωή «σε μερικές εβδομάδες» - «Τους βρήκαμε» λέει καθηγητής

• Πέντε αλλαγές που φέρνει η πτώση της θερμοκρασίας σε σώμα και διάθεση



Λετυμπιώτης: «Ενισχυμένος εσωτερικά αλλά και διπλωματικά ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη»

Λετυμπιώτης: «Ενισχυμένος εσωτερικά αλλά και διπλωματικά ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη»

Ενισχυμένος τόσο στο εσωτερικό, όσο και ως προς το διπλωματικό αποτύπωμα που πλέον διαθέτει Κύπρος, προσέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην άτυπη τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης, δήλωσε το Σάββατο στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top