ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ώρα της αλήθειας για το κυπριακό- Ο ρεαλισμός Χριστοδουλίδη, οι σκληρές θέσεις Τατάρ και ο άλυτος γρίφος

Η ώρα της αλήθειας για το κυπριακό- Ο ρεαλισμός Χριστοδουλίδη, οι σκληρές θέσεις Τατάρ και ο άλυτος γρίφος

Μετά από επτά χρόνια στασιμότητας στο κυπριακό, έφτασε η στιγμή για την πιο κρίσιμη φάση του εθνικού μας ζητήματος. Μπορεί η λέξη «κρίσιμη» να ακούγεται κλισέ ύστερα από μισό αιώνα κατοχής, ωστόσο τα πράγματα σήμερα στο κυπριακό κρέμονται από μία κλωστή.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ ετοιμάζονται για το υπερατλαντικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη, μετά από πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για ένα άτυπο δείπνο που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου (ώρα Νέας Υόρκης) και στο οποίο οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να πείσουν τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού για τις θέσεις τους. Από κει και πέρα, ο Αντόνιο Γκουτέρες σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θα προσπαθήσει να εισπράξει θετική απάντηση από τους Χριστοδουλίδη και Τατάρ ότι η διαδικασία στο κυπριακό δεν έχει τελειώσει, με την προσωπική του απεσταλμένη, να συνεχίζει  την προσπάθεια, την οποία έχει ξεκινήσει.

Στην περίπτωση που υπάρξει μια «άτυπη» συμφωνία, τότε αναμένεται να ξεκινήσει συζήτηση επί της ουσίας. Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι από ποια αφετηρία θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες με δεδομένο ότι ο μεν Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται στο καθορισμένο πλαίσιο των ΗΕ και στη βάση ΔΔΟ, ο δε κατοχικός ηγέτης, απορρίπτει τη λύση ομοσπονδίας προτάσσοντας τα δύο κράτη και την κυριαρχική ισότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα στο Λονδίνο, καθ’ οδόν προς τη  Νέα Υόρκη, όπου θα έχει  συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, επανέλαβε την ετοιμότητά του για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βάσει του συμφωνημένου πλαισίου. Ανέφερε ότι μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με τον απαραίτητο ρεαλισμό, αλλά και με αυτοπεποίθηση και στοχοπροσύλωση.

Κατά τη συνάντηση, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα ενόψει της κοινής συνάντησης με τον Ερσίν Τατάρ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον Βρετανό Πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της παρούσας διακυβέρνησης, προς την επίτευξη επανέναρξης διαπραγματεύσεων, καθώς και για τα απορρέοντα της συνάντησης που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο κρίσιμο ραντεβού της Νέας Υόρκης, έχοντας στις αποσκευές του τις «ευλογίες» της πολιτικής ηγεσίας  και τις θέσεις τις οποίες κατέθεσαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος.

Οι σκληρές θέσεις Τατάρ

Με τα 3Α στις αποσκευές του και με το ίδιο αδιάλλακτο ύφος, ετοιμάζεται ο κατοχικός ηγέτης, για τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης «προεδρίας», ο Τατάρ θα εξηγήσει στο δείπνο την «εθνική πολιτική» και θα καλέσει την ε/κ πλευρά σε συνεργασία. Προστίθεται ότι από την περίοδο της «εκλογής» του ο Ερσίν Τατάρ έθεσε τη «νέα εθνική πολιτική» για την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα και επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ιλαρά και κοκκύτης: Συναγερμός από το ECDC για την εκτόξευση κρουσμάτων – Σε ποια χώρα σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι

• Πως προστατεύει ο νόμος μια έγκυο εργαζόμενη πριν και μετά τον τοκετό - Πότε μπορεί να απολυθεί

• «Έκρηξη» εργαζομένων στην Κυβέρνηση: Ο λόγος της αύξησης, οι τομείς και οι υπάλληλοι που απασχολήθηκαν – Πίνακες

• Τζόκερ: Πόσα διεκδικεί ο τυχερός στην επόμενη κλήρωση – Ανεβαίνει ξανά το ποσό

• Ιωάννα Τούνη: Άφησε τις πολυτελείς διακοπές και πήγε για camping με τον Αλεξάνδρου και τον γιο τους

• Άρον άρον στην Κύπρο τα παιδιά της Εθνικής ομάδας πόλο – Υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - Βίντεο

• Κλάπηκαν κινητά χιλιάδων ευρώ από το Mall - Πέρασαν χειροπέδες σε 32χρονο



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top