Για την αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή, για το ενδεχόμενο επιτυχίας αλλά και τους κινδύνους μίλησε ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός, Μιχάλης Μούσκος.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια νέφη τα οποία ονομάζονται κούμουλους (Cumulus) τα οποία με κάποιες προϋποθέσεις, όπως περαιτέρω αστάθεια στην ατμόσφαιρα, μπορεί να μεγαλώσει και να δώσει βροχή.
Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, υπό διαφορετικές συνθήκες και χωρίς τον ψεκασμό τα νέφη φτάνουν σε ένα συγκεκριμένο ύψος και βάθος στο οποίο δεν μπορούν να δώσουν βροχόπτωση.
Ο «βομβαρδισμός» με συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ο ιωδιούχος άργυρος, γίνεται για να αυξηθούν οι πυρήνες, να γίνει η συμπύκνωση και να γίνουν οι διεργασίες στο νέφος ώστε να μεγαλώσουν οι σταγόνες και να γίνουν βροχή.
Παράλληλα ανέφερε ότι στην Κύπρο δεν έχει ξαναγίνει η συγκεκριμένη ενέργεια, ωστόσο πρόσθεσε ότι έχει δοκιμαστεί σε άλλες χώρες και συγκεκριμένα στο Ισραήλ και το Μαρόκο.
Ερωτηθείς για το ποσοστό επιτυχίας δήλωσε πως είναι χαμηλό και συνέχισε ότι το Ισραήλ έχει δώσει στη δημοσιότητα ένα πολύ μικρό ποσοστό αύξησης της βροχόπτωσης με αυτή την διαδικασία και συγκεκριμένα το 2%.
Το θέμα, όπως σημείωσε, εξετάζεται ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, και συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει η μελέτη για το κόστος και τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος.
Όπως δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το πιθανό κόστος, η συγκεκριμένη ενέργεια ενδέχεται να κοστίσει μερικά εκατομμύρια και το κόστος μπορεί να εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.
Ερωτηθείς αν το μέγεθος της Κύπρου διαδραματίζει ρόλο στην επιτυχία της εν λόγο ενέργειας, ο κ. Μούσκος ανέφερε ότι η έκταση και οι τοποθεσίες στις οποίες μπορούν να γίνουν οι ρίψεις στα νέφη.
Επίσης σημείωσε ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν έχει κάποια εμπλοκή στο παρόν στάδιο, ωστόσο όπως συνέχισε, «αν τελικά αποφασιστεί για να γίνει η συγκεκριμένη ενέργεια τότε θα δοθούν συμβουλευτικές γνώσεις στους αρμόδιους ώστε να ληφθούν αποφάσεις.
Πάντως, σε δηλώσεις της στην μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου ανέφερε ότι πέραν από την αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή, συζητείται οποιαδήποτε τεχνολογία που μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα. Πρόσθεσε ότι, εάν κατατεθεί μια μελέτη στην οποία να αναφέρεται ότι τεκμηριωμένα θα έχουμε νερό σε περιοχές όπου υπάρχουν φράγματα τότε θα μπορεί να εξεταστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις