ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευελιξία ζητούν οι Βρετανοί λίγο πριν από το άτυπο δείπνο - Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ευελιξία ζητούν οι Βρετανοί λίγο πριν από το άτυπο δείπνο - Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Έφτασε η ώρα του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Κύπρου).

Συγκεκριμένα, το δείπνο είναι προγραμματισμένο για τις 19.00μμ ώρα Νέας Υόρκης (2.00 τα ξημερώματα Τετάρτης ώρα Κύπρου). To άτυπο δείπνο θα γίνει στην έδρα του ΟΗΕ.

Με τις προσδοκίες να είναι χαμηλές και με τον Αντόνιο Γκουτέρες να κρατάει τα χαρτιά του κλειστά μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα, απέναντι στον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αναμένεται εκτός απροόπτου να θέσει στο τραπέζι όσα διακηρύττει περί του κυρίαρχου κράτους.

«Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την προσπάθεια»,δήλωσε στον ALPHA ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος σημείωσε πως έχουμε ξεκάθαρο πλάνο. Η Κύπρος, είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είδε τον Κιρ Στάρμερ ο ΠτΔ

Πριν από τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε μία στάση στο Λονδίνο όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και το επικείμενο άτυπο δείπνο, με οικοδεσπότη τον ΓΓ των ΗΕ. Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην «ίδια σελίδα» ως προς τη μορφή λύσης του κυπριακού δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξερχόμενος της συνάντησης διάρκειας περίπου 40 λεπτών, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

Σε ερώτηση για την προσδοκία του λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι πηγαίνει στη Νέα Υόρκη να πράξει ό,τι είναι δυνατό, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα που δεν είναι τίποτα άλλο, από την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, για επίλυση του κυπριακού.

Ευελιξία ζητούν οι Βρετανοί

Την ίδια ώρα βρετανικές πηγές σημειώνουν πως το Λονδίνο «συνεχίζει να προτρέπει όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία».

«Μπορεί κανείς να παρατηρήσει φερ’ ειπείν, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μιλά πλέον για κυριαρχική ισότητα ως όρο για διαπραγματεύσεις, αλλά βλέπουμε να αναφέρεται στα 3Α».

Τα σενάρια

Στα χέρια του ΓΓ των ΗΕ βρίσκεται το concept Paper το οποίο ετοίμασε η Μαρία Άνχελα Ολγκίν χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό κατά πόσο ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει υιοθετήσει τις απόψεις της προσωπικής του απεσταλμένης ή εάν θα προσθέσει ή αφαιρέσει κάτι από το συγκεκριμένο άτυπο έγγραφο. Άγνωστο παραμένει και κατά πόσο θα παραδώσει το συγκεκριμένο έγγραφο στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στον Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με τα σενάρια, ο ΓΓ των ΗΕ θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει από τις δύο πλευρές τη βούλησή τους για συνέχιση της προσπάθειας που θα καταλήξει στην επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και τη συνέχιση της αποστολής της κ. Ολγκίν.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Αντωνίου ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στον ALPHA, «το πως θα ξεκλειδώσει τη διαδικασία ο κύριος Γκουτέρες, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να υποθέσουμε και η υπόθεσή μας, έχει την εξής άσκηση εργασίας: Ότι θα τους πει, ενδεχομένως να αρχίσουν με θέματα διακυβέρνησης τη συζήτηση και μετά να πάνε σε μεταγενέστερο στάδιο, στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων».

Αννίτα Δημητρίου και Στέφανος Στεφάνου στηρίζουν την προσπάθεια του ΠτΔ

Με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη επικοινώνησε τηλεφωνικώς η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, η οποία σε γραπτή της δήλωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «υπογράμμισα τη θέση μας πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να πετύχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που αυτές διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, επαναλαμβάνοντας πως ο Πρόεδρος στην προσπάθειά του αυτή, θα έχει τη στήριξή μας».

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει κάθε θετικό βήμα που θα δημιουργεί προοπτική για λύση του κυπριακού. Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Λάρνακα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη είναι μια κίνηση που γίνεται μετά από επτά χρόνια στασιμότητας και για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να αξιοποιηθεί το ενδιαφέρον και η κινητικότητα, ενώ «παρόλο που οι προσδοκίες είναι χαμηλές, ο Πρόεδρος θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κάνει βήματα μπροστά».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Γιατί καθυστερεί η δίκη για τα Τέμπη – Οι νέες έρευνες, οι ανεκτέλεστες αποφάσεις

• Σοβαρό τροχαίο: Διασωληνωμένος 39χρονος στη ΜΕΘ - Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Οκτωβρίου - Ο βίος του Αγίου

• Θα έχουμε τελικά τεχνητή βροχή στην Κύπρο; Ποιες οι πιθανότητες επιτυχίας και οι κίνδυνοι - Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»

• Έρχονται προαγωγές υπαξιωματικών στην Εθνική Φρουρά – Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν

• Πασχάλης Τερζής: H σπάνια εμφάνιση του τραγουδιστή - Η Γιώτα Νέγκα τον επισκέφτηκε στο σπίτι του και πόζαραν αγκαλιά



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top