ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ανακοινώθηκε η νέα μείωση επιτοκίων - Πόσες μονάδες πήγε κάτω

ΕΚΤ: Ανακοινώθηκε η νέα μείωση επιτοκίων - Πόσες μονάδες πήγε κάτω

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα (17/10) να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%. Πρόκειται για την τρίτη μείωση των επιτοκίων εντός του 2024 και τη δεύτερη συνεχόμενη (πρώτη back-to-back μετά από 13 χρόνια).

Μετά τη νέα μείωση, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και αυτό της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 23 Οκτωβρίου 2024.

Οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, όπως προκύπτει από δηλώσεις των υπευθύνων χάραξης. Η μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την εξασθένιση της οικονομίας της, έκαναν σχεδόν αναπόφευκτη τη νέα μείωση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, οι αυξήσεις των τιμών στην ευρωζώνη υποχώρησαν στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, υπό του πληθωριστικού στόχου της κεντρικής τράπεζας. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες συνιστώσες, έφτασε σε χαμηλό δυόμισι ετών, στο 2,7%.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύτηκε στις 9/10, είχε δηλώσει ότι αναμένει δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος και περαιτέρω χαλάρωση το 2025 από την ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μείωση είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, έπειτα από 10 διαδοχικές αυξήσεις. Η δεύτερη μείωση ήρθε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και οι αναλυτές περιμένουν ακόμη μία τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg, τα επιτόκια θα πέσουν σε επίπεδα που δε θα θεωρούνται περιοριστικά για τη ζήτηση έως τα τέλη του 2025. Μετά, αναμένονται δύο ακόμα κινήσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2025, που θα φέρουν τελικά τα επιτόκια στο 2%.

Πηγή: newmoney.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Υπερπανσέληνος Οκτωβρίου: Μπορεί το φεγγάρι να επηρεάσει τη διάθεση και τον ύπνο μας – Μια ψυχολόγος απαντά

• Μαρινέλλα: Επικοινωνεί κανονικά, δεν επηρεάστηκε η ομιλία της - Οι εξελίξεις για την κατάσταση της υγείας της

• Νεκρή 54χρονη στη Λεμεσό: Την εντόπισε συγγενικό της πρόσωπο - Τι διερευνά η Αστυνομία

• Γέννησε η Ευαγγελία Συριοπούλου – Αυτό είναι το φύλο του μωρού

• Επιχείρηση διάσωσης του ΚΣΕΔ - Παρουσίασε συμπτώματα της νόσου των δυτών και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο



ΠτΔ: Προανήγγειλε ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό

ΠτΔ: Προανήγγειλε ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται, πριν από το τέλος του χρόνου, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις που θα δείχνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που θέλει να διαδραματίσει στο Κυπριακό».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top