Πέθανε ένας από τους τελευταίους Ινδιάνους Ναβάχο – Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν φτιάξει έναν «άσπαστο» κώδικα

Πέθανε ένας από τους τελευταίους Ινδιάνους Ναβάχο – Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν φτιάξει έναν «άσπαστο» κώδικα

Ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες Ινδιάνους Ναβάχο που συνεισέφεραν στη νίκη των Συμμάχων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πέθανε σε ηλικία 107 ετών.

Ο θάνατος του Τζον Κίνσελ του πρεσβύτερου άφησε εν ζωή μόνο δύο ομιλητές Ναβάχο που κατά τη διάρκεια του πολέμου μιλούσαν στον ασύρματο τη γλώσσα τους και μετέφεραν αμερικανικά στρατιωτικά μυστικά. Επειδή ελάχιστοι γνώριζαν τη γλώσσα των Ναβάχο ο κίνδυνος να φτάσουν στα αυτιά του εχθρού τα μυστικά ήταν πρακτικά ανύπαρκτος.

Σήμερα ζουν άλλοι δύο Ναβάχο «code talkers», όπως τους έλεγαν οι Αμερικανοί. Είναι ο Τόμας Μπέγκαι και ο Πίτερ ΜακΝτόναλντ που είναι πάνω από 90 χρονών.

Ο Κίνσελ, όπως σημειώνει ο Guardian, ήταν ένας από τους 400 Ναβάχο που χρησιμοποίησαν τη μητρική τους γλώσσα Ντάιν για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κώδικα που επέτρεψε στον αμερικανικό στρατό να επικοινωνεί με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εχθροί των ΗΠΑ ποτέ δεν κατάφεραν να σπάσουν τον κώδικα.

Είχε καταταχθεί στους Πεζοναύτες το 1942. Ο ίδιος είχε δηλώσει στον Guardian το 2015 ότι για δεκαετίες κανένας δεν γνώριζε ποια ήταν η αποστολή του κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Ούτε καν το έθνος Νάβαχο δεν γνώριζε», είχε δηλώσει.

Το πρόγραμμα ήταν απόρρητο για δεκαετίες και μόλις το 1968 ο αμερικανικός στρατός αποχαρακτήρισε το σχετικό υλικό, οπότε έγινε γνωστή η συμβολή των Ναβάχο.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πενταμερής: Η ώρα του Κυπριακού - Διάσκεψη διαδικαστικού χαρακτήρα - Οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας

Πενταμερής: Η ώρα του Κυπριακού - Διάσκεψη διαδικαστικού χαρακτήρα - Οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας

Στη Νέα Υόρκη είναι από σήμερα στραμμένα τα βλέμματα, όπου την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη άτυπη πενταμερής συνάντηση για το κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Ένας στόχος, ο οποίος ωστόσο δεν είναι εφικτός, λόγω των όσων προηγήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη πενταμερής, στη Γενεύη, με την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και την άρνηση του κατοχικού ηγέτη, να προχωρήσει η συμφωνία στη δέσμη των έξι μέτρων, που περιλαμβάνουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. 

BEST OF TOTHEMAONLINE