Εγκαίνια σήμερα του έργου της παράνομης μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα
Στις 11 το πρωί έγινε η τελετή εγκαινίων του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα στο φράγμα Αναμούρ της Τουρκίας και θα ακολουθήσει στις 13.00 η τελετή στον σταθμό επεξεργασίας νερού στην Μύρτου, παρουσία και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.
Αμέσως μετά, ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί και ο Ταγίπ Ερντογάν θα παρακαθίσουν στις 14.30 σε γεύμα εργασίας στο ξενοδοχείο Μέριτ Παρκ στην Κερύνεια. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναχωρήσει από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις 16.30. Στον τ/κ Τύπο δεν γίνεται αναφορά στο πως θα φτάσει στα κατεχόμενα ο κ. Ερντογάν, όμως σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ αυτό θα γίνει με ελικόπτερο. Ελικόπτερο αναμένεται να μεταφέρει τον κ. Ακιντζί στην Μερσίνη της Τουρκίας για να παραστεί και στα εκεί εγκαίνια του έργου και μετά να έρθει με τον Ταγίπ Ερντογάν πίσω στα κατεχόμενα.
Στις 12 το μεσημέρι διοργανώνεται εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν και του έργου από τ/κ συντεχνίες μπροστά από την τουρκική “πρεσβεία” στην Λευκωσία. Η ανακοίνωση πραγματοποίησης της εκδήλωσης έγινε χθες από την συντεχνία των τ/κ δασκάλων, KTOS αναμένεται όμως να παρευρεθούν μέλη και άλλων συντεχνιών. Την εκδήλωση προτάσσει στο πρωτοσέλιδό της η Αφρίκα η οποία κάνεις το εξής σχόλιο σήμερα: “Μέχρι σήμερα μόνο από έλλειψη νερού δεν πέθανε κανένας στην Κύπρο. Παρ` όλα αυτά από δω και πέρα θα λένε το εξής: Εάν η Τουρκία κόψει το νερό θα πεθάνουμε από την δίψα!”.
Στην Χαλκίν Σεσί γίνεται απλά αναφορά στην τελετή, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και ότι σήμερα θα γίνουν και οι δύο τελετές, στο φράγμα στη Μερσίνη και στα κατεχόμενα.
Η Χαβαντίς έχει τίτλο “Ηταν όνειρο έγινε πραγματικότητα” και γράφει ότι η κατασκευή του έργου διήρκεσε 4 χρόνια και κόστισε 1,6 δις ΤΛ και ότι πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Το έργο, προσθέτει, έχει οικονομική ζωή 50 χρόνων, θα μεταφέρει το χρόνο 75 εκ κ.μ. νερού, 38 εκ θα είναι πόσιμο νερό και 37 εκ για άρδευση. Τονίζει ωστόσο ότι η κρίση για την διαχείριση/λειτουργία του έργου συνεχίζεται
Η Κίπρις έχει τίτλο “ Ιστορική ημέρα” και γράφει ότι γίνονται τα εγκαίνια του “έργου του αιώνα”. Η εφημερίδα κάνει αναφορά πρωτοσέλιδα και στην αντίδραση του ΥΠΕΞ
Η Γενί Ντουζέν έχει τίτλο “Τα μάτια 360 εργαζομένων στο νερό”. Πρόκειται για το προσωπικό των “δήμων” που εργάζεται στα “τμήματα” υδάτων και αποχέτευσης και με τις συζητήσεις για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του έργου μπορεί και να χάσουν την δουλειά τους. Μαζί με το νερό που θα έρθει από την Τουρκία δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει ούτε με τις υδάτινες πηγές εδώ, προσθέτει το δημοσίευμα. Σε περίπτωση που η διαχείριση/λειτουργία δοθεί στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι στα τμήματα υδάτων και αποχετεύσεων των “δήμων” ενδέχεται να μετακινηθούν σε άλλα παρεμφερή “τμήματα” και όσοι “δήμοι” δεν έχουν τέτοια “τμήματα” για το νερό και τα έσοδα από αυτό, μπορεί να πληρώνουν τους εργαζόμενους χωρίς να δουλεύουν. Προβάλλει δε τις δηλώσεις δύο “δημάρχων” του Τρικώμου και της Αμμοχώστου, ο τελευταίος μάλιστα ανήκει στο ΚΕΕ που υποστηρίζει τη θέση της Άγκυρας για ιδιωτικοποίηση, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν δυσκολίες με το προσωπικό το οποίο είναι και τεχνικά καταρτισμένο.
Η Γενί Ντουζέν αναφέρει ότι η BESKI, εταιρεία που ίδρυσαν οι “δήμαρχοι” για την διαχείριση του νερού, έχει στο στρατηγικό πλάνο της την πρόσληψη 318 ατόμων από τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως τους “δήμους”. Στην εταιρεία συμμετέχουν 26 από τους 28 “δημάρχους” στα κατεχόμενα.
Το νερό από το τουρκικό φράγμα Αναμούρ άρχισε να ρέει στο φράγμα στα Πάναγρα από την 1η Οκτωβρίου. Είχε προηγηθεί το άδειασμα των αγωγών από το θαλασσινό νερό. Στις 29 Οκτωβρίου αναμένεται να φτάσει στις πρώτες...βρύσες στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Επί τουρκικού εδάφους έχει κατασκευαστεί ο αγωγός μεταφοράς νερού μήκους 23 χλμ και η εξισωτική δεξαμενή στο Αναμούριο, μεγέθους 10.000 κυβικών μέτρων. Ο σταθμός προώθησης βρίσκεται στην περιοχή του Βαβυλά και από κει υπάρχει αγωγός μεταφοράς μήκους 3,5 χλμ προς το φράγμα στα Πάναγρα. Η βάση διύλισης πόσιμου νερού στην Μύρτου είναι χωρητικότητας 200.000 κυβικών μέτρων. Από εδώ, με μια διακλάδωση αγωγών μεταφοράς συνολικού μήκους 475 χιλιομέτρων το πόσιμο νερό θα μεταφερθεί σε όλες τις περιοχές του ψευδοκράτους. Υπάρχει και δεξαμενή χωρητικότητας 10.000 κ.μ στο νέο Δίκωμο.
Συνολικά 132 αγωγοί, μήκους 80 χλμ και βάρους 220 τόνων, από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE), αιωρούνται σε βάθος 250-280 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι μεταλλικοί σύνδεσμοι που συνδέουν τους αγωγούς αγκιστρώνονται με συρματόσχοινα στον πυθμένα της θάλασσας και διατηρούνται στη θέση τους με τη βοήθεια πλωτήρων.
Το έργο τελεί υπό το Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας (DSI). Ο διευθυντής του έργου μεταφοράς νερού του Τμήματος Υδάτων της Τουρκίας, Μπιρόλ Τσινάρ, είχε αναφέρει στο ΚΥΠΕ ότι το έργο θα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης του πληθυσμού στο ψευδοκράτος το 2040, όταν ο πληθυσμός υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις 400.000.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις