ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Στην τελική ευθεία Τραμπ και Χάρις για την κάλπη - Ποια είναι τα ατού του κάθε υποψήφιου

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Στην τελική ευθεία Τραμπ και Χάρις για την κάλπη - Ποια είναι τα ατού του κάθε υποψήφιου

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα οι κάλπες στις 50 πολιτείες θα είναι έτοιμες και τα εκλογικά κέντρα θα βρίσκονται σε αναμονή προκειμένου να ανοίξουν τις πόρτες τους και να δώσουν την ευκαιρία σε περισσότερα από 240 εκατομμύρια Αμερικανούς να κάνουν μία από τις πλέον κρίσιμες επιλογές τόσο για την χώρα τους όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Παραδοσιακά οι δύο τελευταίες εβδομάδες διαδραματίζουν ρόλο ειδικά στην «δεξαμενή» των αναποφάσιστων, αν και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των περισσότερων ερευνών αυτή η «λεπτομέρεια» δεν περιγράφεται και δεν αναλύεται όσο θα έπρεπε. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν υπολογίσει πλέον «φίλους» κι «εχθρούς» έχουν συλλέξει τεράστια ποσά από δωρεές και το «παιχνίδι» βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Το σκηνικό της μάχης έχει στηθεί, κι αν για πολλούς έχει πολλές ομοιότητες με τις προηγούμενες εκλογές του 2020 με επτά και πάλι πολιτείες «κλειδιά», αυτή τη φορά οι ιδιαιτερότητες και κυρίως το διακύβευμα είναι μεγαλύτερα. Η πόλωση των τελευταίων 3, τουλάχιστον, ετών έχει αυτή την περίοδο όχι μόνο την ευκαιρία αλλά και τη νομιμοποίηση να εκφραστεί και αυτό από μόνο του αναμένεται να παράξει σημαντικά δεδομένα.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά μπορούμε από σήμερα να αποκτήσουμε μία εικόνα για το πόσο θα κορυφωθεί η ένταση στις ΗΠΑ την 5η Νοεμβρίου.

Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ διαγκωνίζονται σε πολλαπλά επίπεδα, με τις αμερικανικές ανησυχίες να μην περιορίζονται μόνο στην οικονομία και τη μετανάστευση και τις «κρίσιμες» εκλογικές ομάδες να είναι σε αυτές τις εκλογές περισσότερες ακόμη και από την δεκαετία των ‘60.

Τα δεδομένα – δημοσκοπικά – δείχνουν μία διαρκή εναλλαγή ανάμεσα σε κόκκινο και μπλε μία τάση που αποτυπώνεται με τον πλέον διακριτό τρόπο στις επτά πολιτείες που θα «δώσουν»Πρόεδρο στη χώρα. Οι διαφορές σε αυτές τις κρίσιμες πολιτείες είναι απειροελάχιστες και το σημαντικότερο σε κάποιες από αυτές έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερες από δύο αλλαγές τους τρεις τελευταίους μήνες στα ηνία…

Ένας σημαντικός παράγοντας, τουλάχιστον για την επικράτηση σε Εθνικό επίπεδο – στο σύνολο δηλαδή των καταμετρημένων έγκυρων στη χώρα – είναι η επιστολική ψήφος. Περισσότερα από 17 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες μέχρι σήμερα έχουν κάνει την επιλογή τους και σε αυτό το κομμάτι οι Δημοκρατικοί φαίνεται πως θα έχουν το «πάνω» χέρι όπως και με τον Τζο Μπάιντεν το 2020. Χθεσινή έρευνα από την Ipsos δείχνει πως μετά από αρκετό καιρό στην κορυφή της λίστας με τις αμερικανικές ανησυχίες επέστρεψαν «αγκαζέ» τόσο η οικονομία όσο και το μεταναστευτικό. Αυτό δεν είναι καλή είδηση για το στρατόπεδο της Αντιπροέδρου Χάρις καθώς αυτά τα δύο ζητήματα είναι που την φέρνουν αρκετά πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ. Στην συγκεκριμένη έρευνα μάλιστα στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος να χειριστεί την οικονομία και την παράνομη μετανάστευση» ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται με σχεδόν διψήφια διαφορά.

Ανησυχητικά είναι όμως τα ευρήματα συνολικά για τις ΗΠΑ από την δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Religion Research που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Brookings. Στη συγκεκριμένη έρευνα ένας στους πέντε ερωτηθέντες που τάσσονται υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως εάν ο πρώην Πρόεδρος ηττηθεί ξανά θα πρέπει επίσημα και ανοιχτά να «αμφισβητήσει» το αποτέλεσμα των εκλογών. Το 20% είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ειδικά σε μία χώρα που μόλις τρία χρόνια πριν έζησε μία από τις πιο μαύρες στιγμές της Δημοκρατίας της με την εισβολή στο Καπιτώλιο και το χάος που προκλήθηκε.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χωρίς τέλος το θρίλερ με τα νεκρά βρέφη στην Ελλάδα - Τα ερωτήματα και το ξέσπασμα της 24χρονης που λέει «δεν είμαι η νέα Πισπιρίγκου»

• Στα χέρια της Αστυνομίας άλλος ένας για την επίθεση εναντίον ντελιβερά στη Λεμεσό

• Τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ: Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείων - Δείτε βίντεο

• Φωτογραφίσεις μαθητών στο σχολείο και στις σχολικές γιορτές: Υπάρχει δικλείδα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων για τα παιδιά;

• Αντώνης Αβούρης: Ο Κύπριος που αναδείχθηκε ως ο καλύτερος νεαρός chef της Γαλλίας μιλά στο «Τ»

• Μαυρίκιος Μαυρικίου-Ιλάειρα Ζήση: Το πρώτο ταξίδι της κόρης τους στην Ελλάδα - Το βίντεο από το αεροπλάνο



Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Το 2017 στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκοουτέρες σε μία από τις δηλώσεις του τότε, έλεγε ότι το πώς θα ζήσουν οι Ε/κ και οι Τ/κ είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους. Άλλωστε σε εκείνη τη διάσκεψη στην οποία «φτάσαμε πολύ κοντά στην πηγή, αλλά δεν διανύσαμε το τελευταίο μίλι» όπως λένε διάφοροι εδώ στο νησί, το ζητούμενο ήταν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα κυλούσαν αργά και βασανιστικά, με το κυπριακό να παραμένει στάσιμο και χωρίς να υπάρχει καμία ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών, από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και εντός του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο και αυτό έγινε σαν «το μνήμα του Αγ. Νεοφύτου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top