Το ζήτημα της υποστελέχωσης του Γραφείου της επεσήμανε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπου συζητήθηκε την Παρασκευή ο προϋπολογισμός του Γραφείου της για το 2025.
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Γραφείου της η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι αυτός είναι αυξημένος σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε μια κρίση στο Γραφείο με το θέμα της υποστελέχωσης». Ανέφερε ότι έχουν σταλεί επιστολές και προς την Βουλή και προς το Υπουργείο Οικονομικών για το εν λόγω θέμα, εξηγώντας ότι οι υπάλληλοι του Γραφείου της είναι αποσπασμένοι με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουν φύγει πέντε λειτουργοί, λόγω του τερματισμού της απόσπασής τους.
Είπε ακόμη ότι έστειλε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη επιστολή για το θέμα της υποστελέχωσης και της αδυναμίας εκτέλεσης του εποπτικού ρόλου και των καθηκόντων του Γραφείου για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού και όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου «δεν πήρα καμία απάντηση».
Είπε ακόμη ότι το Γραφείο της έχει τώρα μόνα επτά λειτουργούς, ενώ θα προβεί και σε αγορά υπηρεσιών εκφράζοντας όμως τις επιφυλάξεις της καθώς όπως είπε η ελεύθερη αγορά δεν ικανοποιείται με τους μισθούς που δίνονται, ενώ πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν τα προσόντα. Ανέφερε ακόμη ότι απαιτείται η ανεξαρτησία του θεσμού του Γραφείου της.
«Θέλουμε ανθρώπους με πείρα και γνώση των δικαιωμάτων του παιδιού και με παιδοκεντρικό προσανατολισμό και αυτό δεν μπορούμε να το βρούμε εύκολα στην αγορά» είπε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε ότι οι τέσσερις θέσεις που αιτήθηκε το Γραφείο για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού έχουν εγκριθεί από τη Βουλή, δεν έχουν αυτή τη στιγμή αποπαγοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.
Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι για το θέμα της αποδυνάμωσης-υποστελέχωσης το Γραφείο προέβη σε αναφορά των ενεργειών του Υπουργείου Οικονομικών στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαμεσολαβητών για τα Παιδιά (ENOC - το Γραφείο των Ευρωπαίων Επιτρόπων) «και είχαμε θίξει ότι με τον τρόπο αυτό θίγεται η ανεξαρτησία του θεσμού και άρα η αναποτελεσματικότητά μας και άρα ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε την εκτελεστική εξουσία ως είναι το καθήκον μας».
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ρώτησε την κ. Μιχαηλίδου κατά πόσον η αγορά υπηρεσιών θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση/εργαλείο, μιας και οι διαδικασίες πρόσληψης στο δημόσιο τομέα καθυστερούν, με την κ. Μιχαηλίδου να απαντά ότι η ελεύθερη αγορά δεν ικανοποιείται με τα ποσά που προσφέρονται. Πρόσθεσε ότι αν αλλάξει η μισθοδοσία προς την ελεύθερη αγορά θα πρέπει να αλλάξει και ο προϋπολογισμός του Γραφείου της.
Η Βουλευτής ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, έθεσε το ζήτημα με τις στέγες ανηλίκων και τους χώρους κράτησης ανηλίκων, με την κ. Μιχαηλίδου να απαντά ότι το θέμα με τις παιδικές στέγες μελετάται διαχρονικά και έχουν γίνει επισκέψεις και συναντήσεις με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας. Δήλωσε ότι έχει αρχίσει πιλοτικό πρόγραμμα με επίκεντρο την πολυθεματικότητα στη Λευκωσία. Όσον αφορά τα παιδιά με βεβαρημένο ιστορικό η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει στενή συνεργασία με τους ιδρυματικούς λειτουργούς. Σε σχέση με τους χώρους κράτησης ανηλίκων η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι τέθηκαν οι θέσεις από πλευράς του Γραφείου προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τους Κανονισμούς να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Βουλή.
Από πλευράς του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης ενημέρωσε την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από πλευράς ΑΚΕΛ για ποινικοποίηση της παιδικής πορνογραφίας που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη ή άλλα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Η Επίτροπος απάντησε ότι είναι κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Επιτρόπων για τα δικαιώματα του παιδιού, να ληφθούν τέτοιου είδους μέτρα, μαζί με μέτρα πρόληψης και σωστής επιμόρφωσης των παιδιών. «Το πρωταρχικό είναι ότι τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν με προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια στην ουσία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης», είπε η κ. Μιχαηλίδου.
Από πλευράς του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, μετά το τέλος της Επιτροπής αλλά και εντός, δήλωσε ότι η αποδυνάμωση του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα. Εξήγησε ότι αυτό συνιστά έλλειμμα δημοκρατίας και παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού.
«Αν οι κυβερνώντες ενοχλούνται από το θεσμό ή εάν ενοχλούνται από τις κατά καιρούς θέσεις που εκφράζει ο θεσμός είναι πιο έντιμο να βγουν να το πουν για να ξέρουμε όλοι πού πάμε», είπε ο κ. Καυκαλιάς προσθέτοντας ότι αφέθηκε το Γραφείο της Επιτρόπου χωρίς λειτουργούς, οδηγώντας το Γραφείο σε αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων του.
«Πλήττεται, όπως καταγγέλλει η ίδια η Επίτροπος, η ανεξαρτησία του θεσμού και ο εποπτικός ρόλος που έχει», σημείωσε. Τέλος, ανέφερε ότι επιστολές της Επιτρόπου προς την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραμένουν αναπάντητες εδώ και καιρό.
Από πλευράς του ο Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, αναφέρθηκε εντός της Επιτροπής στην ανάγκη στελέχωσης του Γραφείου της Επιτρόπου αλλά και την ανεξαρτησία του θεσμού. Έκρουσε ακόμη το κίνδυνο της παιδικής φτώχειας και τον κοινωνικό της αντίκτυπο. Παράλληλα, ο κ. Παπαδούρης ρώτησε την κ. Μιχαηλίδου εάν επίκεινται δράσεις εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026 με την κ. Μιχαηλίδου να απαντά ότι δεν είναι εφικτό να γίνουν δράσεις λόγω της υποστελέχωσης.
ΠΗΓΗ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις