Υπάρχει τρόπος να πατήσεις pause στις αρνητικές σκέψεις που στριφογυρίζουν στο κεφάλι σου.
Οι αρνητικές σκέψεις είναι ένα μεγάλο βάσανο. Έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τον συναισθηματικό και ψυχικό κόσμο μας, ανοίγοντας εσωτερικά μονοπάτια που μας προκαλούν φόβο και άγχος. Από τη μια στιγμή στην άλλη η διάθεσή μας αλλάζει και αυτή η αλλαγή μόνο για καλό δεν είναι.
Για να είμαστε ειλικρινείς, όντας ένας κανονικός άνθρωπος με μια γεμάτη καθημερινότητα, είναι φυσικό να έρχεσαι αντιμέτωπος με προκλήσεις και προβλήματα που απαιτούν διαχείριση και λύσεις. Αυτή η διαδικασία είναι στρεσογόνα και προκαλεί σύγχυση, αυξάνοντας τις αρνητικές σκέψεις στο μυαλό μας.
Η ανασφάλεια και ο φόβος της αποτυχίας φέρνουν στο νου μας το χειρότερο σενάριο κι όλο αυτό πλάθεται με ραγδαίους ρυθμούς, επιβαρύνοντας την ψυχολογία μας. «Τίποτα καλό δεν συμβαίνει στη ζωή μου», «δεν είμαι αποδοτικός στη δουλειά», «δεν θα είμαι ποτέ χαρούμενος», «δεν έχω ενέργεια», «μεγαλώνω και τι θα κάνω», είναι κάποια από τα δεκάδες παραδείγματα. Σε όλους συμβαίνει κι όλοι γνωρίζουμε πόσο εξαντλητικές είναι οι αρνητικές σκέψεις.
Αν, λοιπόν, θέλεις να τις καταπολεμήσεις και να πατήσεις μία παύση σε αυτή την κατάσταση που σε «βαραίνει» υπάρχει τρόπος. Ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας παρουσιάζουν έξι χρήσιμα και αποτελεσματικά tips για να ρυθμίσεις τον τρόπο σκέψης σου και να απομακρύνεις την αρνητικότητα από τη ζωή σου.
Πώς να διαχειριστείς τις αρνητικές σκέψεις
1.Κράτα ημερολόγιο
Αν το χαρτί και το μολύβι σου φαίνονται ξεπερασμένα, δημιούργησε ένα φάκελο στον υπολογιστή σου γι’ αυτή τη δουλειά ή επέλεξε τις σημειώσεις του κινητού σου. Είναι σημαντικό να αποτυπώνεις τις σκέψεις σου, να εκφράζεις τα συναισθήματά σου και να ξεκαθαρίζεις το χάος που υπάρχει μέσα στο κεφάλι σου. Το journaling αποτελεί μία μέθοδο για να παρατηρείς όσα σκέφτεσαι και να τα επεξεργάζεσαι από μια διαφορετική οπτική. Λειτουργεί σαν μια τεχνική κατά του στρες και έχει αποτέλεσμα.
2. Ονόμασε τις αρνητικές σκέψεις σου
Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό σου. Προσπάθησε να βρεις τη σύνδεση, δηλαδή να εντοπίσεις την αιτία που βρίσκεται πίσω από κάθε αρνητική σκέψη που κάνεις. Σίγουρα υπάρχει. Αν εστιάσεις στο επίκεντρο του προβλήματος, η λύση του είναι μονόδρομος.
3.Σταμάτα να μιλάς αρνητικά για τον εαυτό σου
Αν είσαι μονίμως αυστηρός με τον εαυτό σου και κάνεις σκληρή αυτοκριτική, καλλιεργείς την αρνητική διάθεση και ενισχύεις τις άσχημες σκέψεις. Δείξε κατανόηση, συμπόνια και σεβασμό στην προσπάθεια και τα συναισθήματά σου. Αν δεν αγκαλιάσεις εσύ εσένα, δεν θα το κάνει κανείς.
4.Κατανόησε ότι οι σκέψεις σου δεν είναι συμβάντα
Είναι απλώς μια σκέψη και είναι επιτακτική ανάγκη να της δώσεις την αξία που χρειάζεται. Δεν έχει συμβεί στην πραγματικότητα, οπότε μην επιτρέπεις σε αυτή τη σκέψη να σε επηρεάζει τόσο και να χαλάει τη διάθεση και την ημέρα σου.
5.Κάνε διαλογισμό
Ο διαλογισμός είναι μια μέθοδος που εστιάζει στην αναπνοή. Οποιαδήποτε σκέψη παύει να υφίσταται, ο εγκέφαλος είναι συγκεντρωμένος στην ανάσα και το σώμα χαλαρώνει. Ο διαλογισμός πρέπει να γίνει μέρος της ρουτίνας σου, ακόμα κι αν διαθέτεις μόλις τρία λεπτά από τον χρόνο σου. Μείνε συνεπής στο πρόγραμμά σου και δεν θα αργήσει η στιγμή που θα δεις αποτέλεσμα.
6.Εστίασε στη σωματική και ψυχική υγεία
Η άσκηση και η ενασχόληση με δραστηριότητες που μας κάνουν χαρούμενους αποτελούν «κλειδιά» για την απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων. Το μυαλό λαμβάνει καινούργια ερεθίσματα, εμείς αποκτούμε νέες εμπειρίες, η διάθεσή μας είναι καλή και το άγχος αποβάλλεται.
Πηγή: gazzetta.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις