Οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα από το έπος του 1940, είπε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης, σε πανηγυρικό λόγο του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στην Ευρύχου.
Υπογράμμισε πως η λύση του Κυπριακού, ο τερματισμός αυτής της απαράδεκτης κατάστασης που βιώνουμε εδώ και μισό αιώνα, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και πως "παρά τις δυσκολίες, παρά τα εμπόδια, παρά την αρνητική στάση της άλλης πλευράς, δεν χάνουμε την ελπίδα μας".
Αφότου έκανε αναδρομή στη σημασία του "Όχι" του Ιωάννη Μεταξά, στην αντίσταση της Ελλάδας και στη συνεισφορά της Κύπρου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Ιωαννίδης επεσήμανε ότι «το ΟΧΙ του 1940 δεν είναι απλώς μια λέξη στην Ιστορία. Είναι ένα διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».
«Σήμερα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά το χρέος μας παραμένει το ίδιο. Η πατρίδα μας, η Ελλάδα και η Κύπρος, συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ελευθερία τους και τη διατήρηση της ειρήνης», ανέφερε.
«Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου», συνέχισε, υποδεικνύοντας, παράλληλα, ότι «είναι χρέος μας να παραμείνουμε ενωμένοι και να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή. Οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα από το έπος του 1940 και να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, πίστη και θάρρος», ανέφερε.
«Κάθε φορά που ανατρέχουμε στην ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού το 1940, δεν μπορούμε παρά να σκεφτόμαστε το διαχρονικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος της Κύπρου μας από το 1974. Πενήντα χρόνια πέρασαν από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι, μισός αιώνας πληγών και αδικίας», σημείωσε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης, τονίζοντας ότι «ο χρόνος δεν σβήνει το έγκλημα, ούτε μας κάνει να ξεχνάμε, ούτε οδηγεί στην αποδοχή της βίαιης και παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής της πατρίδας μας».
«Η λύση του Κυπριακού, ο τερματισμός αυτής της απαράδεκτης κατάστασης που βιώνουμε εδώ και μισό αιώνα, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη», επεσήμανε. Με αυτό τον στόχο, είπε, «εντατικοποιούμε τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κινούμενοι μεθοδικά και αποφασιστικά, με ξεκάθαρο στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».
«Παρά τις δυσκολίες, παρά τα εμπόδια, παρά την αρνητική στάση της άλλης πλευράς, δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Το τείχος της κατοχής δεν είναι αδιαπέραστο. Στον αγώνα αυτό πορευόμαστε χέρι-χέρι με την Ελλάδα, το σταθερό και ανιδιοτελές μας στήριγμα», υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης.
«Επιδιώκουμε μια λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια λύση που θα εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, και που θα ανοίξει το δρόμο για ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας», τόνισε.
«Στην προσπάθεια αυτή, δεν περισσεύει κανείς. Επενδύουμε στην ενότητα, επιδιώκουμε τη συλλογικότητα, και αντλούμε δύναμη από την αγωνιστικότητα του λαού μας. Ενός λαού περήφανου, που παρά τις πληγές του, συνεχίζει να ελπίζει και να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο», σημείωσε.
«Σήμερα, τιμώντας τους ήρωες του 1940, τιμάμε τις πανανθρώπινες αξίες που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους. Η θυσία τους αποτελεί για εμάς φάρο και οδηγό για το μέλλον», συμπλήρωσε.
«Ας κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του ΟΧΙ και ας συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ελληνισμού. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σταθούμε περήφανοι απέναντι στις νέες προκλήσεις και να πούμε ότι είμαστε άξιοι συνεχιστές των ηρώων του 1940», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις