ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπάρχει Σχέδιο Πολιτικής Άμυνας στα σχολεία και πως διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών;

Υπάρχει Σχέδιο Πολιτικής Άμυνας στα σχολεία και πως διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών;

Η κρίση στη Μέση Ανατολή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η εγκληματικότητα και τρομοκρατία, έχουν δημιουργήσει ένα ασταθές αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες στην Κύπρο.

Ποιος γονέας θα ξεχάσει τον τρόμο που βίωσε στις 17 Μαϊου μετά την αποστολή απειλητικού email σε σχολεία ανά το παγκύπριο,  θέτοντας σε συναγερμό την Αστυνομία και προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. 

Υπενθυμίζεται ότι, εκείνη την μέρα εκπαιδευτικοί και Σύνδεσμοι Γονέων, τόνισαν την έλλειψη σχετικού κοινού πλάνου και πρωτοκόλλου για τέτοιες περιπτώσεις, με αρκετά σχολεία να μην ξέρουν πως να ενεργήσουν. Σε αρκετές περιπτώσεις εκκενώθηκαν σχολεία, σε άλλες περιπτώσεις άφησαν για ώρες τα παιδιά στην αυλή του σχολείου κάτω από τον καυτό ήλιο, ενώ σε άλλες συνέχισαν κανονικά το μάθημα.

Τελικά...υπάρχει σχέδιο και πλάνο πως θα πρέπει να ενεργήσει η Διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού στην Κύπρο;

Σχέδιο Πολιτικής Άμυνας

Σύμφωνα με τον Οδηγό Λειτουργίας των σχολείων, υπάρχει το Σχέδιο Πολιτικής Άμυνας, το οποίο αναθεωρείται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς, με βάση τα δεδομένα του διδακτικού προσωπικού, και τίθεται στη διάθεση των Λειτουργών του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας.

Το Σχέδιο Πολιτικής Άμυνας για τη νέα σχολική χρονιά για τη σχολική χρονιά 2024-2025 είχε διορία να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 11 Οκτωβρίου και να αποσταλεί σε συγκεκριμένο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΝ, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, πρέπει να προωθηθούν οι απαραίτητες προκαταρκτικές ενέργειες (π.χ., καθορισμός χώρου συγκέντρωσης, έλεγχος πυροσβεστήρων, έλεγχος κουτιών Πρώτων Βοηθειών), για άμεση ανάληψη δράσης σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού (όπως: Σεισμού, Πυρκαγιάς, Μεμονωμένου Εχθρικού Επεισοδίου ή άλλου έκτακτου περιστατικού ή και κινδύνου).

Επιπρόσθετα, η Διεύθυνση του σχολείου θα πρέπει σε τακτά διαστήματα να υπενθυμίζει σε όλο το προσωπικό και στους μαθητές για τις ενέργειες που πρέπει να προβούν σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού ή κινδύνου πλημμύρας, ώστε να αντιδράσουν άμεσα και με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ετοιμάσει σχετικές εγκύκλιους και Σχέδιο Δράσεις με τις ενέργειες σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού (σεισμός, πυρκαγιά, μεμονωμένο εχθρικό επεισόδιο ή άλλο έκτακτο περιστατικό ή/και κίνδυνος).

Κάθε εκπαιδευτικός έχει υποχρέωση να γνωρίζει το Σχέδιο Πολιτικής Άμυνας του σχολείου του, να γνωρίζει πολύ καλά και να εκτελεί την αποστολή που τον αφορά και του επιδίδεται από τον Γενικό Υπεύθυνο του Σχεδίου Πολιτικής Άμυνας.

Προγραμματισμένες ασκήσεις 

Κάθε σχολείο  οφείλει να προγραμματίσει μέσω ΣΕΠ και να πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο προγραμματισμένες ασκήσεις Πολιτικής Άμυνας που πρέπει να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι ασκήσεις  ελέγχονται μέσω του συστήματος από τη Διεύθυνση του σχολείου.

 Κάθε άσκηση που πραγματοποιείται πρέπει να περιλαμβάνει τα πιο κάτω:  

  • Δοκιμή του συστήματος συναγερμού του σχολείου.
  • Εκκένωση του σχολείου (σε επεισόδιο πυρκαγιάς ή σεισμού) και μετακίνηση και συγκέντρωση των μαθητών/ριών και του προσωπικού σε ασφαλή χώρο, ο οποίος έχει ορισθεί ως ο Χώρος Συγκέντρωσης 
  • Μετακίνηση των μαθητών/ριών και του προσωπικού στους προκαθορισμένους χώρους κάλυψης σε επεισόδιο εχθρικής ενέργειας 
  • Κατάσβεση πυρκαγιάς και χρήση των διατιθέμενων μέσων
  • Παροχή πρώτων βοηθειών και μεταφορά τραυματιών 
  • Κλήση για συνδρομή και άλλων συνεργαζόμενων Υπηρεσιών 

Όπως αναφέρονται στις οδηγίες του ΥΠΑΝ, το σχολείο έχει σαν κύρια αποστολή την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, του γραμματειακού και βοηθητικού προσωπικού και των πολύτιμων εγγράφων του.

Προετοιμασία στην έναρξη της σχολικής χρονιάς

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς το σχολείο, πρέπει να προετοιμαστεί, εφαρμόζοντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, έτσι ώστε σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς, εχθρικής ενέργειας ή οποιασδήποτε συμφοράς, να είναι σε θέση να πάρει, όταν παραστεί ανάγκη, όλα τα αναγκαία κατασταλτικά μέτρα για να μειωθούν στον ελάχιστο δυνατό βαθμό ανθρώπινα θύματα και υλικές ζημιές, ως συνέπεια της οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης.

Στις σχολικές μονάδες, σε κάθε όροφο ξεχωριστά, συστήνεται να υπάρχουν σε συγκεκριμένα σημεία σημάνσεις Εξόδων Κινδύνου, σημάνσεις στους χώρους όπου βρίσκονται οι πυροσβεστήρες, τα κουτιά πρώτων βοηθειών και τα φορεία μεταφοράς τραυματιών. Όλες οι οδεύσεις διαφυγής πρέπει να διατηρούνται ελεύθερες από εμπόδια.

Σε κάθε έκτακτο περιστατικό διασφαλίζεται η μέριμνα για τη διαχείριση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στα θέματα εντοπισμού, παροχής έγκυρων πληροφοριών, ασφαλούς μεταφοράς, παροχής αναγκαίας στήριξης, περίθαλψης και φροντίδας.

 

Διατεθειμένα μέσα που παίζουν σημαντικό ρόλο σε περιστατικά εφαρμογής του Σχεδίου Πολιτικής Άμυνας

Σημαντική βοήθεια σε ένα Σχέδιο Πολιτικής Άμυνας μπορούν να προσφέρουν τα διατεθειμένα μέσα ενός σχολείου τα οποία θεωρούνται ότι είναι:

  • Το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου 
  • Το γραμματειακό και βοηθητικό προσωπικό του σχολείου 
  • Τα οχήματα των εθελοντών από μέλη του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου 
  • Τα οχήματα της εταιρείας λεωφορείων που μεταφέρει μαθητές του σχολείου 
  • Οι μαθητές του σχολείου στους οποίους ανατίθενται συγκεκριμένα καθήκοντα ως Αγγελιοφόροι
  • Το υπάρχον φαρμακευτικό, πυροσβεστικό και άλλο υλικό 

Μεταφορά παιδιών σε περίπτωση εκκένωσης 

Οι μαθητές που δεν έχουν άλλον τρόπο μετακίνησης, μεταφέρονται στο σπίτι από εκπαιδευτικούς ή και μέλη του Συνδέσμου Γονέων που είναι εθελοντές.

Στις περιπτώσεις που η μεταφορά των μαθητών γίνεται καθημερινά με λεωφορεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά των μαθητών, επομένως η Διεύθυνση του σχολείου, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πρέπει να ενημερώσει, τόσο την εταιρεία των λεωφορείων όσο και τους οδηγούς έτσι ώστε να γίνουν οι αναγκαίες διευθετήσεις

Μεταφορά μαθητών είναι δυνατό να γίνει και με τα πόδια με την συνοδεία υπεύθυνων εκπαιδευτικών.

Τα σχέδια και οι οδηγίες για κάθε περίπτωση

Το Υπουργείο Παιδείας έχει εκδώσει οδηγίες για κάθε είδος περιστατικού όπως:

  • Ενέργειες εκκένωσης σε Περίπτωση Έκτακτου Περιστατικού
  • Σχέδιο δράσης για Εχθρικό Μεμονωμένο Επεισόδιο
  • Αντισεισμική προστασία
  • Μέτρα αυτοπροστασίας και ασφάλειας από το σεισμό
  • Μέτρα αυτοπροστασίας και ασφάλειας από βομβαρδισμό και εχθροπραξίες
  • Μέτρα προστασίας των μαθητών από διάφορους κινδύνους και συμφορές
  • Μέτρα αυτοπροστασίας από δυσμενείς καιρικές συνθήκες
  • Διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας στις σχολικές μονάδες

 Μπορείτε να βρείτε τις οδηγίες ΕΔΩ

Χρήση Καταφυγίων για μαθητές σε Περιπτώσεις Έκτακτης Ανάγκης 

Τα καταφύγια είναι ένα θέμα το οποίο προβληματίζει αρκετά τις Αρχές, καθώς αρκετά καταφύγια βρίσκονται σε ιδιωτικές περιουσίες και δεν είναι γνωστή η κατάσταση τους.

Ωστόσο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατά την οποία απαιτείται εκκένωση των σχολικών μονάδων οι μαθητές, το εκπαιδευτικό, γραμματειακό και βοηθητικό προσωπικό και οι επισκέπτες μεταβαίνουν στον προκαθορισμένο Χώρο Συγκέντρωσης ή τον Χώρο Προφύλαξης, ανάλογα με το είδος της έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τις διαδικασίες και οδηγίες εκκένωσης που ορίζονται στο επικαιροποιημένο Σχέδιο Πολιτικής Άμυνας της κάθε σχολικής μονάδας.

Το Υπουργείο μέσα από τις Οδηγίες διευκρινίζει ότι ο πληθυσμός μεταβαίνει στα καταφύγια για προστασία από όπλα ευθυτενούς τροχιάς καθώς και από θραύσματα συμβατικών όπλων, μετά από σχετικές οδηγίες από τις Αρμόδιες Αρχές, για ολιγόωρη παραμονή.

Η συνήθης πρακτική που εφαρμόζεται και στο εξωτερικό, συνιστά όπως, όλες οι ενέργειες για την προστασία μαθητών, προσωπικού, επισκεπτών γίνονται εντός του σχολικού χώρου της κάθε σχολικής μονάδας, χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους σε άλλον χώρο, για αποφυγή σύγχυσης και πανικού, αλλά και για να μην αποτελέσουν πιθανό στόχο.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς: Sold out με τιμές για... κροίσους στις πίστες Αθήνας και Θεσσαλονίκης

• Πέντε καυτά tips για να απογειώσετε τη σεξουαλική σας ζωή (και) το 2025

• Νέο δωρεάν Park and Ride στη Λεμεσό – Πού θα βρίσκεται και ποιες διαδρομές λεωφορείων θα εξυπηρετεί

• Απόδραση 49χρονου: Σοκάρουν όσα ακούστηκαν στο Δικαστήριο - Πρόταση για εικονικό γάμο και για αγορά σπιτιού είχε ο Σουηδός δραπέτης

• Στο υποβρύχιο USS Indiana ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - «Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή» - Δείτε φωτογραφίες

• Σε συμφωνία διαζυγίου έπειτα από 8 χρόνια κατέληξε πασίγνωστο ζευγάρι του Χόλιγουντ



Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Νίκο Χριστοδουλίδη το 2025- Τα συν και τα πλην της διακυβέρνησης

Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Νίκο Χριστοδουλίδη το 2025- Τα συν και τα πλην της διακυβέρνησης

Το 2024 ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε καθόλου καλά για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όλοι θα θυμόμαστε τι έγινε με το θέμα του ανασχηματισμού και την κάκιστη διαχείριση από πλευράς του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε σημείο μάλιστα που δημιούργησε τις πρώτες μεγάλες αντιδράσεις ανάμεσα στα κόμματα που τον στηρίζουν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top