LIKE ONLINE

Ολλανδική εταιρεία μετέτρεψε ανεμογεννήτρια σε… μίνι σπίτι - Δείτε φωτογραφίες

Ολλανδική εταιρεία μετέτρεψε ανεμογεννήτρια σε… μίνι σπίτι - Δείτε φωτογραφίες

Το πρόβλημα της ανακύκλωσης των παλαιών ανεμογεννητριών είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον σύγχρονο κόσμο των ΑΠΕ.

Πολλά από τα μέρη τους δεν μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν με συνέπεια να αναζητούνται λύσεις και μάλιστα επείγουσες δεδομένου ότι το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών και δη της αιολικής ενέργειας αυξάνεται στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση.

Στο πλαίσιο αυτό η ολλανδική εταιρεία Vattenfall παρουσίασε μια ομολογουμένως καινοτόμα πρόταση…

Συγκεκριμένα, η Vattenfall και το στούντιο σχεδιασμού Superuse μετέτρεψαν την άτρακτο, -το πάνω μέρος-, μιας ανεμογεννήτριας, σε ένα μικροσκοπικό σπίτι. Αυτή η άτρακτος έχει πλάτος τέσσερα μέτρα, μήκος δέκα μέτρα και ύψος τρία μέτρα και προέρχεται από μια τουρμπίνα που βρισκόταν στην Αυστρία για 20 χρόνια. Με το μικροσκοπικό σπίτι, η Vattenfall δείχνει πώς τα υλικά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με καινοτόμους τρόπους. Το εν λόγω μίνι σπίτι εκτέθηκε σε περίοπτη θέση κατά τη διάρκεια της Dutch Design Week 2024 που έγινε από τις 19 έως τις 27 Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνεται σχετικά, «εξωτερικά, μπορείτε ακόμα να δείτε καθαρά ότι το μικροσκοπικό σπίτι ήταν κάποτε μέρος μιας ανεμογεννήτριας, αλλά μέσα όλα έχουν προετοιμαστεί για μια άνετη διαμονή. Για παράδειγμα, υπάρχει κουζίνα, μπάνιο και καθιστικό. Επιπλέον, το σπίτι είναι εξοπλισμένο με έξυπνα χαρακτηριστικά όπως αντλία θερμότητας, ηλιακούς συλλέκτες και ηλιακό θερμοσίφωνα».

Ο σκοπός της επαναχρησιμοποίησης

Τις επόμενες δεκαετίες, χιλιάδες ανεμογεννήτριες θα κατεδαφιστούν ή θα αντικατασταθούν. Τα περισσότερα μέρη μιας ανεμογεννήτριας – το θεμέλιο, ο πύργος, τα μέρη του κιβωτίου ταχυτήτων και η γεννήτρια – είναι κατασκευασμένα από μέταλλο ή σκυρόδεμα και επομένως είναι εύκολα ανακυκλώσιμα. Ο χάλυβας, για παράδειγμα, μπορεί να λιώσει και να επαναχρησιμοποιηθεί, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι αυτό απαιτεί πολλή ενέργεια και δημιουργεί εκπομπές. Θα ήταν καλύτερα αν τα υλικά μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία.

Έτσι, πέρυσι, η Vattenfall κάλεσε τέσσερις εταιρείες σχεδιασμού να σκεφτούν μια «δεύτερη ζωή» για τις ανεμογεννήτριες που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους.

Ο Thomas Hjort, Διευθυντής Καινοτομίας της Vattenfall, δήλωσε: «Αναζητούμε καινοτόμους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε υλικά από ανεμογεννήτριες, δημιουργώντας κάτι νέο από αυτά με όσο το δυνατόν λιγότερες τροποποιήσεις. Αυτό εξοικονομεί πρώτες ύλες και κατανάλωση ενέργειας, διασφαλίζοντας ότι αυτά τα υλικά είναι χρήσιμα για πολλά ακόμη χρόνια μετά την πρώτη τους ζωή».

Το μικροσκοπικό σπίτι σχεδιάστηκε από την Superuse και υλοποιήθηκε από την Blade-Made και την Woodwave. Η Superuse επέλεξε την πιο δύσκολη λύση: το σχεδιασμό ενός σπιτιού συμβατού με τον οικοδομικό κώδικα. Η άτρακτος που χρησιμοποιείται προέρχεται από μια τουρμπίνα V80 2MW, το πρώτο μοντέλο με άτρακτο αρκετά μεγάλη για ένα μικροσκοπικό σπίτι. Τα ίδια μέρη από μεταγενέστερες ανεμογεννήτριες συχνά προσφέρουν πολύ περισσότερο χώρο. Παρά το περιορισμένο μέγεθός του, το μικροσκοπικό σπίτι συμμορφώνεται με τους ισχύοντες κανόνες και ως εκ τούτου είναι πλήρως χρησιμοποιήσιμο για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τουλάχιστον δέκα χιλιάδες από αυτή τη γενιά ανεμογεννητριών είναι διαθέσιμες, διασκορπισμένες σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν ακόμη παροπλιστεί. Αυτό αποτελεί προοπτική και πρόκληση για τους υπεύθυνους. Γιατί εάν μια τόσο περίπλοκη δομή όπως ένα σπίτι είναι δυνατή, τότε πολλές απλούστερες λύσεις είναι επίσης εφικτές.

Σε συνεργασία με την Reliving, το μικροσκοπικό σπίτι είναι επιπλωμένο με έπιπλα βιώσιμης παραγωγής και μεταχειρισμένα, συμπεριλαμβανομένου ενός τραπεζιού που ενσωματώνει υλικό από ανακυκλωμένο πτερύγιο ανεμογεννήτριας. Η ηλεκτρική εγκατάσταση έγινε από τη θυγατρική της Vattenfall, Feenstra.

Η άτρακτος που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ελήφθη από μια τουρμπίνα V80 2MW που κατασκευάστηκε στο αυστριακό αιολικό πάρκο Gols το 2005. Κατά τη διάρκεια 20 ετών λειτουργίας, η τουρμπίνα παρήγαγε 73GWh ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 29 χιλιάδες νοικοκυριά για ένα χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της Dutch Design Week 2024, παρουσιάστηκαν τέσσερις ιδέες που αναπτύχθηκαν από τα στούντιο σχεδιασμού. Εκτός από το μικροσκοπικό σπίτι, αυτές περιλαμβάνουν μια ιδέα για την κατασκευή πλωτών νησιών από χρησιμοποιημένα πτερύγια στροβίλων, έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από τις ανεμογεννήτριες καθώς και ένα όραμα για το μέλλον της επαναχρησιμοποίησης τμημάτων στροβίλων.

Δείτε φωτογραφίες

Πηγή: newmoney.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top