Στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ αναφέρθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, σε συνάντηση τους στον Λευκό Οίκο, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος σημείωσε, κατά τη συνάντηση, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό.
Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στο Οβάλ Γραφείο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε «κ. Πρόεδρε καλωσορίσατε, χαίρομαι που σας βλέπω. Πέρασαν δέκα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη μου στην Κύπρο ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΠτΔ - Μπάιντεν: Οι σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο τους επίπεδο - Βίντεο
Δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούν τα έθνη μας να πετύχουν μαζί, το κάνουμε αυτό εδώ και πολύ καιρό.
Σήμερα, στεκόμαστε εναντίον της ρωσικής βίαιης επίθεσης στην Ουκρανία, αρχίσαμε τον διάλογο και αυξήσαμε τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από την ενέργεια, την ασφάλεια ως την τεχνητή νοημοσύνη και αυξήσαμε την ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλοντας οκτώ χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
κ. Πρόεδρε, η Κύπρος τα έκανε όλα αυτά πάντοτε εφικτά. Και σας ευχαριστώ για την ηγετική σας ικανότητα ώστε να πραγματοποιηθούν όλα αυτά.
Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τεχνητή διαίρεση της Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι τότε ήταν Γερουσιαστής για ένα χρόνο ήδη, επισημαίνοντας «ήταν μια θλιβερή κατάσταση».
Πρόσθεσε ότι «είμαι αισιόδοξος για την πιθανότητα να επανενωθεί η Κύπρος σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν» αυτό τον στόχο.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την πρόσκληση, σημειώνοντας ότι «οι χώρες μας έχουν οικοδομήσει μια πραγματική στρατηγική συνεργασία και οι σχέσεις μας βρίσκονται σε στρατηγικά και ιστορικά υψηλό επίπεδο. Στο διμερές επίπεδο συνεργαζόμαστε στενά στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της ενέργειας, της εφαρμογής του νόμου, της τεχνολογίας, της καινοτομίας. Υπάρχουν προοπτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν, υπάρχει ξεκάθαρη και ισχυρή πολιτική βούληση και από τις δύο χώρες, μετά και τον πρώτο στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο την περασμένο βδομάδα, για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας.
Σε περιφερειακό επίπεδο, η Κύπρος είναι ένας προβλεπτός και αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ, σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονες μας και εργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους για να αντιμετωπίσουμε τις παρούσες προκλήσεις, για να στείλουμε την πολύ αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, και για την εκκένωση υπηκόους τρίτων χωρών από την περιοχή.
Αναφορικά με την Ουκρανία, η Κύπρος στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά έχοντας υπόψη ότι η χώρα μου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια και κ. Πρόεδρε βασίζομαι στη δική σας στήριξη, στη στήριξη των ΗΠΑ για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Λύση που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, λύση στη βάση των κοινών μας αρχών και αξιών: της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για άλλη μια φορά κ. Πρόεδρε ευχαριστώ πολύ, και προσβλέπω στις συνομιλίες μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις