Άρθρο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Themaonline, για την τεράστιας σημασίας επίσκεψη του ΠτΔ, στον Λευκό Οίκο.
Η ιστορική αξία μας συνάντησης, η κορυφαία σημασία της συνέχειας
Συναντήσεις μεταξύ ηγετών κρατών είναι η αλήθεια ότι πραγματοποιούνται διαρκώς. Συνάντηση κατόπιν επίσημης πρόσκλησης στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής όμως δεν είναι ούτε συχνές, ούτε αυτονόητες. Και για να είμαστε συγκεκριμένοι συμβαίνουν σπάνια, τόσο σπάνια που η τελευταία αντίστοιχη πρόσκληση που απευθύνθηκε σε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν πριν από 28 χρόνια, όταν στις 17 Ιουνίου 1996 ο Πρόεδρος Κληρίδης συνάντησε τον Πρόεδρο Κλίντον.
Οι λόγοι που αυτή η πρόσκληση είναι τόσο σημαντική είναι ακριβώς επειδή ούτε τυπική είναι, ούτε στερείται ουσίας. Η ίδια η σημασία της πρόσκλησης εδράζεται ακριβώς στο γεγονός ότι μια συνάντηση κατόπιν επίσημης πρόσκλησης στον Λευκό Οίκο στέλνει σαφή, ξεκάθαρα μηνύματα. Αποτελεί απτή απόδειξη της προσέγγισης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής προς το κράτος, τον ηγέτη του οποίου προσκαλεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο.
Η χώρα μας τους τελευταίους 20 μήνες εργάζεται μεθοδικά, εντατικά και με σαφήνεια προς τη δημιουργία συνθηκών που την αναβαθμίζουν διεθνώς. Ο προσανατολισμός της εξωτερικής μας πολιτικής είναι συνεχής και συνεπής. Κυρίως όμως είναι ξεκάθαρος και αξιόπιστος. Μακριά από αμφιταλαντεύσεις και με στρατηγικό σχεδιασμό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει επιστρατεύσει την ενεργό διπλωματία προς ενίσχυση του αποτυπώματος της χώρας μας.
Σε μια περιοχή που διαρκώς δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις, με διαρκείς προκλήσεις, η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Η διπλωματική σημασία της χώρας μας αποκτά σημασία γεωμετρικά μεγεθυμένη του γεωγραφικού μεγέθους της. Η γεωγραφική μας θέση προσεγγίζεται ως γεωπολιτική αξιοποιήσιμη παράμετρος και όχι ως διακύβευμα.
Πώς όμως οδηγηθήκαμε στη συνάντηση της 30ης Οκτωβρίου 2024; Ήταν μια απλώς οι συγκυρίες ευνοϊκές; Ασφαλώς και όχι. Είναι μια σειρά ενεργειών και η συνοχή μεταξύ τους που έχουν οδηγήσει τις ΗΠΑ να αξιολογούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκείνο τον στρατηγικό εταίρο που μπορούν να εμπιστευτούν και να συνεργαστούν. Μια αλληλουχία γεγονότων – κυρίως όμως ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς μας – που οδήγησε στην δημιουργία αυτών των συγκυριών.
Αυτή η ανάληψη πρωτοβουλιών με σημαντική και ουσιαστική επίδραση, σε συνάρτηση με τα αντανακλαστικά που επέδειξε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι που συνέβαλαν καθοριστικά στη θεμελίωση της χώρας μας ως άγκυρα ασφάλειας στην περιοχή.
Η αποφασιστικότητα που επέδειξε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αποκατάσταση του ονόματος της χώρας μας διεθνώς, με τη συνδρομή του FBI για την διερεύνηση ενδεχόμενων παρακάμψεων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» που αποτέλεσε γέφυρα ζωής για εκατοντάδες χιλιάδες άμαχους στη Γάζα, ο ρόλος της χώρας μας στις εκκενώσεις υπηκόων τρίτων χωρών από την περιοχή, είναι απτά δεδομένα μιας χώρας, η αξίας της οποίας εκ των πραγμάτων αναγνωρίζεται και εκτιμάται.
Η συνεργασία σε σειρά από τομείς και η αξιόπιστη στάση μας οδήγησε στην ιστορική υπογραφή του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Κύπρου. Μια εξέλιξη τόσο σημαντική που αναμφίβολα θα αποτελέσει ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών και στην αισθητή αναβάθμισή τους. Έχω την έντονη πεποίθηση ότι η κοινωνία μας – και όχι μόνο – δεν έχει πλήρως κατανοήσει τη σημασία και την αξία αυτού του Στρατηγικού Διαλόγου. Αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να εντάξουν στο σχήμα του Στρατηγικού Διαλόγου 31 μόνο κράτη ανά το παγκόσμιο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Από το περασμένο καλοκαίρι ένα από αυτά τα λιγοστά κράτη, που οι ΗΠΑ θέλουν να αναπτύξουν τις διμερείς τους σχέσεις είναι και η δική μας χώρα.
Πλέον η συζήτηση και η συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ θεσμοθετείται σε μια τακτική, καθορισμένη βάση και μέσα από ένα συγκεκριμένο κύκλο παραδοτέων. Πρόκειται για μια πολύ παραγωγική διαδικασία ουσιαστικής αναβάθμισης των συνεργειών των δύο χωρών σε τομείς όπως είναι η Άμυνα και Ασφάλεια, η Έρευνα και η Καινοτομία, η προσέλκυση ποιοτικών Επενδύσεων, το Εμπόριο, οι Εξαγωγές, η Εκπαίδευση, η Ενέργεια.
Αυτοί οι κύκλοι του Στρατηγικού Διαλόγου θα έχουν συνέχεια και θα έχουν ασφαλώς διάρκεια, ανεξαρτήτως των εκάστοτε κυβερνήσεων σε Κύπρο ή ΗΠΑ, γιατί πλέον οι διμερείς μας σχέσεις εμβαθύνονται, εμπεδώνονται, παγιώνονται στον πυρήνα των κρατικών μας στόχων και των συγκλινουσών επιδιώξεων.
Αυτό είναι και ένα από τα βασικά μηνύματα που έστειλε η συνάντηση της 30ης Οκτωβρίου Πρόεδρου Χριστοδουλίδη και Προέδρου Μπαίντεν, ότι οι σχέσεις των δύο χώρων εντάσσονται πλέον σε μια νέα εποχή. Μια εποχή βαθύτερης συνεργασίας και προοδευτικής εξέλιξης. Με συνέπεια, συνέχεια και διάρκεια αυτές οι σχέσεις υπάρχει η βούληση και η δυνατότητα να αναβαθμιστούν και να διευρυνθούν.
Είναι ασφαλώς δεδομένο ότι οι όποιες ενέργειες προς αναβάθμιση της χώρας μας διεθνώς αλλά και οι όποιες διπλωματικές κινήσεις από πλευράς έχουν ως αφετηρία και ως στόχο να συμβάλουν στην επίλυση του ύψιστου Εθνικού μας στόχου, που δεν είναι άλλος από την επίλυση του Κυπριακού. Ενισχύοντας το διπλωματικό μας αποτύπωμα και τον σταθεροποιητικό μας ρόλο στην περιοχή, δημιουργώντας ισχυρές συνεργασίες και δεσμούς με χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ αλλά και διευρύνοντας τον ρόλο μας εντός της ΕΕ έχουμε ως στόχο αυτές οι κινήσεις να αποτελέσουν καταλύτη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για επίλυση του Κυπριακού.
Η ίδια η διεθνής κοινότητα το κατανοεί περισσότερο τώρα, αν αυτό η ενεργός, εξωστρεφή διπλωματία ασκείται σήμερα, με ουσιαστική επίδραση στην περιοχή, οι δυνατότητες μιας Κύπρου επανενωμένης, χωρίς στρατούς κατοχής είναι αισθητά αναβαθμισμένες, με προοπτικές σημαντικές τόσο για την ίδια την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την περιοχή μας.
Η συνάντηση της 30ης Οκτωβρίου 2024, ήταν ταυτόχρονα κορύφωση όλων των προσπαθειών του προηγούμενου διαστήματος αλλά την ίδια στιγμή και η απαρχή μιας νέας εποχής στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου, με στέρεες βάσεις. Αποδεικνύει επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να ξεπεράσει τα γεωγραφικά της όρια, αν υπάρχει ξεκάθαρος προσανατολισμός, μεθοδική προσέγγιση, επιμονή και στρατηγικός σχεδιασμός.
Η ιστορική εξέλιξη αυτή αποτελεί παρακαταθήκη και κεκτημένο της χώρας μας, κάτι για το οποίο θα πρέπει όλοι να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να αποτελέσουν σημείο τριβής αλλά η πορεία της χώρας μας προς την πρόοδο και την αναβάθμισή της θα πρέπει να το κοινό σημείο εστίασης όλων μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις