Ως ένα μεγάλο και ιστορικό βήμα στον τομέα της διαστημικής εξερεύνησης, μπορεί να χαρακτηριστεί η είσοδος της Κύπρου στις Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accords), μια διεθνή συμφωνία που αφορά την εξερεύνηση και μακροχρόνια χρήση του διαστήματος με βασική επιδίωξη την επιστροφή ανθρώπων στη Σελήνη και μελλοντικά τον Άρη. Πρόκειται για ένα επίτευγμα το οποίο ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ πολλών φορέων και αποτελεί σημαντική καμπή για την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.
Ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη αυτής της επιτυχίας, είναι ο Επικεφαλής Επιστήμονας και Πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, Δημήτρης Σκουρίδης, ο οποίος μαζί με το Ίδρυμα ηγήθηκε της προσπάθειας για την ένταξη της Κύπρου στις Συμφωνίες Άρτεμις. Τόσο η δική του παρέμβαση, όσο και συνολικά του ΙδΕΚ υπήρξε καταλυτική, προσφέροντας όχι μόνο το συντονισμό αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία και σχέδια για την παρουσίαση της Κύπρου ως έναν αξιόπιστο εταίρο στον τομέα της διαστημικής έρευνας.
Σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο διαδραμάτισαν επίσης και άλλοι φορείς όπως φυσικά το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, του οποίου ο στόχος ήταν να διαμορφώσει στρατηγική προσέγγιση για τη συμμετοχή της Κύπρου στις Συμφωνίες Άρτεμις, συντονίζοντας πολιτικές και επιστημονικές πρωτοβουλίες που ευνοούν τη διαστημική τεχνολογία.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών διαδραματίσε σημαντικό ρόλο στις διεθνείς διαβουλεύσεις, διευκολύνοντας την επικοινωνία και την προσέγγιση με διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα τα πανεπιστήμια της Κύπρου, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνεισέφεραν επιστημονική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, ενισχύοντας το δυναμικό της χώρας σε διαστημική έρευνα και τεχνολογία.
Από αυτή την επιτυχία δεν μπορεί να μην αναφερθεί η συνεισφορά των διεθνών και τοπικών ιδιωτικών εταίρων, όπως μεγάλοι και μικρομεσαίοι φορείς οι οποίοι συμμετείχαν σε προγράμματα και δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διαστημική έρευνα, παρέχοντας τεχνογνωσία και καινοτόμες λύσεις για την Κύπρο.
Η είσοδος της Κύπρου, σε μια τόσο σημαντική διεθνείς συμφωνία αποτελεί ορόσημο στο πεδίο της έρευνας, της καινοτομίας αλλά και της ανάπτυξης. Η συνεργασία με διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς, όπως η NASA, δημιουργεί νέες ευκαιρίες επενδύσεων και αναδεικνύει την Κύπρο ως έναν ανερχόμενο πόλο καινοτομίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός αυτό παρέχει τη δυνατότητα στην Κύπρο να ενσωματωθεί σε αποστολές εξερεύνησης του διαστήματος και να αποκτήσει πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες και γνώσεις που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ισχυρού τεχνολογικού οικοσυστήματος. Η συνεργασία των προαναφερθέντων φορέων όχι μόνο ενδυναμώνει την επιστημονική θέση της χώρας αλλά συμβάλλει επίσης στη διαμόρφωση της επόμενης γενιάς επιστημόνων και τεχνολόγων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις