Στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με κύριο άξονα την ασφάλεια και σταθερότητα, μεγάλη συμβολή θα έχει μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς τη διατήρηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων", είπε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προσφωνώντας Διεθνή Διάσκεψη στην Αθήνα για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πολιτισμό στην περιοχή.
Αυτή η λύση, συμπλήρωσε ο Υπουργός, που την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Κύπρο, θα επιτρέψει στους μεν Τουρκοκύπριους να αισθάνονται ότι η Μεγαλόνησος είναι η πατρίδα τους, στην οποία μπορούν και θέλουν να ζήσουν τα παιδιά τους, να ονειρεύονται και να προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον, στους δε Ελληνοκύπριους να ζουν με ασφάλεια και ηρεμία.
Η Μεσόγειος δεν είναι μόνο μια λεκάνη γεωγραφική και ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων, πριν από όλα είναι μια περιοχή παραγωγής ιστορίας, παραδόσεων, πολιτισμού και επιστήμης, μέσα από έναν συνεχή αλληλοεπηρεασμό ανάμεσα στις πιο διαφορετικές θρησκείες, πολιτισμούς, θεσμικά συστήματα και διαπροσωπικές σχέσεις, τόνισε ο Υπουργός.
Τα πιο διαφορετικά πολιτιστικά και θρησκευτικά ρεύματα συνυπήρξαν ακόμα και ειρηνικά, πρόσθεσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "ρεύματα του Ισλάμ, εκκλησίες του Χριστιανισμού, παλαιότερες δοξασίες, συγκρότησαν σε ορισμένες περιοχές πολυπολιτισμικές και πολυθρησκευτικές κοινωνίες". Αυτές σήμερα καταστρέφονται από εξτρεμιστές που επικαλούνται θρησκευτικά προτάγματα, συμπλήρωσε.
Αυτοί οι εξτρεμιστές, συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, δεν θεωρούν τον εαυτό τους ως μεσολαβητή ανάμεσα στις αμαρτίες και αρετές των ανθρώπων προς το Θεό, γεγονός που θα επέτρεπε να κατανοήσουν ότι υπάρχουν διαφορετικές επιλογές. Κάθε άλλο, θεωρούν τον εαυτό τους αποκλειστικό αγγελιοφόρο του Θεού προς τους ανθρώπους, μοναδικό και με δικαιώματα ζωής και θανάτου πάνω τους.
"Η αίσθηση ότι αυτοί είναι οι κύριοι και όχι οι υπηρέτες του θεϊκού μηνύματος, κύριοι επί των υπόλοιπων ανθρώπων και όχι συμπαραστάτες τους, αιτιολογεί την απάνθρωπη και θεμελιακά αντιθρησκευτική δράση τους. Καταστρέφουν πολιτισμικές και θρησκευτικές κοινότητες, τον πλούτο της Μέσης Ανατολής και της νότιας πλευράς της Μεσογείου".
Ο κ. Κοτζιάς θύμισε τη συνύπαρξη των ορθόδοξων πατριαρχείων της Ανατολής σε περιοχές όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί, και υπογράμμισε τη βοήθεια του αιγυπτιακού κράτους για τη Μονή Σινά, για την οποία σώζεται κείμενο παραχώρησης δικαιωμάτων του Προφήτη Μωάμεθ με αποτύπωμα της παλάμης του πάνω στην επικύρωση.
Οι εξτρεμιστές, τόνισε, εγκληματούν σε βάρος του ανθρώπου και της ανθρωπότητας, καταπατούν δικαιώματα και αξίες, κανόνες ειρηνικής ζωής και συνύπαρξης. Καταστρέφουν μνημεία, καταστρέφουν ιστορία, αλλά αυτή θα τους απαντήσει, αφού δεν τη σέβονται.
Πάνω από 13 χρόνια, ανέφερε, διαρκεί ο πόλεμος στο Ιράκ αλλά και στο Αφγανιστάν, με πολύχρονες συνέπειες στο Πακιστάν. Ήδη τέσσερα χρόνια στη Συρία. Οι πόλεμοι για τις νέες γενιές, παρατήρησε, γίνονται αντιληπτοί ως μόνιμο φαινόμενο μιας αδιέξοδης ζωής, σπρώχνουν τις νέες γενιές στη φυγή, στην προσφυγιά. Ολόκληρες περιοχές ερημοποιούνται, η ταυτότητα της Μέσης Ανατολής μεταλλάσσεται με άγνωστες επιπτώσεις, και χάνεται η κοιτίδα μεγάλων πολιτισμών.
Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας διατύπωσε την άποψη πως θα πρέπει να αυξηθεί, να πολλαπλασιαστεί συγκεκριμένα, η οικονομική βοήθεια προς τις διεθνείς οργανώσεις, ιδιαίτερα του ΟΗΕ, προκειμένου να συγκρατηθούν οι μελλοντικοί πρόσφυγες αρχικά στους καταυλισμούς τους και στη συνέχεια να επανεγκατασταθούν στον τόπο τους. Επίσης, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προβλεφθούν οι πλέον αυστηρές τιμωρίες για τα συστήματα διακινητών και των πατρόνων τους.
"Όπως έγκαιρα περιέγραψα στο διεθνή χώρο, στην περιοχή μας γίνονται τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές. Στο τρίγωνο Ουκρανία-Λιβύη-Συρία και Ιράκ υπάρχει η Ελλάδα, που παράγει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή - και αυτό παρά την πολύχρονη οικονομική της κρίση", είπε ο κ. Κοτζιάς.
Στην αντιμετώπιση του σύγχρονου προσφυγικού, ο Υπουργός τόνισε πως μεγάλο ρόλο παίζει η καλή συνεργασία με τους γείτονες, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία. Συνεργασία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και όχι παζαριών, ανέφερε χαρακτηριστικά, και με κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε πως "συνεργασία δεν σημαίνει με τίποτα κοινές περιπολίες, αυτό ας το ξεχάσουν όλοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μιλούν χωρίς σεβασμό για τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας μας και κάθε χώρας", αποκλείοντας για μία ακόμη φορά την διατυπωθείσα από ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ η Ελλάδα και η Τουρκία να αστυνομεύσουν από κοινού τη θάλασσα του Αιγαίου, μέσω της οποίας φτάνουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί κατευθύνονται προς την βόρεια και κεντρική Ευρώπη.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να δεχτεί κοινές περιπολίες με μία χώρα που αμφισβητεί ανοικτά την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις