ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

Η Κύπρος προσφέρει στις ΗΠΑ υποδομές, σταθερότητα και άριστη συνεργασία.

Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να το προσφέρει κάποια άλλη χώρα στην περιοχή. Δεν θα μπορούσε για παράδειγμα να ρίξουν άγκυρα οι ΗΠΑ στην Τουρκία λόγω της σχέσης με το Ισραήλ.

Τι παίρνουμε όμως ως «αντάλλαγμα»

Για να μπορεί η Κύπρος να παρέχει κάποιες υπηρεσίες πρέπει και οι υποδομές να είναι συμβατές με αυτόν που φιλοξενεί, είτε είναι πλοία, αεροπλάνα ή στρατιώτες που συμμετέχουν σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Άρα με κάποιον τρόπο, πρέπει η Κύπρος να αναβαθμίσει το «προϊόν» που προσφέρει για να μπορεί να διαθέτει συμβατές υποδομές, όπως μεγαλύτερη ναυτική βάση, πιο μεγάλο στόμιο στο λιμάνι, μεγαλύτεροι αεροδιάδρομοι και εξοπλισμός προσομοιώσεων. Όλα αυτά δεν θα γίνουν σαφώς με κονδύλι της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς δεν διαθέτει τέτοια πλοία κτλ.

Αναβαθμίζεται παράλληλα και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας από εκπαιδεύσεις, για παράδειγμα σε θέματα εκκενώσεων περιοχών και απομάκρυνσης πληθυσμού, και συμμετοχή σε προσομοιώσεις και χρήση σχετικού εξοπλισμού. Οι εμπλεκόμενοι από όλες τις πλευρές θα πρέπει φυσικά να μιλούν την ίδια γλώσσα και να έχουν το ίδιο εξοπλισμό.

Το παράδειγμα του CYCLOPS

Παράδειγμα των σχέσεων με ΗΠΑ είναι τo εκπαιδευτικό κέντρο CYCLOPS το οποίο αξιοποιείται και από τις κυπριακές Αρχές για εκπαίδευση του προσωπικού τους σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η Κύπρος παρείχε τον χώρο για τη δημιουργία του Κέντρου, πέραν των λειτουργικών εξόδων και της περαιτέρω αναβάθμισής του, ενώ οι ΗΠΑ προσέφεραν την αρχική χρηματοδότηση, τον εξοπλισμό, αλλά και την συνεχιζόμενη παροχή εκπαιδεύσεων και εκπαιδευτών.

Το Κέντρο παρέχει εκπαίδευσης στους τομείς της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της αντιμετώπισης της παράνομης διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής (βιολογικών, ραδιενεργών, χημικών, πυρηνικών κι εκρηκτικών), της βελτίωσης των διαδικασιών εφαρμογής τελωνειακού ελέγχου, της βελτίωσης της εφαρμογής του νόμου στη θάλασσα, της αντιμετώπισης ζητημάτων κυβερνοασφάλειας και άλλων εφαρμογών που σχετίζονται με την ασφάλεια των κρατών και των πολιτών.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top