ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χουριέτ: Δημοψηφίσματα το Μάρτιο ή αποδοχή του υφιστάμενου στάτους κβο - H τουρκική άποψη

Χουριέτ: Δημοψηφίσματα το Μάρτιο ή αποδοχή του υφιστάμενου στάτους κβο - H τουρκική άποψη

“Το Μάρτιο είτε θα υπογραφεί συμφωνία και θα πάει σε δημοψηφίσματα είτε εάν η ε/κ πλευρά το απορρίψει, η υφιστάμενη κατάσταση θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα ως μια λύση”, αναφέρεται σε δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων “Χουριέτ” και της “Γενί Σαφάκ”, που αναδημοσιεύονται από τ/κ ΜΜΕ και προστίθεται ότι “και αυτό θα σημαίνει πως κανένα εμπόδιο δεν θα υπάρχει μπροστά από την Τουρκία στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων (με την ΕΕ)”.

Σύμφωνα με τη “Χουριέτ” αυτή ήταν η απάντηση διπλωματικής πηγής στο ερώτημα πώς θα ανοίξουν τα κεφάλαια της ΕΕ, που είναι κλειστά λόγω βέτο, εάν το βέτο της “ε/κ διοίκησης” - όπως αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία – παραμένει. Η ίδια πηγή επεσήμανε τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να πείσει την ε/κ πλευρά για να ανοίξουν σύντομα τα κεφάλαια. Σύμφωνα με πληροφόρηση της “Χουριέτ”, στο επιχείρημα της Τουρκίας ότι σε περίπτωση που το Μάρτιο του 2016, οι Ε/κ απορρίψουν τη λύση στο νησί η παρούσα κατάσταση πρέπει να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ, η Μέρκελ απάντησε “έχετε δίκιο”.

Ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, αρθρογράφος στη “Γενί Σαφάκ”, έγραψε πως συνοδεύοντας τον Ταγίπ Ερντογάν στο ταξίδι του στη Ρωσία τον ρώτησε για τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε σε γενικές γραμμές: “Εάν μέχρι το Μάρτιο του 2016 ιδρυθεί η “συνεταιρική κυβέρνηση” ιδρύθηκε. Η Τουρκία το στηρίζει αυτό. Αλλά ήρθε ο Μάρτιος και δεν υπάρχει κατάληξη σε μια συμφωνία για το συνεταιρικό κράτος, η Τουρκία πλέον είναι αποφασισμένη να κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Στην διαπραγματεύσεις στην Κύπρο οι Ε/κ κόλλησαν στην ερώτηση : “υπήρχε ένα δικό μας κράτος. Αυτό θα το μοιραστούμε με τους Τούρκους;”. Ενώ οι Τούρκοι είναι υπέρ της λειτουργίας του δικαιώματος των εγγυήσεων. Ανησυχούν μήπως με τον χρόνο οι Ε/κ τους υποβιβάζουν σε μειονότητα. Εάν αυτά τα εμπόδια δεν μπορούν να ξεπεραστούν και εάν δεν μπορεί να δημιουργηθεί το συνεταιρικό κράτος, η Τουρκία είναι υπέρ του να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ειρήνης μεταξύ της ΤΔΒΚ και της ε/κ διοίκησης. Δεν βρίσκω να υπάρχει νόημα στο να παραταθεί άλλο αυτή η δουλειά”.

Από την άλλη προστίθεται, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε για ξαναζωντάνεμα των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας με την ΕΕ. Ξεκαθάρισε δε ότι άλλο θέμα η υποψηφιότητα προς ένταξη στην ΕΕ και άλλο οι Σύροι πρόσφυγες. Πρόσθεσε ότι έδειξαν στην ΕΕ ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα από την οποία μπορούν να επωφεληθούν “για να περάσουν το ποτάμι” (και μετά να την ξεχάσουν).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Ραγδαίες εξελίξεις - Πληροφορίες ότι η Κλαϊδη εγκαταλείπει την υπεράσπιση του Νεκτάριου

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

ΗΠΑ: Σάλος από διαφήμιση με twerking σε γυμναστήριο σχολείου για τουρνουά μπάσκετ - Ακυρώθηκε η εκδήλωση

Ανείπωτη θλίψη για τον 41χρονο Παναγιώτη - Καταγγελία ότι απεβίωσε λόγω ασυνεννοησίας γιατρών

Άννα Μονογιού: Τα συγκινητικά λόγια για τον Διονύση Τσακνή - Εμφανίστηκε σε live σύνδεση



ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top