Τον περασμένο μήνα, δύο μεγάλες καταιγίδες, ο τυφώνας Χέλεν και ο τυφώνας Μίλτον, προκάλεσαν ζημιές σε ακίνητα συνολικού ύψους μεταξύ 51,5 και 81,5 δισ. δολαρίων, κυρίως στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της CoreLogic.
Πρόκειται για πολλές ζημιές, αλλά είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα των όσων έχει κοστίσει η κλιματική αλλαγή στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Μια νέα έκθεση εκπέμπει προειδοποιητικό σήμα για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές, διαπιστώνοντας ότι η συνολική οικονομική ζημία τους έχει εκτοξευθεί στα τρισεκατομμύρια.
Η έκθεση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, η οποία δημοσιεύεται καθώς αρχίζει αυτή την εβδομάδα στο Αζερμπαϊτζάν η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, εκτιμά ότι το συνολικό κόστος των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε περίπου 2 τρισ. δολάρια μεταξύ 2014 και 2023, περίπου στα ίδια επίπεδα με το οικονομικό τίμημα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Ο ICC, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός οργανισμός στον κόσμο, προωθεί το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις. Στην έκθεση που κυκλοφόρησε την Κυριακή, ο όμιλος δήλωσε ότι στοχεύει να ωθήσει τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τις πολιτικές που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες συμβάλλουν άμεσα στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή.
«Ακριβώς όπως η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αντιμετωπίστηκε με μια γρήγορη και συντονισμένη αντίδραση από τους παγκόσμιους ηγέτες, χρειαζόμαστε οι κυβερνήσεις να κατανοήσουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής απαιτεί μια απάντηση με παρόμοια ταχύτητα και αποφασιστικότητα», δήλωσε ο John W.H. Denton AO, γενικός γραμματέας του ICC, σε δήλωσή του στο CNN.
Κλιματική αλλαγή στην εποχή του Τραμπ
Η έκθεση του ICC δημοσιεύθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να αναιρέσει τους κανονισμούς για το κλίμα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ανατροπής των ορίων ρύπανσης για τις καπνοδόχους και τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι επιβάρυνε άδικα οικονομικά τους Αμερικανούς.
Η έκθεση του ΔΠΔ αξιολόγησε σχεδόν 4.000 καιρικά φαινόμενα σε έξι ηπείρους κατά την τελευταία δεκαετία, συνδυάζοντας τόσο την άμεση χρηματική επιβάρυνση από την καταστροφή σπιτιών, επιχειρήσεων και υποδομών όσο και τον αντίκτυπο των ακραίων καιρικών φαινομένων στην ανθρώπινη παραγωγικότητα.
Διαπίστωσε ότι περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από αυτά τα καιρικά φαινόμενα και η έκθεση υποστηρίζει ότι το τίμημα θα ενταθεί με την πάροδο του χρόνου:
Σύμφωνα με το ICC, υπήρξε 83% αύξηση των καταγεγραμμένων κλιματικών καταστροφών μεταξύ 1980-1999 και 2000-2019.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2022 και το 2023, οι οικονομικές ζημιές έφτασαν τα 451 δισ. δολάρια, μια αύξηση 19% σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο των προηγούμενων οκτώ ετών.
«Τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν οριστικά ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα μελλοντικό πρόβλημα: οι απώλειες παραγωγικότητας από ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται αισθητές εδώ και τώρα από την πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Denton.
Ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus Climate Change Service επιβεβαιώνουν ότι ο κόσμος θα ξεπεράσει πιθανότατα ένα ζοφερό ορόσημο φέτος:
Το 2024 είναι πιθανό να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις