Σε κλίμα οδύνης, στην παρουσία Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων και ακτιβιστών για την επανένωση της Κύπρου, εκπροσώπων κομμάτων και φίλων και εκτιμητών, τελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης, στην εκκλησία των Αγίων Ομολογητών, στη Λευκωσία, η κηδεία της δημοσιογράφου Σούλας Χατζηκυριάκου, η οποία απεβίωσε τη Δευτέρα έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.
Στον επικήδειό της λόγο, η Πρόεδρος του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), Θεανώ Καλαβανά, ανέφερε ότι συμπορεύτηκε για περισσότερο από μια δεκαετία μαζί με την εκλιπούσα, η οποία ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚ, κάνοντας λόγο για «βαθιά απώλεια». Σημείωσε ότι το Κυπριακό και οι προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου ήταν μόνιμη έγνοια της Σούλας Χατζηκυριάκου, προσθέτοντας πως η εκλιπούσα «πίστευε ότι οι Κύπριοι μπορούν να δημιουργήσουν ξανά τις ευκαιρίες που χάθηκαν για να αλλάξουν τη μοίρα τους» και ότι «αγωνίστηκε για τη δικοινοτική συνεργασία σε κάθε επίπεδο της δράσης της».
Αναφερόμενη στο δημοσιογραφικό έργο της Σούλας Χατζηκυριάκου στο ΡΙΚ, η κ. Καλαβανά ανέφερε ότι «την απασχολούσαν πολύ τα ζητήματα της δημοσιογραφικής ελευθερίας, της έρευνας, της δεοντολογίας, της εγκυρότητας».
«Η Σούλα έδωσε χειροπιαστά δείγματα γραφής για το πώς η δημοσιογραφία υπηρετεί την αλήθεια και τη συμφιλίωση. Αυτό έκανε με τη δημοσιογραφική της έρευνα και την παραγωγή σειράς από ντοκιμαντέρ στο ΡΙΚ για το πραξικόπημα, τους αγνοούμενους, τις σφαγές Τ/κ στην Τόχνη, Μαράθα, Αλόα και Σανταλάρι, τα οποία μέχρι εκείνη την εποχή ήταν ταμπού για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση», τόνισε η Πρόεδρος του ΟΠΕΚ.
«Βίωσε τις δυσκολίες, τα ταμπού στον επαγγελματικό της χώρο, γιατί, ως γυναίκα με σπουδές στην Ιστορία, τη Νομική, την Αγγλική Λογοτεχνία, με εμπειρίες από ξένα τηλεοπτικά κανάλια, έπρεπε να ξεπεράσει τα εμπόδια, να παλέψει πολύ για να πετύχει, και πέτυχε πολλά με τις γνώσεις, το πείσμα και τις αντοχές της», τόνισε η Θεανώ Καλαβανά.
«Αποχαιρετούμε τη Σούλα Χατζηκυριάκου με συγκίνηση. Κρατάμε στη σκέψη μας τη σοβαρότητά της, τη συνέπειά της, τη διάθεση για προσφορά στα κοινά, τους προβληματισμούς της για μια ελεύθερη, ενωμένη και προοδευτική κοινωνία», κατέληξε.
Στον επικήδειό του λόγο, τον οποίο εκφώνησε στην κυπριακή διάλεκτο και στην τουρκική γλώσσα, ο υιός της εκλιπούσας, Αντώνης Χατζηκυριάκος, αναφέρθηκε σε σημαντικούς σταθμούς της ζωής της μητέρας του καθώς και στις μάχες που έδωσε η Σούλα Χατζηκυριάκου κατά της διχοτόμησης της Κύπρου.
Ο Αντώνης Χατζηκυριάκος ανέφερε – μεταξύ άλλων – ότι η μητέρα του κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «υπόδειγμα για το πώς να ζούμε τη ζωή μας, με συνέπεια, με αρχές, με την έγνοια για τον διπλανό και τη διπλανή σου, με αγάπη για τον τόπο σου, με ανήσυχο πνεύμα, με ανοικτούς ορίζοντες και κυρίως αξιοπρέπεια».
Στην κηδεία παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια – μεταξύ άλλων – εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ, του Κινήματος Οικολόγων, του Volt, των ΕΔΗ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), Γιώργος Φράγκος, μέλη της τουρκοκυπριακής δημοσιογραφικής οικογένειας, καθώς και Τουρκοκύπριοι ακτιβιστές υπέρ της επανένωσης της Κύπρου.
Η ταφή της Σούλας Χατζηκυριάκου έγινε στο Κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ροή αιτήσεων από Σύρους για απόσυρση αιτήσεων ασύλου - Αξιολογούνται από το Υφυπουργείο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις