ΔΙΕΘΝΗ

COP29: Ετοιμο το ταμείο αποζημίωσης για κλιματικές καταστροφές για φτωχές χώρες

COP29: Ετοιμο το ταμείο αποζημίωσης για κλιματικές καταστροφές για φτωχές χώρες

Το ταμείο ανακούφισης από καταστροφές, που θα βοηθά τις ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, θα αρχίσει να μοιράζει βοήθεια το επόμενο έτος, δήλωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι της COP29 στο Μπακού.

«Το ταμείο για την αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών είναι έτοιμο να εκταμιεύσει χρηματοδότηση», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής Ιμπραχίμ Σεΐχ Ντιόνγκ από τη Σενεγάλη, καθώς υπογράφηκε επίσημα στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Η έναρξή του δείχνει πρόοδο εν μέσω της διαμάχης στην COP29 μεταξύ του παγκόσμιου Βορρά και του Νότου για τη χρηματοδότηση του κλίματος.

Το ταμείο συμφωνήθηκε σε μια ιστορική πρωτιά στην τελευταία σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Ντουμπάι πέρυσι για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να ανοικοδομηθούν μετά τις κλιματικές καταστροφές.

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή κάνει τις πλημμύρες, τους τυφώνες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο άγρια και πιο συχνά, λένε οι επιστήμονες. Τα κράτη του Νότου λένε ότι πλήττονται περισσότερο από τις καταστροφές, ενώ είναι τα λιγότερο υπεύθυνα.

Κυρίως πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Δανία, έχουν δεσμευτεί να δώσουν 722 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής. Η Σουηδία ήταν η τελευταία χώρα που συνεισέφερε, υποσχόμενη 20 εκατομμύρια δολάρια την Τρίτη.

Αλλά το ποσό αυτό «δεν πλησιάζει στο να διορθώσει το κακό που προκλήθηκε στους ευάλωτους» και «αντιστοιχεί περίπου στις ετήσιες αποδοχές των 10 καλύτερα αμειβόμενων ποδοσφαιριστών του κόσμου», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Δεν αντιπροσωπεύει ούτε το ένα τέταρτο των ζημιών στο Βιετνάμ που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι τον Σεπτέμβριο», είπε.

Οι ζημιές από τις κλιματικές καταστροφές μπορεί να ανέρχονται σε δισεκατομμύρια και υπάρχουν μόλις και μετά βίας αρκετά λεφτά στην άκρη για απώλειες και ζημιές επί του παρόντος για να καλύψουν μόνο ένα τέτοιο γεγονός, λένε οι εμπειρογνώμονες.

Τα αναπτυσσόμενα έθνη πίεζαν για ένα ταμείο ανακούφισης από καταστροφές για την ανάκαμψη από τις κλιματικές επιπτώσεις τα τελευταία 30 χρόνια και η συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι χαιρετίστηκε ως ένα σημαντικό διπλωματικό επίτευγμα.

Το ταμείο διαθέτει πλέον διευθυντή και διοικητικό συμβούλιο - όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες απολαμβάνουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση από ό,τι σε άλλα διεθνή ταμεία - και έχει έδρα την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλα.

Βρίσκεται προσωρινά υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια κίνηση στην οποία αντιτάχθηκαν πολλές φτωχότερες χώρες.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την ανοικοδόμηση μετά από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα. Μια μελέτη ανέφερε ότι ο παγκόσμιος λογαριασμός θα μπορούσε να αυξηθεί έως 580 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 και να συνεχίσει να αυξάνεται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πυρκαγιά σε εργοστάσιο: Έτσι φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά - Ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικά αδικήματα

• Θλίψη στον Στρόβολο: Πέθανε ο Κυριάκος Ηρακλέους - Δείτε φωτογραφία του

• Ταξίδια: Αυτούς τους προορισμούς επέλεξαν φέτος οι πολίτες για το Black Friday – Η «αγαπημένη» πόλη των Κυπρίων

• Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η κηδεία της δημοσιογράφου, Σούλας Χατζηκυριάκου

• Καρναβάλι Λεμεσού: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την παρέλαση – Ξενύχτησαν τρεις μέρες για να πάρουν το πρώτο άρμα – Βίντεο

• Στεγαστικό σχέδιο για νεαρά ζευγάρια: Νέες διευκρινίσεις αναφορικά με τα απαραίτητα πιστοποιητικά



Πενταμερής θα είναι η διάσκεψη για το Κυπριακό - Ο ρόλος της Βρετανίας

Πενταμερής θα είναι η διάσκεψη για το Κυπριακό - Ο ρόλος της Βρετανίας

Ξεκαθαρίζει σιγά- σιγά το σκηνικό γύρω από τα επόμενα βήματα στο κυπριακό. Μετά την άτυπη τριμερή της Νέας Υόρκης, φαίνεται ότι ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε το πράσινο φως από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για την σύγκληση διευρυμένης διάσκεψης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top