Για το δείπνο στη Νέα Υόρκη καθώς και για τα όσα του καταλογίζουν περί «απραξίας», απάντησε μεταξύ άλλων ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που έδωσε στον Χρύσανθο Τσουρούλη.
«Επειδή ακούω να λένε για 7 χρόνια απραξίας, αυτό που έχω να πω είναι ότι τόσο κοντή είναι η μνήμη αυτού του κόσμου; Αμέσως μετά το Crans-Montana τον Σεπτέμβρη του 2017, όταν ήμουν στη Γενική Συνέλευση είχα συνάντηση με τον ΓΓ, και του παρέθεσα τις απόψεις μας, δηλαδή ότι θα θέλαμε να επαναρχίσει από εκεί που έμεινε για να ξαναδοκιμάσουμε να ξεπεραστεί το πρόβλημα των εγγυήσεων και να προχωρήσουμε. Με τον κύριο Ακιντζί καταφέραμε να συμφωνήσουμε, ότι η βάση επανέναρξής του διαλόγου θα ήταν το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, το πλαίσιο Γκουτέρες και οι μέχρι τότε επιτευχθείς συγκλίσεις. Τον Σεπτέμβρη του 2019, η Τουρκία το ακύρωσε διότι θεώρησε ότι δεν ήταν γνώστης του τι συμφωνήθηκε μεταξύ μας, που δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση», είπε συγκεκριμένα.
«25 Νοεμβρίου του 2019 πραγματοποιήθηκε δείπνο στο Βερολίνο, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον ΓΓ ότι συμφωνήσαμε τη βάση επανέναρξης του διαλόγου με μία επιφύλαξη του κύριου Ακιντζί ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα το 2020. Επειδή ακούω ότι για πρώτη φορά υπάρχει κινητικότητα. Με τον κύριο Τατάρ κάναμε το κοινωνικό δείπνο, βρεθήκαμε στην Νέα Υόρκη με τον ΓΓ. Τελειώνουμε τις συνομιλίες και κάνω δημόσιες δηλώσεις με τον κύριο Τατάρ στο πλευρό μου χωρίς να διαμαρτύρεται και λέω αυτά που συμφωνήθηκαν στη διάρκεια του γεύματος. Και εκεί που περιμέναμε να εκδοθεί ανακοίνωση των ΗΕ ανά πάσα στιγμή που να λέει ότι αποφάσισε και θα διορίσει αντιπρόσωπο, φαίνεται ότι παρενέβη η Άγκυρα και δεν βγήκε ανακοίνωση. Ζήτησα από τον κύριο Χριστοδουλίδη που ήταν Υπουργός Εξωτερικών να έχουν επαφή με τον ΓΓ, ήταν εξαφανισμένος, ήρθαμε σε επαφή με την κυρία Ντι Κάρλο και έλεγε ότι δεν ξέρει και ότι ίσως ήταν άρρωστος ο κύριος Γκουτέρες με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί ανακοίνωση» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος μετά το δείπνο στην Νέα Υόρκη, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «μιλάμε για μια άτυπη συνάντηση πενταμερή η οποία προγραμματίζεται. Ελπίζω να γίνει αλλά θα είναι άτυπη. Δεν μπαίνουμε στην ουσία, δε διαφοροποιούνται δυστυχώς οι θέσεις είτε της Άγκυρας είτε του κυρίου Τατάρ»
«Εάν δεν μάθουμε να αναλύουμε σωστά την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, δεν θα κατορθώσουμε ποτέ να κατανοήσουμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα και πού πρέπει να αποταθούμε», είπε μεταξύ άλλων.
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε και στον Γλαύκο Κληρίδη, επισημαίνοντας πώς «το μεγαλύτερο επίτευγμα του ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ γιατί θωράκισε το Κυπριακό κράτος ως πλήρες κράτος της ΕΕ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε μέσα από ποιες κινήσεις μπορεί να αλλάξει αυτή η στασιμότητα»
«Αυτό όμως δεν μπορεί να υπαγορεύει σε κάποιους να ισχυρίζονται ότι επειδή υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να υπογράψουμε την όποιαν λύση έστω και αν δεν είναι λειτουργική», κατέληξε.
Δείτε το απόσπασμα:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις