Σε καμία περίπτωση δεν στηρίζει δράσεις οι οποίες έμμεσα ή άμεσα αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, τις οποίες σαφώς καταδικάζει, αναφέρει το Υφυπουργείο Πολιτισμού.
Σε ανακοίνωσή του για τη δραστηριότητα «Επετειακό – 60 χρόνια Πράσινης Γραμμής / 50 χρόνια διχοτόμησης: Το Κυπριακό Σινεμά της Συμφιλίωσης/Επανένωσης» που διοργανώνεται από την επιτροπή δικοινοτικών θεμάτων του Δήμο Αμμοχώστου το Υφυπουργείο διευκρινίζει ότι η δραστηριότητα υποβλήθηκε για επιχορήγηση στο Πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2024 του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού από τον σκηνοθέτη-παραγωγό Πανίκο Χρυσάνθου εκ μέρους του Μη Κερδοσκοπικού Φορέα – Σωματείου «Κυπριακή Ταινιοθήκη».
Η Κυπριακή Ταινιοθήκη, αναφέρεται, «αποτελεί εγγεγραμμένο σωματείο το οποίο πληροί όλα τα κριτήρια για επιχορήγηση από το Πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Η αίτηση εξετάστηκε από Τριμελή Επιτροπή με δύο εξωτερικούς αξιολογητές και εξασφάλισε υψηλή βαθμολογία».
Οι δαπάνες στον προϋπολογισμό που έχει εγκριθεί, επεξηγείται, περιλαμβάνουν την αμοιβή του κ. Χρυσάνθου ως καλλιτεχνικού διευθυντή, ταξίδια στο εξωτερικό για προβολή των ταινιών, δαπάνες διαφήμισης, και πνευματικά δικαιώματα των ταινιών. Η επιχορήγηση δεν αφορά σε ενοίκια χώρων, τεχνικό εξοπλισμό ή αγορά οποιωνδήποτε άλλων υπηρεσιών.
Επίσης, προστίθεται, «ως συνεργαζόμενοι φορείς στην αίτηση αναφέρονται τα Ηνωμένα Έθνη, Δήμοι Κύπρου, Κινηματογράφος Στούντιο Αθήνα, και Ταινιοθήκες της Ευρώπης».
Επισημαίνεται ότι «πουθενά στην αίτηση δεν αναφέρεται συνεργασία με τους λεγόμενους «δήμους» στις κατεχόμενες περιοχές».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σκεπτικό το οποίο περιγράφεται στην αίτηση, η δράση βασίζεται στη δύναμη της τέχνης και δη του κινηματογράφου - επί τη ευκαιρία των 60 χρόνων από τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής και 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή - να συμβάλει στην ειρήνευση αυτού του τόπου.
Συγκεκριμένα, στην αίτηση αναφέρεται ότι «ονομάσαμε αυτό το σινεμά «σινεμά της συναδέλφωσης ή της επανένωσης», αφού εμφανίζεται και στις δυο πλευρές του διχοτομημένου τόπου μας. Μια απόδειξη της δύναμης αυτού του σινεμά είναι ότι, από τη μια πέρασε τα σύνορα της Κύπρου και έτυχε αναγνώρισης και διάκρισης, και από την άλλη (που είναι πιο σημαντικό) πέρασε τα «σύνορα» που μας επέβαλε η βία εντός της Κύπρου, την πράσινη γραμμή, και γίνεται έργο επαφής, αλληλοκατανόησης και πράξη επανένωσης του μοιρασμένου μας νησιού.»
Επιπρόσθετα, συνεχίζει το Υφυπουργείο στην ανακοίνωσή του, «ο κατάλογος ταινιών που θα προβάλλονταν περιλαμβάνει ως επί το πλείστον βραβευμένες ή και επιχορηγημένες από το Κράτος παραγωγές όπως Κάτω από τ’ άστρα (του Χρίστου Γεωργίου), Το Τείχος Μας, Ακάμας, Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής και Λουλούδια και Σφαίρες (του Πανίκκου Χρυσάνθου), Δρόμοι και Πορτοκάλια (της Αλίκης Κνούτσεν), Αναζητώντας τον Χέντριξ (του Μάριου Πιπερίδη), και Λάσπη (του Dervis Zaim)».
Περαιτέρω, όπως αναφέρεται στην αίτηση, στόχος των διοργανωτών είναι να προβληθούν κάποιες από αυτές τις ταινίες στο εξωτερικό σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς φορείς και ταινιοθήκες.
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού «δεν εμπλέκεται στην απόφαση της Κυπριακής Ταινιοθήκης να συνεργαστεί με τον Δήμο Αμμοχώστου και να εντάξει τη δράση του σε δικοινοτικό φεστιβάλ που διοργανώνεται με λεγόμενο «Δήμο Αμμοχώστου»».
Υπογραμμίζεται ότι «το Υφυπουργείο Πολιτισμού σε καμία περίπτωση δεν στηρίζει δράσεις οι οποίες έμμεσα ή άμεσα αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, τις οποίες σαφώς καταδικάζει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα επίθεση σε διανομέα φαγητού στη Λεμεσό: Έκλεψαν 21χρονο και το έβαλαν στα πόδια
• Σε εξέλιξη οι διεργασίες στο ΣΑ για ψήφισμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Στήριξη για άτυπες συνομιλίες στο Κυπριακό
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις