ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σολτς μιλά για τη συνομιλία του με τον Πούτιν: Το «άσχημο νέο» και γιατί άξιζε τον κόπο η επικοινωνία τους

Ο Σολτς μιλά για τη συνομιλία του με τον Πούτιν: Το «άσχημο νέο» και γιατί άξιζε τον κόπο η επικοινωνία τους

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πως η τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν προχθές, Παρασκευή, δεν παρείχε καμία ένδειξη μιας αλλαγής στη θέση του Ρώσου προέδρου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως υπεραμύνθηκε της απόφασής του να τηλεφωνήσει στο Κρεμλίνο.

Σε δηλώσεις σήμερα από το αεροδρόμιο του Βερολίνου, αμέσως πριν από την αναχώρησή του για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία, ο Σολτς είπε πως άξιζε τον κόπο να μιλήσει με τον Πούτιν προκειμένου να διαλύσει οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις μπορεί να έτρεφε [ο Πούτιν] ότι η Δύση ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, πως επίσης δεν θα ήταν καλό αν η Ουάσινγκτον είχε τακτική επαφή με τον Πούτιν ενόσω κανείς άλλος Ευρωπαίος ηγέτης δεν θα έχει.

«Η συνομιλία ήταν πολύ λεπτομερής αλλά συνέβαλε σε μια αναγνώριση ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά στις απόψεις του Ρώσου προέδρου για τον πόλεμο στην Ουκρανία -- και αυτό δεν είναι καλό νέο», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους.

 


Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ζήτησε ο Γερμανός Καγκελάριος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε - διάρκειας περίπου μίας ώρας - με τον Ρώσο Πρόεδρο, διάρκειας μιας ώρας, για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2022, όπως μετέδωσαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης στις 15 Νοεμβρίου.

Για νέα εδαφική πραγματικότητα που θα πρέπει να τηρηθεί έκανε λόγο το Κρεμλίνο ενώ επαναλαμβάνει την πρόθεση για τα περί διευθέτησης της σύγκρουσης.

Ο Όλαφ Σολτς έκανε σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό του στο «Χ». Όπως επισημαίνεται σε αυτήν, ο καγκελάριος «καταδίκασε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και κάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν να τον τερματίσει και να αποσύρει τα στρατεύματά του».

Ο Όλαφ Σολτς «προέτρεψε την Ρωσία να εμφανιστεί πρόθυμη για διαπραγμάτευση με την Ουκρανία με στόχο μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, ενώ τόνισε την «αδιαφιλονίκητη αποφασιστικότητα της Γερμανίας να υποστηρίξει την Ουκρανία στην άμυνά της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για όσο διάστημα χρειαστεί».
Η ανακοίνωση του Κρελίνου

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, το τηλεφώνημα, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε «με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς».

«Πραγματοποιήθηκε λεπτομερής και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε ότι η τρέχουσα κρίση είναι άμεσο αποτέλεσμα της μακροχρόνιας επιθετικής πολιτικής του ΝΑΤΟ που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αντιρωσικού φράγματος στο ουκρανικό έδαφος, ενώ αγνοεί τα συμφέροντα της χώρας μας στον τομέα της ασφάλειας και καταπατά τα δικαιώματα των ρωσόφωνων κατοίκων».

Υποστήριξε επίσης ότι ο Πούτιν ήταν πρόθυμος να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Όσον αφορά τις προοπτικές για μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η ρωσική πλευρά ποτέ δεν αρνήθηκε και παραμένει ανοιχτή στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων που διακόπηκαν από το καθεστώς του Κιέβου», αναφέρεται.


Πηγή: protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Διασωληνωμένος 18χρονος μετά τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Διερευνά απόπειρα φόνου η Αστυνομία

• Ντόναλντ Τραμπ: Έφτασε στην Ουάσινγκτον μαζί με τη Μελάνια για την ορκωμοσία - Δείτε βίντεο

• Μας κάνει τη... χάρη ο καιρός - Πότε θα έρθουν βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

• Διακοπές Πάσχα: Άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στο εξωτερικό

• Στην κόψη του ξυραφιού η εκεχειρία στη Γάζα - Αγωνιούν οι οικογένειες των ομήρων



Δημήτρης Παπαδάκης στο «T»: «Ήρθε η ώρα μαζί με τους Οικολόγους να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω - Με ενδιαφέρει η Προεδρία, υπό προϋποθέσεις»

Δημήτρης Παπαδάκης στο «T»: «Ήρθε η ώρα μαζί με τους Οικολόγους να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω - Με ενδιαφέρει η Προεδρία, υπό προϋποθέσεις»

Ο τέως Ευρωβουλευτής και ιδρυτής του κινήματος «ΑΙΧΜΗ» Δημήτρης Παπαδάκης, μιλά στο «T» για τη συμπόρευση με το Κίνημα Οικολόγων και απαντά στο ερώτημα κατά πόσο ο ίδιος ενδιαφέρεται για την προεδρία, του νέου σχήματος που θα προκύψει, καθώς για τις σχέσεις του με τους Οικολόγους και για το άνοιγμα προς την κοινωνία. Τι λέει για τη διακυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και πως σχολιάζει τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, σήμερα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top