ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα πολιτικό-ιδεολογικό Συνέδριο με μηνύματα - Καμία ταύτιση θέσεων μεταξύ ΕΔΕΚ και ΠτΔ στο Κυπριακό

Ένα πολιτικό-ιδεολογικό Συνέδριο με μηνύματα - Καμία ταύτιση θέσεων μεταξύ ΕΔΕΚ και ΠτΔ στο Κυπριακό

Αν είναι κάτι που διαπιστώθηκε για μία ακόμα φορά με αφορμή το Πολιτικό- Ιδεολογικό Συνέδριο που πραγματοποίησε η ΕΔΕΚ την Κυριακή, είναι πως οι απόψεις της στο κυπριακό πόρρω απέχουν από τις θέσεις τις οποίες εκφράζει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ενώ το κυπριακό μπήκε στις ράγες ξανά, με την πενταμερή διάσκεψη να βρίσκεται πολύ κοντά και με την Τουρκική πλευρά να επιμένει σε κυριαρχική ισότητα στέλνοντας συνεχώς μηνύματα, πως η ομοσπονδία ανήκει πλέον στο παρελθόν, η κυβέρνηση, με τη σύμφωνο γνώμη κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ παραμένει στην ίδια θέση, έχοντας ως λάβαρο την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Η ΕΔΕΚ παραμένει ωστόσο ένας εκ των εταίρων της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, παρά το γεγονός ότι απορρίπτει τη ΔΔΟ, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να δηλώνει ότι «η κακή λύση είναι χειρότερη από τη μη λύση, γιατί θα οδηγήσει σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι προσπάθεια του κόμματός του είναι η αποτροπή άλλων υπαναχωρήσεων τις οποίες ενδεχομένως η Τουρκία να κεφαλαιοποιήσει ως πολιτικό παράγωγο και κεκτημένο, για να κάνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του τελικού της στόχου. Επανέλαβε μάλιστα την πρόταση την οποία έχει μεταφέρει στο Εθνικό Συμβούλιο για μια πολυήμερη επίσκεψη στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, όπου εκεί το 1995 εφαρμόστηκε η μορφή λύσης που επιχειρείται να εφαρμοστεί στο κυπριακό.

Στην ομιλία του ενώπιον των συνέδρων στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κατά τρόπο σαφή πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η ΔΔΟ δεν μπορεί να συνδυαστεί με σωστό περιεχόμενο. Εάν το περιεχόμενο είναι σωστό τότε δεν μπορεί να είναι ΔΔΟ. Είναι για αυτόν τον λόγο που η ΕΔΕΚ απέρριψε τη ΔΔΟ και ως ονοματολογία, γιατί στην πραγματικότητα αποτελεί την πλέον νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης».

Όταν ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται στην συγκυβέρνηση αναφέρεται στο εθνικό θέμα προειδοποιώντας ότι με τις όποιες κινήσεις από δικής μας πλευράς υπάρχει ο κίνδυνος να επέλθει η διχοτόμηση, εύλογα γεννάται το ερώτημα, γιατί παραμένει στην συγκυβέρνηση, όταν μάλιστα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάνει λόγο για υπαναχωρήσεις τις οποίες ενδεχομένως η Τουρκία θα κεφαλαιοποιήσει προς υλοποίηση του τελικού της στόχου. Μήπως όταν η ΕΔΕΚ αποχωρούσε από την κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια επί προεδρίας του Γιαννάκη Ομήρου εξαιτίας διαφωνιών στους χειρισμούς επίλυσης του κυπριακού, οι κίνδυνοι τότε ήταν πιο σοβαροί; Θυμίζουμε ότι η ΕΔΕΚ αποχώρησε και από την κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη όταν οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας αποφάσισαν να ακυρώσουν την άφιξη των ρωσικών πυραύλων (S300) στην Κύπρο

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έρχεται χρέωση στους χώρους στάθμευσης του νοσοκομείου Λευκωσίας - Πότε ξεκινά και τι θα γίνει με ασθενείς και επισκέπτες

• Κορωνοϊός: Αυτή η παραλλαγή αναμένεται να επικρατήσει τον φετινό χειμώνα – «Πιο μεταδοτικό κάθε νέο στέλεχος» - Ο Δρ. Καραγιάννης στο «Τ»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 18 Νοεμβρίου

• Ο Τραμπ ετοιμάζεται για... πόλεμο με τις μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας - Διόρισε τον Καρ επικεφαλής του ρυθμιστικού φορέα των τηλεπικοινωνιών

• Βροχερό το σκηνικό: Πότε και σε ποιες περιοχές αναμένεται να «ανοίξουν» οι ουρανοί - Αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top