ΥΓΕΙΑ

Ελληνίδα δημιούργησε φακούς επαφής για ασθενείς με γλαύκωμα

Ελληνίδα δημιούργησε φακούς επαφής για ασθενείς με γλαύκωμα

Η Μυρτώ Κορογιαννάκη είναι χημικός μηχανικός και μαζί με την επιστημονική της ομάδα δημιούργησαν φακούς επαφής με ειδικό σύστημα χορήγησης φαρμάκων για ασθενείς με γλαύκωμα.

Χρησιμοποιώντας υαλουρονικό οξύ κατασκεύασε τους συγκεκριμένους φακούς οι οποίοι με ελεγχόμενο τρόπο χορηγούν τη φαρμακευτική αγωγή απευθείας στο μάτι.Οι ασθενείς με γλαύκωμα συνήθως χρησιμοποιούν φαρμακούχες οφθαλμικές σταγόνες δύο φορές την ημέρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πάθηση από την οποία πάσχουν.

Ωστόσο αυτές οι οφθαλμικές σταγόνες είναι αναποτελεσματικές καθώς μόλις το 5% του φαρμάκου περνά στον κερατοειδή.

Η Μυρτώ Κορογιαννάκη είναι χημικός μηχανικός και μαζί με την επιστημονική της ομάδα δημιούργησαν φακούς επαφής με ειδικό σύστημα χορήγησης φαρμάκων για ασθενείς με γλαύκωμα.

Χρησιμοποιώντας υαλουρονικό οξύ κατασκεύασε τους συγκεκριμένους φακούς οι οποίοι με ελεγχόμενο τρόπο χορηγούν τη φαρμακευτική αγωγή απευθείας στο μάτι.

Οι ασθενείς με γλαύκωμα συνήθως χρησιμοποιούν φαρμακούχες οφθαλμικές σταγόνες δύο φορές την ημέρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πάθηση από την οποία πάσχουν. Ωστόσο αυτές οι οφθαλμικές σταγόνες είναι αναποτελεσματικές καθώς μόλις το 5% του φαρμάκου περνά στον κερατοειδή.

“Το υπόλοιπο του φαρμάκου καταλήγει στην περιοχή γύρω από το μάτι ή στο κυκλοφοριακό σύστημα κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες” εξηγεί η Κορογιαννάκη.

Οι φακοί που δημιούργησε τοποθετούνται απευθείας στο μάτι διοχετεύοντας τη φαρμακευτική αγωγή απευθείας στον κερατοειδή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι φακοί μπορούν επίσης να χορηγούν τη φαρμακευτική αγωγή για πολλές ημέρες κάτι που απαλλάσσει τους ασθενείς από τις φαρμακευτικές σταγόνες.

“Μέσω των φακών γίνεται μια στοχευμένη χορήγηση του φαρμάκου” συμπληρώνει η Ελληνίδα ερευνήτρια.

Η Κορογιαννάκη ανήκει στην ομάδα των ερευνητών του εργαστηρίου Heather Sheardown οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους χορήγησης φαρμάκων τόσο για το μπροστινό όσο και για το πίσω μέρος του ματιού.

Το 2012, η ομάδα της ανέπτυξε ένα σύστημα που βοηθά την ανώδυνη χορήγηση φαρμάκου στο πίσω μέρος του ματιού, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τη ρουτίνα των φαρμάκων που χορηγούνται στο μάτι με σύριγγα κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Το 2015, το Heather Sheardown μετονομάστηκε σε Canada Research Chair in Ophthalmic Biomaterials and Drug Delivery Systems και δραστηριοποιείται στην κατασκευή βιοϋλικών φακών επαφής ή εμφυτεύσιμων φακών και τοπικών κολλυρίων.

Η Μυρτώ έλαβε το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Πατρών (2005-2010), το μεταπτυχιακό της στον ίδιο τομέα αλλά και το διδακτορικό της με θέμα Chemical Engineering, Ophthalmic Biomaterials από το Πανεπιστήμιο McMaster.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμό



Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top