Χαμάς: Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος δεν θα υπάρξει ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους

Χαμάς: Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος δεν θα υπάρξει ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους

Ο προσωρινός επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα Χαλίλ αλ-Χάγια δήλωσε σήμερα Τετάρτη (20/11) ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με το Ισραήλ για ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους εκτός αν τελειώσει ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Χωρίς τερματισμό του πολέμου, δεν μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων», δήλωσε ο Χάγια σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, Al-Aqsa TV, που προβλήθηκε σήμερα, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Χαμάς για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος.

«Εάν δεν τελειώσει η επιθετικότητα, γιατί η αντίσταση και ιδιαίτερα η Χαμάς να επιστρέψει τους κρατούμενους» (σ.σ. τους ομήρους); δήλωσε. «Πώς ένας νοήμων ή ένας παράφρων άνθρωπος θα μπορούσε να χάσει ένα δυνατό χαρτί που κρατά, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος;».

Ο Χάγια, ο οποίος ηγήθηκε της διαπραγματευτικής ομάδας της Χαμάς στις συνομιλίες με τους Καταριανούς και τους Αιγύπτιους μεσολαβητές, κατηγόρησε για την έλλειψη προόδου τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος από την πλευρά του θεωρεί υπεύθυνη την ισλαμιστική οργάνωση για το αδιέξοδο των συνομιλιών.

«Επαφές είναι σε εξέλιξη με ορισμένες χώρες και μεσολαβητές για την αναβίωση αυτής της υπόθεσης (σ.σ. των διαπραγματεύσεων). Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες, αλλά είναι πιο σημαντικό να δούμε πραγματική βούληση από την πλευρά της κατοχής για τερματισμό της επίθεσης», δήλωσε ο Χάγια.

«Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ο Νετανιάχου είναι αυτός που υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Γάζα την Τρίτη, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς δεν θα κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα μετά τον πόλεμο και ότι το Ισραήλ έχει καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να εντοπίσει τους 101 εναπομείναντες ομήρους που πιστεύεται ότι παραμένουν στον θύλακα και προσφέρει αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε όμηρο που θα επιστρέφει στη χώρα.

Η Χαμάς θέλει μια συμφωνία με την οποία θα τελειώσει ο πόλεμος, θα απελευθερωθούν Ισραηλινοί και ξένοι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα καθώς και Παλαιστίνιοι που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ, ενώ ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόλις εξαλειφθεί η Χαμός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Καταδικάζει η Κυβέρνηση: «Πράξεις προκλητικές και απαράδεκτες» η απαγωγή και παράνομη κράτηση πέντε Ελληνοκυπρίων από το κατοχικό καθεστώς

Καταδικάζει η Κυβέρνηση: «Πράξεις προκλητικές και απαράδεκτες» η απαγωγή και παράνομη κράτηση πέντε Ελληνοκυπρίων από το κατοχικό καθεστώς

Η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απαγωγή και τη συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση από τις 19 Ιουλίου, πέντε Ελληνοκυπρίων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας από το υποτελές στην Τουρκία παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα και εκφράζει αγανάκτηση για την κατάσταση, όπως αυτή εξελίσσεται με τις σημερινές “δίκες” παρωδία, και συγκεκριμένα με την απόφαση για περίοδο κράτησης μέχρι και τριών μηνών του ενός ζεύγους εξ αυτών.

BEST OF TOTHEMAONLINE