ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

Αβέρτα παραπεμπτικά φαίνεται να ζητούν οι ασθενείς, με τους προσωπικούς ιατρούς να καταγγέλλουν ότι δέχονται πιέσεις για να τα εκδώσουν..

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Αντιπρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας προσωπικών και οικογενειακών γιατρών Δρ. Μαίρη Αβρααμίδου, αναφέρθηκε στην ορθή χρήση του παραπεμπτικού αλλά και στην σημασία του, ώστε να κατανοήσουν οι ασθενείς την σημασία έκδοσης του.

«Παραπεμπτικό σημαίνει επισκέπτομαι τον προσωπικό γιατρό και εκεί και οπού χρειάζεται να με παραπέμψει, είτε για περαιτέρω διερεύνηση είτε για επιβεβαίωση διάγνωσής είτε για συνταγογράφηση φαρμάκων που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε είτε για να γράψει MRA που δεν μπορούμε είτε για καθησύχαση είτε για να γίνουν περεταίρω διαγνωστικές ή άλλες εξετάσεις», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, η Δρ. Αβρααμίδου τόνισε ότι η παραπομπή στην δευτεροβάθμια περίθαλψη πρέπει να γίνει εφόσον ο ασθενής εξετάστηκε από τον προσωπικό ιατρό και κρίθηκε απαραίτητη η παραπομπή του.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να εκδίδουμε παραπεμπτικά αν δεν δούμε τον ασθενή. Για πάρα πολλούς λόγους μπορεί να παραπέμψουμε αλλά η ουσία και το νόημα είναι επισκέπτομαι τον προσωπικό ιατρό, να υπάρξει συζήτηση και να εκδοθεί παραπεμπτικό εκεί όπου χρειάζεται», εξήγησε.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Δρ. Αβρααμίδου, συνεχίζεται το φαινόμενο όπου ασθενείς διευθετούν ραντεβού με ειδικούς γιατρούς χωρίς να επισκεφθούν τον προσωπικό τους ιατρό και μετά «παραγγέλλουν» το παραπεμπτικό μέσω τηλεφώνου.

«Δεν είναι σπάνια τέτοια περιστατικά. Να τονιστεί ότι κανένας προσωπικός ιατρός δεν θα ρισκάρει την υγειά ενός ασθενή, εμείς έχουμε πιο πολύ ανησυχία αν στραβώσει περιστατικό πάρα από ασθενή μας. Ο λόγος που θέλουμε να μειώσουμε τις επισκέψεις στους ειδικούς με τα διαφορά θέματα που λύνονται σε επίπεδο προσωπικού γιατρού είναι για να βελτιώσουμε την ποιότητα του συστήματος μας», σημείωσε.

Καταληκτικά, η Δρ. Αβρααμίδου αναφέρθηκε στο μητρώο ασθενών μέσω του οποίου οι χρόνιοι ασθενείς όπως καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί κτλ. δεν θα χρειάζονται παραπεμπτικά, όταν εφαρμοστεί.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top