Την προσεχή Τετάρτη, στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου με την Ελλάδα, θα παρουσιαστεί η τελική μορφή της εφαρμογής του «Ψηφιακού Πολίτη» δήλωσε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανακοινώνοντας επίσης ότι αναμένεται να αρχίσει πριν το τέλος του χρόνου η υλοποίηση στοχευμένης Στρατηγικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας («rebranding») με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του στην τελετή της απονομής των 11ων βραβείων «KEBE Business Leader Awards» τη Δευτέρα, ανέφερε ότι στο πλαίσιο μείωσης της γραφειοκρατίας και του διοικητικού άχθους για τις επιχειρήσεις «προχωρούμε επιτακτικά στην ψηφιοποίηση του κράτους τόσο για την πιο αποτελεσματική λειτουργία της κρατικής μηχανής όσο και για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις».
Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στην πρώτη φάση ο ψηφιακός πολίτης μαζί με την νέα κυβερνητική πύλη gov.cy θα χρησιμοποιείται ως ένα νέο εργαλείο – κανάλι αλληλεπίδρασης του πολίτη με το κράτος, σημειώνοντας ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2024, αναμένεται να δοθεί σε παραγωγική λειτουργία και μια άλλη σημαντική δράση του προγράμματος Ψηφιακός Πολίτης, ο Ψηφιακός Βοηθός, προσβάσιμος μέσω του νέου gov.cy.
'Οπως είπε, ότι ο Ψηφιακός Βοηθός είναι ένα εργαλείο παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης που θα προσφέρει απαντήσεις στους πολίτες μέσα από συνομιλία που θα έχουν. «Παράλληλα προχωρούμε εντατικά για εφαρμογή και της απόφασής μας για επιχορήγηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας, με ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι και η ενίσχυση της αξιοπιστίας της Κύπρου, ανακοινώνοντας ότι μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας «προχωρήσαμε και αναμένεται να αρχίσει πριν το τέλος του χρόνου, η υλοποίηση στοχευμένης Στρατηγικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ένα rebranding, με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές».
Απώτερος στόχος, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι η βελτίωση και ενίσχυση της διεθνούς φήμης και ελκυστικότητας της Κύπρου, η αναβάθμιση της εικόνας της στη διεθνή επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα αλλά και σε άλλες, στοχευμένες κοινότητες, που σχετίζονται με σημαντικούς τομείς της οικονομίας μας, όπως είναι για παράδειγμα, οι τουρίστες και οι φοιτητές.
Δημοσιονομική υπευθυνότητα, σταθερό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και τολμηρές μεταρρυθμίσεις
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «το όραμά μας για τη χώρα μας είναι να καταστεί η Κύπρος ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται. Και αυτό δεν είναι ένα σύνθημα, αλλά στόχος απόλυτα εφικτός».
Πρόσθεσε ότι σε αυτή την πορεία οι προσπάθειές επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός σταθερού και υγιούς δημοσιονομικού περιβάλλοντος και να δοθούν στην επιχειρηματική κοινότητα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της διεθνούς αγοράς, να ανταγωνιστεί και να αναπτύσσεται.
Επεσήμανε ότι βασική προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι από πλευράς Πολιτείας θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική υπευθυνότητα, ένα σταθερό και ισχυρό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και συνεχείς και τολμηρές μεταρρυθμίσεις.
Δήλωσε ότι η Κύπρος προβλέπεται να έχει για το 2024 τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τις χώρες της ευρωζώνης με ποσοστό 3,8%, σημειώνοντας ότι το ποσοστό ανεργίας κατά το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε σχεδόν σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης, περίπου στο 5,2%, για πρώτη φορά από το 2009, ενώ για το 2025 αναμένεται να είναι κάτω από το 5%.
«Σημαντική είναι και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2% το 2024, έναντι 3,5% το 2023», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι για το 2024 προβλέπεται σημαντικό πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,9% σημειώνοντας ότι σε σχέση και με άλλη χώρες της ΕΕ υπήρξε αξιόλογη πρόοδος στη μείωση του δημόσιου χρέους.
«Συγκεκριμένα, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024, η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στο δημόσιο χρέος στην ΕΕ, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και βρίσκεται περίπου στο 69% του ΑΕΠ. Στόχος μας, που θα τον πετύχουμε, είναι η μείωσή του κάτω από το 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2026», είπε.
Δήλωσε ακόμη ότι η θετική πορεία της οικονομίας αντανακλάται και στις διαδοχικές αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι την Παρασκευή, και σε συνέχεια της αναβάθμισης του Οίκου Αξιολόγησης Scope, ο Οίκος Αξιολόγησης Moody’s με μια διπλή αναβάθμιση, κατέταξε την Κύπρο στην Α βαθμίδα, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια.
Σημείωσε ότι η νέα αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, ανοίγει το δρόμο για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων που δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, χαμηλότερα επιτόκια, αυξημένη οικονομική σταθερότητα, ασφάλεια εργασίας και καλύτερους μισθούς.
«Στο ίδιο πλαίσιο, συνεχίζουμε με εντατικό ρυθμό τις προεργασίες για τον φορολογικό μετασχηματισμό της χώρας» είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης λέγοντας ότι «εστιάζουμε στη δημιουργία ενός ακόμα πιο ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου που ενθαρρύνει τις επενδύσεις και δεν προωθεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό».
Δήλωσε ακόμη ότι στόχος, επίσης, είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του φορολογικού συστήματος και η προώθηση της ενίσχυσης της πράσινης οικονομίας και ψηφιακής μετάβασης που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις.
«Αρχές του 2025, αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση με όλους εσάς οι τελικές εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων, με τους οποίους και εγώ έχω τακτική επαφή, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαμορφώνει και να υλοποιεί υπεύθυνες πολιτικές, όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις απαριθμώντας δράσεις που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και αφορούν, μεταξύ άλλων, τις επιχειρήσεις, την ενέργεια, το στεγαστικό, την υγεία και την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
Κινητήρια δύναμη σε όλη την Ευρώπη οι επιχειρήσεις
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ, επηρεάζεται από τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και οι επιχειρήσεις αποτελούν τόσο για την κυπριακή όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία, ουσιαστικά την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.
«Η ύπαρξη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι μονόδρομος τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη», ανέφερε.
Σημείωσε ότι η Έκθεση Ντράγκι για την Ανταγωνιστικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε να συζητείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και σύντομα στη βάση της Έκθεσης θα προχωρήσει η Επιτροπή με εισηγήσεις στα κράτη μέλη.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι σε αυτή την Έκθεση διαπιστώνονται τρεις βασικοί τομείς για τους οποίους η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, πρέπει να δράσει άμεσα και αποφασιστικά για να ενισχύσει την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητά της.
Όπως είπε ο πρώτος είναι οι μεγάλες επενδύσεις κεφαλαίου, καθώς και ο επανασχεδιασμό της πολιτικής εμπορίου. Ο δεύτερος, συνέχισε, είναι ένα ενιαίο πλάνο για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και των επενδύσεών της. Και ο τρίτος, είναι η μείωση των όποιων εξαρτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών για ενίσχυση της ασφάλειάς τη, όχι μόνο σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, αλλά και τις εξαρτήσεις της ΕΕ είτε αφορά την ενέργεια είτε άλλους τομείς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση αναπτύσσει έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, στόχο έχει οι επιχειρήσεις να είναι ανθεκτικές στις όποιες προκλήσεις προκύπτουν. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, «αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή μας: τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο σε χρηματοδοτικούς πόρους όσο και σε τεχνογνωσία, καθώς και τις διεθνείς μας σχέσεις, την εξωτερική μας πολιτική, προκειμένου να διευκολύνουμε τη δημιουργία συνεργασιών, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της οικονομίας μας, και να προσελκύσουμε ποιοτικές επενδύσεις στη χώρα μας».
Ανέφερε ακόμη ότι είναι σε αυτό το πλαίσιο που ξεκίνησε ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ που αγγίζει πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων προσθέτοντας ότι «είναι για αυτό τον λόγο που θεσμοθετήσαμε τη διακυβερνητική συνεργασία με την Ελλάδα».
Είπε επίσης, ότι πριν το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και επισκέψεις στην Κύπρο που έχουν ως βασικό αντικείμενο συζήτησης την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.
Μιλώντας για τα βραβεία «KEBE Business Leader Awards» ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι ένας πετυχημένος θεσμός που επάξια έχει καθιερωθεί και αναγνωρίζει και επιβραβεύει ηγετικές προσωπικότητες στον χώρο της επιχειρηματικότητας.
«Επαγγελματίες, για τους οποίους είμαστε περήφανοι, και που έχουν αναπτύξει την επιχείρησή τους και έχουν ακολουθήσει καινοτόμες στρατηγικές στον χώρο της επιχειρηματικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα διακρίνονται για το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους», σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις