Οι κροκόδειλοι κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Αυστραλούς επιστήμονες.
Οι κροκόδειλοι, εκτός από ρομαντικοί τύποι οι οποίοι φλερτάρουν τραγουδώντας για να ρίξουν την καλή τους στα δίχτυα της γοητείας τους, είναι και αρκετά επιφυλακτικοί, καθώς ακόμη και στον ύπνο τους φροντίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Experimental Biology, και σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι κροκόδειλοι φαίνεται να έχουν την ικανότητα με το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου τους να κοιμούνται, ενώ το άλλο είναι σε εγρήγορση. Αν οι παρατηρήσεις επιβεβαιωθούν, τα ερπετά θα ενταχθούν στη λίστα των ζώων που έχουν την ιδιαίτερη αυτή ικανότητα, στην οποία περιλαμβάνονται, επίσης, τα πουλιά και τα υδρόβια θηλαστικά.
Παρακολουθούσαν ανθρώπους και άλλα ζώα, όσο κοιμόντουσαν
Οι ερευνητές John Lesku, Michael Kelly και Richard Peters από το Πανεπιστήμιο La Trobe, σε συνεργασία με τον Ryan Tisdale από το Ινστιτούτο Ορνιθολογίας Max Plank, προχώρησαν σε σχετική μελέτη, κινηματογραφώντας νέους κροκόδειλους του αλμυρού νερού οι οποίοι έφταναν τα 50 εκατοστά, κατά τη διάρκεια της ημέρας και νύχτας.
Δεν ξεφεύγεις: οι κροκόδειλοι κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό
Οι κροκόδειλοι βρίσκονταν σε ένα ειδικό προσαρμοσμένο ενυδρείο με υπέρυθρες κάμερες. Όταν ένας άνθρωπος έμπαινε στο δωμάτιο, οι κροκόδειλοι αν και φαινομενικά κοιμόντουσαν με κλειστά και τα δύο μάτια, άνοιγαν το ένα και τον παρακολουθούσαν. Αντίστοιχα, όταν η ομάδα έβαζε μικρότερους κροκόδειλους στην ομάδα, τότε οι κροκόδειλοι τους παρακολουθούσαν για λίγο.
Όπως σημειώνεται στο BBC, o John Lesku λέει: "Παρακολουθούσαν σίγουρα τον άνθρωπο, όταν βρισκόταν στο δωμάτιο. Αλλά ακόμα και μετά, όταν ο άνθρωπος έφευγε από το δωμάτιο, το ζώο εξακολουθούσε να παραμένει με ανοιχτό το μάτι... Κατευθυνόταν προς την περιοχή όπου ήταν ο άνθρωπος, γεγονός που υποδηλώνει ότι κρατούσε ένα μάτι ανοιχτό, για πιθανές απειλές".
Το κάνουν όλοι, εκτός από εμάς;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η πρακτική μοιάζει τόσο με εκείνη των θαλάσσιων ελεφάντων και των δελφινιών, τα οποία κρατάνε το ένα μάτι ανοιχτό για να επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται μεταξύ φίλων σε μια ομάδα, όσο και με εκείνη των πουλιών, τα οποία αυξάνουν διατηρούν ανοικτό το ένα μάτι, προσέχοντας για αρπακτικά, σε απειλητικές καταστάσεις.
Στην περίπτωση αυτών των ανήλικων κροκόδειλων του αλμυρού νερού, φαίνεται ότι ο λόγος που κοιμούνται με το ένα μάτι ανοικτό είναι ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω, εξηγεί ο Dr Lesku σχολιάζοντας τη νέα μελέτη. Ωστόσο, σημειώνει πως θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα μέσω ηλεκτροφυσιολογικών καταγραφών για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.
Αν η θεωρία ότι οι κροκόδειλοι κρατούν το ένα μάτι ανοικτό επειδή κοιμούνται μόνο με το ένα ημισφαίριο επιβεβαιωθεί, τότε ο ύπνος στο ένα ημισφαίριο θα γνωρίζουμε ότι είναι χαρακτηριστικό των υδρόβιων θηλαστικών, των πουλιών και των ερπετών. Αυτό θα "λέει" κάτι για τον δικό μας ύπνο.
"Τείνουμε να πιστεύουμε ότι ο τρόπος που κοιμόμαστε είναι ο κανόνας: ένα συμπεριφορικό 'κλείσιμο' ολόκληρου του εγκεφάλου. Ωστόσο, τα πουλιά κοιμούνται στο ένα ημισφαίριο, και αν αποδειχθεί ότι και τα ερπετά κοιμούνται έτσι, τότε ξαφνικά, ο ύπνος μας θα γίνει ο ασυνήθιστος, αφού ουσιαστικά, τα μόνα είδη που δεν θα κοιμούνται έτσι, θα είναι τα χερσαία θηλαστικά", καταλήγει ο Dr Lesku.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις