ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζει σήμερα η λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης - Όλη η ιστορία του σε ένα βίντεο

Αρχίζει σήμερα η λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης - Όλη η ιστορία του σε ένα βίντεο

Στους πολίτες, της Θεσσαλονίκης παραδίδεται σήμερα το μετρό, το οποίο χαρακτηρίζεται μοναδικό με την παράλληλη ανάδειξη αρχαιοτήτων.

Η τελετή έναρξης λειτουργίας θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η παράδοση του έργου από τον πρωθυπουργό, θα γίνει στο αμαξοστάσιο Πυλαίας, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο και το υπερσύγχρονο κέντρο ελέγχου της λειτουργίας του.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι πύλες του μετρό θα ανοίξουν για το κοινό και μέχρι και την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, οι μετακινήσεις των επιβατών θα είναι δωρεάν.

Οι στάσεις του μετρό είναι 13 και συγκεκριμένα είναι: Νέα Ελβετία, Βούλγαρη , 25ης Μαρτίου, Ανάληψη, Φλέμινγκ, Ευκλείδης, Παπάφη, Πανεπιστήμιο, Συντριβάνι, Αγίας Σοφίας, Βενιζέλου, πλατεία Δημοκρατίας, Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός.

Η χρήση του μετρό από σήμερα έως και την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου είναι δωρεάν ενώ στη συνέχεια το κόστος του εισιτηρίου μιας διαδρομής θα είναι 0,60 ευρώ ενώ θα έχει χρονική διάρκεια 70 λεπτά. Το πακέτο των 10 συν ένα εισιτηρίων θα κοστίζει 5,80 ευρώ ενώ μειωμένη θα είναι πλέον και η τιμή των εισιτηρίων για τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και ορίστηκε επίσης στα 0,60 ευρώ.

Τι ώρα ανοίγει το μετρό

Το ωράριο λειτουργίας του μετρό θα είναι από Κυριακή έως Πέμπτη από τις 5.30 το πρωί έως τις 12.30 το βράδυ και την Παρασκευή και Σάββατο από τις 5.30 το πρωί έως τις 2.30 τα ξημερώματα.

Από νωρίς το πρωί σήμερα σε όλους τους σταθμούς θα βρίσκονται υπάλληλοι της εταιρείας με φωσφοριζέ γιλέκα πάνω στα οποία θα αναγράφεται η φράση «Ρωτήστε με» προκειμένου οι πολίτες να απευθύνονται για οποιαδήποτε πληροφορία.

Στον κάθε συρμό θα μπορούν να επιβιβαστούν έως 415 άτομα ενώ σε μια ώρα και ανά κατεύθυνση θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και να μετακινηθούν περί τα 18.000 άτομα.

Η ΕΡΤ3 θα μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση ολόκληρη την τελετή εγκαινίων.

Το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει:

• 13 σύγχρονους Σταθμούς,

• 9,6 χλμ. γραμμής με δυο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς,

• 18 υπέρ-αυτόματους συρμούς τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό, και χωρητικότητα 450 ατόμων,

• μέγιστη ικανότητα μεταφοράς 18.000 επιβατών/ώρα ανά κατεύθυνση,

• αμαξοστάσιο έκτασης 52.000 τμ., με το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, στην Πυλαία,

• σύστημα αυτόματων θυρών στις αποβάθρες, σε κάθε σταθμό, που θα λειτουργεί σε συντονισμό με τους συρμούς.

Οι επιβάτες με ποδήλατα θα μπορούν να μπαίνουν στο μετρό. Επιτρέπονται δύο ποδήλατα στο πίσω μέρος κάθε βαγονιού. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων θα μπορούν να επιβιβάζονται μαζί με τα ζώα τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα μεταφέρουν στα ειδικά καλάθια που διατίθενται στο εμπόριο. Να σημειωθεί ότι στους σταθμούς και τους συρμούς του μετρό απαγορεύεται το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφών και ποτών καθώς δεν θα υπάρχουν καλάθια απορριμμάτων για λόγους ασφαλείας.

Όλη η ιστορία του

Μετρό Θεσσαλονίκης. Ήταν το μακρινό 1986, όταν ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Κούβελας, οραματίστηκε τη δημιουργία μετρό στην πόλη. Σήμερα, 38 χρόνια μετά και μέσα από πολλές δυσκολίες, εμπόδια και καθυστερήσεις, έφτασε η ώρα που η Θεσσαλονίκη, όχι μόνο θα έχει μετρό, αλλά θα είναι και ένα από το πιο σύγχρονα και εντυπωσιακά της Ευρώπης, ένα «κόσμημα» όπως πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί από Έλληνες και ξένους που το έχουν ήδη επισκεφθεί.

Η πρωτοβουλία του Σωτήρη Κούβελα είχε αναληφθεί με την τοποθέτηση μια ταμπέλας που προανήγγειλε έργα κατασκευής μετρό, με χρηματοδότηση από το δημοτικό ραδιόφωνο FM100. Βέβαια, η σήραγγα που άνοιξε δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και τελικά ήταν το 1992 όταν το project δημοπρατήθηκε με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης με Σύμβαση Παραχώρησης.

Το έργο ανέλαβε να υλοποιήσει η κοινοπραξία «Θεσσαλονίκη Μετρό» τον Μάρτιο του 1999 με την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή των Ελλήνων και τρία χρόνια αργότερα ...έληξε λόγω έλλειψης πόρων.

Ήταν η υπουργός του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, που διετέλεσε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ την περίοδο 2001-2004, και δημοπράτησε εκ νέου το έργο ως δημόσιο, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 7 Απριλίου 2006, επί κυβέρνησης Καραμανλή, υπογράφεται η σύμβαση με ανάδοχο την κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ IMPREGILO-ANSALDO T.S.F.-SELI-ANSALDOBREDA με προϋπολογισμό 1,052 δισ. ευρώ και ολοκλήρωση τον Οκτώβριο του 2012.

Στις 30 Νοεμβρίου 2007 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ήταν αυτός που υποδέχτηκε τον πρώτο από τους δύο μετροπόντικες που θα χρησιμοποιούνταν για τη διάνοιξη των σηράγγων ενώ εντός 2008 έφτασε και ο δεύτερος.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης συνάντησε τόσα κατασκευαστικά προβλήματα είναι η επιλογή της εκτέλεσης του έργου με τη μέθοδο μελέτη-κατασκευή και η χάραξή της βασικής γραμμής επί της οδού Εγνατίας, παρά τις επαναλαμβανόμενες επισημάνσεις των αρχαιολόγων ότι οι εργασίες θα έφερναν στο φως πληθώρα αρχαιοτήτων και θα απαιτούνταν ανασκαφές, που σημαίνει και καθυστερήσεις.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στο 2013, όταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συναίνεσε τελικά στην απόφαση απόσπασης των αρχαιοτήτων και επανατοποθέτησή τους στον σταθμό Βενιζέλου, ο οποίος και πολλές φορές βρέθηκε ένα βήμα πριν εγκαταλειφθεί η λειτουργία του.

Η απόφαση για την in situ διατήρηση των αρχαιοτήτων λήφθηκε τον Οκτώβριο του 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η σχετική μελέτη εγκρίθηκε από το ΚΑΣ στις αρχές του 2017.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2019 ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των ευρημάτων εντός του σταθμού Βενιζέλου και ακολούθησε σειρά προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που τελικά απορρίφθηκαν οριστικά δύο χρόνια αργότερα.

Σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μετρό Θεσσαλονίκης, προέκυψαν και λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η ανάδοχος του έργου ΑΕΓΕΚ η οποία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οδηγήθηκε στην κατάρρευση. Το 2017, επί κυβέρνησης Τσίπρα το έργο πέρασε στην 'ΑΚΤΩΡ, που είχε ήδη αναλάβει την επέκταση προς την Καλαμαριά. Το 2023 η Intrakat ανέλαβε τον έλεγχο της ΑΚΤΩΡ και από τότε η υλοποίηση του έργου «έτρεχε» με ταχύτητα ...φωτός. Όπως πρόσφατα επισημάνθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το μετρό Θεσσαλονίκης κόστισε 3 δισ. ευρώ, μαζί με την επέκταση στην Καλαμαριά που αναμένεται να δοθεί για χρήση μέχρι το τέλος του 2025, ενώ η κατασκευή της βασικής γραμμής, έφερε στην επιφάνεια περισσότερα από 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα.

Και κάπως έτσι, εν μέσω συμπληγάδων και μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης, φτάσαμε στο σήμερα. Η τελετή εγκαινίων της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης θα γίνει στις 12 το μεσημέρι από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Με το που πατήσει το...κουμπί στο υπερσύγχρονο Κέντρο Ελέγχου του μετρό Θεσσαλονίκης στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας ο πρωθυπουργός, θα ανοίξουν οι 13 σταθμοί της βασικής γραμμής μήκους 9,8 χλμ και το μετρό θα δοθεί για χρήση στο επιβατικό κοινό, το οποίο για τέσσερις ημέρες θα μπορεί να το χρησιμοποιεί εντελώς δωρεάν και στη συνέχεια, η τιμή του εισιτηρίου θα είναι στα 0,60 ευρώ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καυσόξυλα: Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα των εμπόρων - Οι τιμές, τα κατάλληλα είδη ξύλου και από που μπορείς να τα προμηθευτείς

• Απόστολος Ανδρέας: Ο βίος και η ιστορία του - Πόσοι γιορτάζουν σήμερα στην Κύπρο

• Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στη Λεμεσό - Ένα πρόσωπο στο νοσοκομείο

• Συμπλοκή στη Λάρνακα: Πιάστηκαν στα χέρια - Συλλήψεις και τραυματισμοί

• Κρίσιμα στο νοσοκομείο 24χρονος: Εξήλθε από όχημα εν κινήσει και τραυματίστηκε στο κεφάλι

• Αβέρωφ Νεοφύτου: H φωτογραφία που ανέβασε από το ταξίδι του στη Νορβηγία



Ανάλυση: Τι θα σημαίνει μια αναβάθμιση της Κύπρου σε βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ και πως διαφέρει από την ένταξη

Ανάλυση: Τι θα σημαίνει μια αναβάθμιση της Κύπρου σε βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ και πως διαφέρει από την ένταξη

Την καθιέρωση της Κύπρου ως βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο πρότεινε το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI), με επιστολή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπαίντεν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top