ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση: ΝΑΤΟ - Εφικτός στόχος, ή αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης

Ανάλυση: ΝΑΤΟ - Εφικτός στόχος, ή αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης

Όταν πριν από μια εβδομάδα «έσκασε μύτη» το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για τα βήματα στα οποία προβαίνει η κυβέρνηση περί ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν αναλύσεις ατέλειωτες στα τηλεοπτικά πάνελ, με τα πολιτικά κόμματα να προσπαθούν το καθένα από τη δική του σκοπιά, να δίνει τη δική του ερμηνεία.

Το καίριο ερώτημα ήταν ένα: Είναι εφικτό να γίνει ένα τέτοιο βήμα τη δεδομένη στιγμή; Η απάντηση είναι, «όχι». Παρά το γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση άφηνε εδώ και μέρες να αναπτύσσεται μια συζήτηση αχρείαστη για ένα θέμα που δεν είναι της παρούσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μόλις την περασμένη Πέμπτη ανέπτυξε «στο πόδι» πως η Κυπριακή Δημοκρατία συζητά με τις ΗΠΑ σε τρία επίπεδα που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, για το πώς μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες, έτσι ώστε «όταν όλα είναι στη θέση τους, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να γίνει κράτος μέλος του ΝΑΤΟ». Αφού ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεδίπλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων όλα τα βήματα που ανάμεσα στα άλλα αφορούν και τις υποδομές, είτε στη ναυτική βάση, είτε στην αεροπορική, έκλεισε με το «όσο πιο λίγα λέμε για αυτό το θέμα, τόσο πιο κοντά είμαστε στον στόχο».

Η δήλωση του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνου Ιωάννου το Σάββατο έβαλε τα πράγματα στην ορθή τους θέση, δημιουργώντας την ίδια ώρα διάφορα ερωτήματα. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε αυτό, που θα έπρεπε να ειπωθεί ευθύς εξαρχής: «Είναι εύκολο κάποιος να βάζει συνθήματα είτε υπέρ είτε κατά του ΝΑΤΟ και συνθήματα που διαχρονικά ακούγονται στην κυπριακή πολιτική σκηνή. Ωστόσο, η μετάβαση από το σύνθημα στην προσπάθεια υλοποίησης της ιδέας έχει τεράστια απόσταση».

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, σε πρακτικό πεδίο, εργαζόμαστε  να αυξηθεί η συμβατότητά μας με κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και μέλη του ΝΑΤΟ είναι και η Ελλάδα και η Γαλλία, χώρες που υπάρχει παραδοσιακά συνεργασία, ενώ πρόσθεσε  πως «όσο περισσότερο εμβαθύνεις στα τρία αυτά πεδία, τόσο ενισχύεις την εθνική σου αμυντική δυνατότητα και δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί με αυτό».

Οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κόμπου έδωσαν όλες τις απαντήσεις σε όσους συμφωνούν ή διαφωνούν με την πρόθεσή μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που και ο πιο αδαής γνωρίζει ότι δεν εξαρτάται από εμάς, με δεδομένο το Βέτο της Τουρκίας.

Αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης

Η συζήτηση για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις απεργίες είτε στον τομέα της υγείας, είτε της οικοδομικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, προστέθηκε και η κόντρα που άνοιξε μεταξύ ΟΕΛΜΕΚ και Υπουργείου Παιδείας.

Μπορεί η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να λαμβάνει θετικό πρόσημο στην εξωτερική πολιτική, ωστόσο στο εσωτερικό, η εικόνα που εκπέμπει είναι πολύ απογοητευτική, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, με τη δημοτικότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη να μην ανακάμπτει και με τον ίδιο να σκέφτεται έναν νέο ανασχηματισμό, στις αρχές του 2025. Ο Πρόεδρος φαίνεται να είναι δυσαρεστημένος με ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που θέλει ο ίδιος να εκπέμψει στην κοινωνία.

Εκμετάλλευση από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ- Αμηχανία στα κόμματα της συγκυβέρνησης

Η συζήτηση που άνοιξε για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, για συσπείρωση των ψηφοφόρων  τους, σε μια εποχή που τόσο η Πινδάρου, όσο και η Εζεκία Παπαϊωάννου, βλέπουν τους ψηφοφόρους να αμφιταλαντεύονται, όσο πλησιάζουμε στις βουλευτικές εκλογές του 2026. Ο ΔΗΣΥ μπορεί να προσφέρει «δεκανίκια» στον Νίκο Χριστοδουλίδη, για τον σαφή δυτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης με την Αννίτα Δημητρίου να επικροτεί τις κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ίδια ώρα όμως, υπέδειξε πως τον δρόμο προς τη συμπόρευση της Κύπρου με τις δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ, άνοιξε ο Δημοκρατικός Συναγερμός από το 1976, όταν στην ιδρυτική του διακήρυξη έλεγε ότι η Κύπρος πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Δύση και να αξιοποιήσει τον δυτικό παράγοντα. Με λίγα λόγια, η Αννίτα Δημητρίου έστελνε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τον λόφο του προεδρικού, ότι οι πολιτικές που ακολουθεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σήμερα, είναι οι πολιτικές που χάραξε ο ΔΗΣΥ. Την ίδια ώρα, καλούσε και τις πολιτικές δυνάμεις που συμπορεύονται με την κυβέρνηση, να επιλέξουν πλευρά, ενώ έριξε τα βέλη της προς το ΑΚΕΛ, το οποίο όπως είπε, είναι για μια ακόμα φορά στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Το «ψυχροπολεμικό» κλίμα ξεκίνησε όταν το ΑΚΕΛ πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις του Κυπριακού Κέντρου για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων( CyCLOPS) στη Λάρνακα, με συνθήματα που έμοιαζαν να βγαίνουν από το χρονοντούλαπο μιας άλλης εποχής. Ο Στέφανος Στεφάνου έχοντας και ο ίδιος εσωτερικά προβλήματα με ψηφοφόρους να ζητούν από την ηγεσία ένα κόμμα «πιο αριστερό» εκμεταλλευόμενος τις δηλώσεις της κυβέρνησης, θέλησε να ξεκαθαρίσει τον «σαφή προσανατολισμό» του ΑΚΕΛ, ο οποίος φαίνεται ότι δεν φτάνει στη βάση του κόμματος και είναι ασαφής.

Στην πιο δύσκολη θέση φαίνεται ωστόσο να βρέθηκαν τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, τα οποία παρακολουθούσαν το σκηνικό, ανήμπορα να αντιδράσουν. Στο ΔΗΚΟ ήδη επικρατεί μια ατμόσφαιρα «διάσπασης» με αφορμή τις κινήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο κυπριακό, κάτι που φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ στο όλο σκηνικό ήρθε να προστεθεί και η συζήτηση για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, με τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής του κόμματος Ανδρέα  Νικηταρά, να δηλώνει πως «η όποια συζήτηση σε αυτή τη φάση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ  είναι ανεδαφική, με δεδομένη τη στάση της Τουρκίας». Από την άλλη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υπέδειξε με νόημα πως δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τα κόμματα που τον στηρίζουν, για την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ χαρακτήρισε τη δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη τη δεδομένη στιγμή άκαιρη και πως δεν θα έπρεπε να γίνει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Άναψαν τα φλας»: Πέρασαν με κόκκινο μετά από υπόδειξη αστυνομικού – Τι ισχύει με τα εξώδικα

• Netflix: Αυτό είναι το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Ιανουάριο – Δείτε βαθμολογίες και trailer

• Τροχαίο με το «καλημέρα»: Όχημα προσέκρουσε σε κιγκλίδωμα - Στο Νοσοκομείο δύο πρόσωπα

• Τζόκερ: Συνεχίζει ο χορός των εκατομμυρίων - Στα ύψη το ποσό της ερχόμενης κλήρωσης

• Νέος έρωτας στη showbiz: Γνωστή Κύπρια ηθοποιός αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε σχέση - Δείτε φωτογραφίες



ΓΓ ΟΗΕ: Μια συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε ουσιαστικό μήνυμα ενόψει διευρυμένης

ΓΓ ΟΗΕ: Μια συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε ουσιαστικό μήνυμα ενόψει διευρυμένης

Μια συμφωνία για το θέμα διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης θα αποτελούσε ουσιαστικό μήνυμα πολιτικής βούλησης ενόψει μιας διευρυμένης συνάντησης για το Κυπριακό, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεσή του για τις Καλές του Υπηρεσίες την Κύπρο η οποία κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου 2025 ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αριθμό S/2025/7.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top