ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας μεταφέρει την Έρευνα και Καινοτομία της Κύπρου σε παγκόσμιο επίπεδο

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας μεταφέρει την Έρευνα και Καινοτομία της Κύπρου σε παγκόσμιο επίπεδο

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κύπρου για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία, κ. Δημήτρης Σκουρίδης, και ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Σιγκαπούρη, κ. Νίκος Παναγιώτου, ολοκλήρωσαν αυτήν την εβδομάδα μια σειρά στρατηγικών συναντήσεων στη Σιγκαπούρη με στόχο την παρουσίαση του οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, συμμετείχαν στη Σύνοδο Καινοτομίας και Τεχνητής Νοημοσύνης της Ασίας 2024 που διοργανώθηκε από τον Economist.

Η συμμετοχή της κυπριακής αντιπροσωπείας λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που ο Επικεφαλής Επιστήμονας αναπτύσσει συνεργασίες με μερικές από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες χώρες καινοτομίας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Ινδίας και της Σιγκαπούρης. Η Κύπρος παράλληλα, εφαρμόζει την στρατηγική της για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στο πλαίσιο του προγράμματος Vision 2035 για την ανάδειξή της σε περιφερειακό κόμβο καινοτομίας, τεχνολογίας και έρευνας.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο κ. Σκουρίδης και ο κ. Παναγιώτου συναντήθηκαν με κορυφαίες προσωπικότητες στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι στρατηγικές επαφές περιλάμβαναν μεταξύ άλλων, την Υπουργό Ψηφιακής Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης, κα. Josephine Teo, και τον Υφυπουργό Διεθνών Υποθέσεων της Ιαπωνίας, κ. Yoichi Iida, την Andrea Phua, Senior Director του Εθνικού Ομίλου Τεχνητής Νοημοσύνης και Διευθύντρια του Γραφείου Ψηφιακής Οικονομίας, τον Jungpil Hahn από τη Σχολή Υπολογιστών του Εθνικού Πανεπιστημίου Σιγκαπούρης (NUS και Αναπληρωτή Διευθυντή της AI Singapore Wee Siong Ng, την Kate Pounder, CEO του Συμβούλιου Τεχνολογίας της Αυστραλίας, την Jacqueline Poh, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Εταιρείας Οικονομικής Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης, την Kara Hinesley, Επικεφαλής Παγκόσμιας και Δημόσιας Πολιτικής της Canva, τον Sachin Tonk, Αναπληρωτή Επικεφαλής της GovTech Singapore, και τον Jason Grant, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής και Διευθυντής του Κέντρου Διακυβέρνησης Τεχνητής Νοημοσύνης και Δεδομένων του ινστιτούτου SMU.

Η εκδήλωση τόνισε τις ευκαιρίες και τους κινδύνους από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, με τη Σιγκαπούρη να εφαρμόζει ενεργά την Τεχνητή

Νοημοσύνη, μέσω πολιτικών και επενδύσεων που τη θέτουν ως περιφερειακό ηγέτη, και την Ιαπωνία να υιοθετεί μια ευέλικτη προσέγγιση βασισμένη στα ρίσκα για τη ρύθμιση της ΤΝ. Οι Ιαπωνικές αρχές παρουσίασαν τη διαδικασία Hiroshima AI Process, η οποία περιλαμβάνει 12 αρχές κατηγοριοποιημένες σε κινδύνους, ανταλλαγή πληροφοριών, έρευνα και ανάπτυξη, πρότυπα και κανονισμούς, και χρήση της ΤΝ.

Η Υπουργός της Σιγκαπούρης, κα. Josephine Teo, τόνισε τη στρατηγική χρήση της ΤΝ στην επιστήμη, την ανακάλυψη φαρμάκων και τη βιομηχανία, αναφέροντας ότι το οικοσύστημα της Σιγκαπούρης περιλαμβάνει πάνω από 1.100 νεοφυείς επιχειρήσεις και 150 ερευνητικές ομάδες που επικεντρώνονται στην ΤΝ.

Ο κ. Σκουρίδης είχε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Gustavo Fuchs, Παγκόσμιο Επικεφαλής Υποδομών ΤΝ της Google, για τις δυνατότητες των ιδιωτικών cloud και βέλτιστες πρακτικές για την προστασία δεδομένων και τη συμμόρφωση με τους κανόνες GDPR. Επίσης, συζήτησε βέλτιστες πρακτικές με την κα. Ελένη Δημοκίδη, Επικεφαλής Τεχνολογίας Υγείας της AWS στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σχετικά με τις δυνατότητες της ΤΝ στη διάγνωση, την πρόβλεψη και τις εξατομικευμένες θεραπείες.

Ο κ. Σκουρίδης δήλωσε ότι καθώς το κόστος της τεχνολογίας μειώνεται ραγδαία, η υιοθέτηση αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως οι τεχνολογίες cloud και η ανάλυση δεδομένων, μετασχηματίζει την εμπειρία των πολιτών και των πελατών. Επεσήμανε την ανάγκη για έναν οδικό χάρτη ψηφιακής στρατηγικής που θα περιλαμβάνει την υιοθέτηση τεχνολογιών, πολιτικών και δεξιοτήτων με επίκεντρο το μέλλον.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία φιλοξενήθηκε από εξέχουσες προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένης της Δρ. Sintia Teddy-Ang από την AI Singapore. Ο κ. Σκουρίδης παρουσίασε την ετοιμότητα και τις δυνατότητες του οικοσυστήματος της Κύπρου στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η Δρ. Teddy-Ang αναφέρθηκε στην εμπειρία της Σιγκαπούρης, τονίζοντας τη σημασία της AI Singapore, που ιδρύθηκε το 2017 ως εθνική προτεραιότητα. Η AI Singapore έχει συνεργαστεί με πάνω από 300 εταιρείες και έχει ξεκινήσει 60 έργα, με κύρια εστίαση στην υγειονομική περίθαλψη και τη χρηματοδότηση.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε η πλατφόρμα AI Makerspace, η οποία παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, ανοικτές πηγές και προ-κατασκευασμένες λύσεις για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και startups. Συζητήθηκαν επίσης προγράμματα, όπως το AI4Industry και το AI SG PhD, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Ashok Mirpuri, Επικεφαλής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης της Temasek International Pte Ltd, ο κ. Σκουρίδης παρουσίασε το κυπριακό οικοσύστημα Έρευνας και Καινοτομίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες για κυπριακές εταιρείες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D). Συζητήθηκαν οι υψηλές δυνατότητες κινητικότητας των κυπριακών startups, καθώς και οι στρατηγικές συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, η ναυτιλία και η ψηφιακή οικονομία.

Επιπλέον, κατά τη συνάντηση με τον κ. John Lim, CEO του Εθνικού Ιδρύματος Έρευνας της Σιγκαπούρης, επιβεβαιώθηκε η σημασία της στρατηγικής Research, Innovation and Enterprise 2025 (RIE 2025) της Σιγκαπούρης. Η στρατηγική επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς: Υποδομές και Συνδεσιμότητα (MTC), Ανθρώπινη Υγεία (HHP), Αστικές Λύσεις και Βιωσιμότητα (USS), και Ψηφιακή Οικονομία.

Ο κ. Σκουρίδης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της εμπορικής αξιοποίησης της καινοτομίας στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης και του κοινωνικού αντίκτυπου. Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε η διενέργεια περαιτέρω συνεργασιών, καθώς και η συμμετοχή κυπριακών startups στην GITEX Asia 2025.

Περαιτέρω συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τον κ. Chew Lock Pin, Εκτελεστικό Διευθυντή του Συμβουλίου Έρευνας και Μηχανικής του ASTAR, όπου συζητήθηκαν πρωτοβουλίες όπως τα μοντέλα εργοστασίων του ASTAR. Αυτές οι πρωτοβουλίες υποστηρίζουν τη μετασχηματιστική πορεία της βιομηχανίας μέσω πλατφορμών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την υιοθέτηση τεχνολογιών της Βιομηχανίας 4.0. Επίσης, εστιάστηκαν σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και έρευνας για την κλιματική αλλαγή.

Εξετάστηκαν επίσης στρατηγικές συνεργασίες με τον κ. Ashish Kapashi, CEO του ASEAN SCALE HUB, για τη δημιουργία αμφίδρομων διευκολύνσεων για κυπριακές εταιρείες καινοτομίας που επιδιώκουν να επεκταθούν στην αγορά ASEAN, καθώς και για ASEAN startups που ενδιαφέρονται να μετεγκατασταθούν στην Κύπρο ως πύλη για την Ευρώπη. Κατά τη συζήτηση, ο κ. Σκουρίδης προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ASEAN Scale Hub Initiative, που εκτιμάται ότι θα ξεκλειδώσει μια νέα αγορά αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030.

Επιπλέον, ο κ. Σκουρίδης και ο κ. Παναγιώτου φιλοξενήθηκαν από τον Δρ. Δημήτρη Αγγελάκη, Ερευνητή στο Κέντρο Κβαντικών Τεχνολογιών του Εθνικού Πανεπιστημίου Σιγκαπούρης, όπου συζητήθηκε η εμπορική αξιοποίηση της κβαντικής υπολογιστικής μέσω συνεργατικών clusters startups.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συνάντηση με τον κ. Ek Goh, Αντιπρόεδρο της Oracle για την ήπειρο της Ασίας, ο οποίος τόνισε τη σημασία των hyperscalers και τις ευκαιρίες που δημιουργούν για εταιρείες. Επιπλέον, ο κ. Σκουρίδης συνάντησε ένα παγκόσμιο ινδικό δίκτυο (tier-2 global Indian system integrator), το οποίο εξέφρασε ενδιαφέρον για εγκατάσταση γραφείων στην Κύπρο για την υποστήριξη της ανάπτυξης Έρευνας και Καινοτομίας.

Αυτές οι στρατηγικές συναντήσεις έδωσαν τη δυνατότητα στην κυπριακή αντιπροσωπεία να ενημερώσουν τους διεθνείς εταίρους για τη στρατηγική της Κύπρου στην Έρευνα και Καινοτομία, να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές και να διερευνήσουν συνεργασίες σε πεδία όπως η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες καινοτόμες τεχνολογίες.

Ο κ. Σκουρίδης δήλωσε:

«Είμαι βέβαιος ότι το 2025 θα υποδεχτούμε στη χώρα μας startups από τη Σιγκαπούρη, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών οργανισμών με επίκεντρο την κβαντική υπολογιστική. Η Σιγκαπούρη κατατάσσεται στις κορυφαίες 7 χώρες σε καινοτομία και τεχνολογία και είναι τέταρτη στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας. Στην προσπάθειά μας να υλοποιήσουμε το «Όραμα 2035», έχουμε ήδη συνάψει μνημόνια συνεργασίας με την Ιαπωνία και το Ισραήλ και θέσαμε τις βάσεις για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία και τη Σιγκαπούρη. Αυτές οι στρατηγικές συνεργασίες είναι καίριες για την ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου καινοτομίας και τεχνολογίας.»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Διασωληνωμένος 18χρονος μετά τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Διερευνά απόπειρα φόνου η Αστυνομία

• Ντόναλντ Τραμπ: Έφτασε στην Ουάσινγκτον μαζί με τη Μελάνια για την ορκωμοσία - Δείτε βίντεο

• Μας κάνει τη... χάρη ο καιρός - Πότε θα έρθουν βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

• Διακοπές Πάσχα: Άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στο εξωτερικό

• Στην κόψη του ξυραφιού η εκεχειρία στη Γάζα - Αγωνιούν οι οικογένειες των ομήρων



ΥΠΕΞ Κύπρου-Κατάρ: Συζήτησαν ενίσχυση διμερών σχέσεων και περιφερειακές εξελίξεις

ΥΠΕΞ Κύπρου-Κατάρ: Συζήτησαν ενίσχυση διμερών σχέσεων και περιφερειακές εξελίξεις

Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, συζήτησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος με τον ομόλογό του από το Κατάρ, Δρ. Αλ Κουλαΐφι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top