ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιαννάκης Ομήρου: «Λαοί που λησμονούν τον πολιτισμό τους είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό»

Γιαννάκης Ομήρου: «Λαοί που λησμονούν τον πολιτισμό τους είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό»

Τη σημασία της περιφρούρησης των πολιτιστικών μας αξιών, λόγω των τραγικών συνεπειών της συνεχιζόμενης κατοχής, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του οικήματος του Λαογραφικού Ομίλου«Αβκορίτισσα Φωνή», στο Αυγόρου, ο κ. Ομήρου είπε πως ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο μέρος και συνάμα ισχυρό όπλο στον αγώνα για απελευθέρωση, πρόοδο και ανάπτυξη της κυπριακής κοινωνίας.

«Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η αγάπη μιας ομάδας Αυγοριτών για την πλούσια πολιτιστική ταυτότητα της μικρής μας Κύπρου, τούς οδήγησε στη δημιουργία του ομίλου, το 2011, με την υπόσχεση να κρατήσουν ζωντανή και να αναδείξουν τη λαϊκή μας παράδοση στην κοινότητά Αυγόρου και παγκύπρια. Πολύ ορθά αντιλήφθηκαν ότι παραμένοντας ακλόνητοι στις πατρογονικές μας ρίζες μπορούμε να συνεχίσουμε να αντλούμε δύναμη, να δημιουργούμε και να αγωνιζόμαστε» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Σημείωσε ακόμα πως η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, των παραδόσεων που κληροδοτήθηκαν σε μας μέσω του προφορικού λόγου, αποτελεί σημαντικό παράγοντα διατήρησης της πολιτιστικής ποικιλομορφίας απέναντι στην τάση ομογενοποίησης, που προκύπτει από την παγκοσμιοποίηση.

Η κατανόηση, είπε, της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς διαφορετικών κοινοτήτων, πέρα από την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου και την ενθάρρυνση του αμοιβαίου σεβασμού για διαφορετικούς τρόπους ζωής, εμπλουτίζει τη γνώση και τα προσόντα που μεταβιβάζονται μέσω του πολιτισμού από τη μια γενιά στην άλλη.

«Στην πατρίδα μας η περιφρούρηση των πολιτιστικών μας αξιών αποκτά βαρύνουσα σημασία, αφού αντιμετωπίζουμε ακόμη τις τραγικές συνέπειες της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο μέρος και συνάμα ισχυρό όπλο στον αγώνα που διεξάγουμε για απελευθέρωση, πρόοδο και ανάπτυξη της κυπριακής κοινωνίας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Υπέδειξε, καταλήγοντας, ότι λαοί που λησμονούν τον πολιτισμό τους είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Νέα αναβολή πήραν οι μοναχοί Νεκτάριος και Πορφύριος - Πότε ορίστηκε η νέα ημερομηνία

• Υπόθεση Ποταμιάς: «Κλειδί» ο 39χρονος από το Καμερούν - Άρχισε να «κελαηδάει» στις Αρχές – Αλλάζει τους ισχυρισμούς του – Βίντεο

• Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για ηλεκτρονικές ταυτότητες σε Κύπριους - Το έξυπνο κίνητρο της Κυβέρνηση για τις πρώτες 100.000

• Μιχάλης Σοφοκλέους: Αποκάλυψε on air φωτογραφία όταν έπαιζε ποδόσφαιρο - «Ήμουν ένα πουλί των Κυπριακών γηπέδων» - Βίντεο

• Κεντρικές Φυλακές: Βρήκαν σπασμένο κινητό στο κελί του ισοβίτη που έκανε podcast – Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έλαβε χρήματα για τη συνέντευξη



Τα 9 οδοφράγματα για διελεύσεις στην Κύπρο, το χρονικό της διάνοιξης και στοιχεία της εποχής

Τα 9 οδοφράγματα για διελεύσεις στην Κύπρο, το χρονικό της διάνοιξης και στοιχεία της εποχής

Εννέα είναι τα οδοφράγματα που λειτουργούν μέχρι σήμερα για διελεύσεις μεταξύ των ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου. Με αφορμή τη συζήτηση για άνοιγμα νέων διόδων και τη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στην κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στην νεκρή ζώνη, το ΚΥΠΕ παρουσιάζει μια χρονική αναδρομή της διάνοιξης των οδοφραγμάτων με στοιχεία και αριθμητικές κυρίως αναφορές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top