«Ενα κρίσιμο βήμα προς την ενίσχυση της οικονομίας και την επίτευξη ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος» είναι, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, η φορολογική μεταρρύθμιση.
Σε ομιλία του σε Εκδήλωση Ανοικτής Συζήτησης που διοργάνωσε το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης G.R.M. στο St. Raphael Resort στη Λεμεσό, με θέμα «Η Επικείμενη Φορολογική Μεταρρύθμιση στην Κύπρο: Σκοπός, Κατευθυντήριες Γραμμές και Χρονοδιαγράμματα» ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι προγραμματίζεται στις αρχές του 2025, η επόμενη ευρεία συνάντηση, κατά την οποία πέραν της ενημέρωσης για την πρόοδο του έργου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της κάθε φάσης του Έργου μέχρι στιγμής, αλλά και το προκαταρκτικό φορολογικό πλαίσιο.
Ο κ. Κεραυνός, αφού σημείωσε ότι έχουν παρέλθει 22 χρόνια από την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση είπε ότι «είναι πολιτική απόφαση να διατηρήσουμε αυτή την πορεία της οικονομίας μας, συνεχίζοντας την εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, συνεχίζοντας την ισόρροπη αναπτυξιακή πολιτική, εμπλουτίζοντας το οικονομικό μας μοντέλο και προχωρώντας σε διαρθρωτικές αλλαγές» και εξήγησε ότι η μεταρρύθμιση μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας σε διεθνές επίπεδο.
«Αυτή η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στο να καταστήσει το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο, αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στο κράτος», είπε ο κ. Κεραυνός, προσθέτοντας ότι «η φορολογική πολιτική θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας και να ενισχύσει τη θέση της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού».
«Παρόλο που το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα θεωρείται πετυχημένο αφού έχει εξυπηρετήσει το σκοπό του, προσδίδοντας επαρκή φορολογικά έσοδα στο κράτος, με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για φυσικά και νομικά πρόσωπα, εντούτοις προκρίνεται η ανάγκη για περαιτέρω εκσυγχρονισμό και απλοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς τάσεις και το νέο οικονομικό περιβάλλον, ως πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των φορέων της οικονομίας», συνέχισε ο Υπουργός.
Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές της Φορολογικής Μεταρρύθμισης, για τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος, είπε ότι δίνεται έμφαση στην απλούστευση του φορολογικού συστήματος, στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, στη δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους, στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και στην ψηφιοποίηση του φορολογικού μηχανισμού.
«Προς αυτή την κατεύθυνση, η μελέτη για το νέο φορολογικό σύστημα έχει ανατεθεί στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο διαθέτει την τεχνογνωσία για υπολογισμό και ποσοτικοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων των αλλαγών, στην οικονομία», είπε ο κ. Κεραυνός, σημειώνοντας ότι προγραμματίζεται και συνεργασία με εμπειρογνώμονες του εξωτερικού από άλλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια για εμπλουτισμό της εμπειρογνωμοσύνης.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί ευρεία δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της οικονομίας. Είπε, ακόμα, ότι έχουν πραγματοποιηθεί πέραν των 40 διμερών συναντήσεων με φορείς του ιδιωτικού τομέα, συνδέσμους, ομοσπονδίες, εργοδοτικές συντεχνίες, οργανώσεις, οργανισμούς, επαγγελματικά σώματα αλλά και πολιτικά κόμματα και έχει ζητηθεί η κατάθεση γραπτών θέσεων και απόψεων, οι οποίες καταγράφηκαν και έχουν αξιολογηθεί, ενώ ανέφερε ότι έχουν ληφθεί γραπτές εισηγήσεις και θέσεις και από απλούς πολίτες.
Στα πλαίσια αυτά, είπε, «προγραμματίζεται στις αρχές του επόμενου έτους, η επόμενη ευρεία συνάντηση, κατά την οποία πέραν της ενημέρωσης για την πρόοδο του έργου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της κάθε φάσης του Έργου μέχρι στιγμής, αλλά και το προκαταρκτικό φορολογικό πλαίσιο, ώστε να γίνει ανοικτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων». Η εμπλοκή της κοινωνίας στη διαμόρφωση του ανανεωμένου φορολογικού πλαισίου είναι για εμάς σημαντική και γι’ αυτό θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αυτής, τόνισε.
«Στα πλαίσια διαμόρφωσης του εκσυγχρονισμένου φορολογικού πλαισίου, έχουν ληφθεί υπόψη οι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της Δημοκρατίας έναντι του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και των υποχρεώσεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Κεραυνός, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στις κινήσεις αναδημιουργίας της κρατικής μας ταυτότητας (rebranding), ώστε η Δημοκρατία να παραμείνει αφενός ένας φιλικός προορισμός για επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι όποιες τάσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις