ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρία, Κυπριακό, εμβάθυνση διμερών σχέσεων κ.α θα συζητήσουν ΠτΔ-Στάρμερ

Συρία, Κυπριακό, εμβάθυνση διμερών σχέσεων κ.α θα συζητήσουν ΠτΔ-Στάρμερ

Οι εξελίξεις στη Συρία και το τι μπορεί να σηματοδοτήσουν για την περιοχή θα είναι ψηλά στην ατζέντα των επαφών του Βρετανού Πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κύπρο.

Άλλα θέματα στην ατζέντα των συνομιλών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Βρετανό Πρωθυπουργό την Τρίτη, στη Λευκωσία, αναμένεται να είναι το Κυπριακό, το Ουκρανικό, οι διμερείς σχέσεις, το μεταναστευτικό και οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως η κυπριακή Κυβέρνηση είχε λάβει εγκωμιατικά σχόλια από τον κ. Στάρμερ κατά τη συνάντηση του Οκτωβρίου στην Ντάουνινγκ Στριτ για τις πρωτοβουλίες και την αντίδραση επί των συνεπειών των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, όπως με τα σχέδια "Αμάλθεια" και "Εστία".

Η βρετανική πλευρά αναδεικνύει την ευκαιρία περαιτέρω συνομιλιών επί της εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτισμού, εμπορίου και επενδύσεων, ενέργειας.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στο Λονδίνο, η επίσκεψη Στάρμερ στην Κύπρο, η πρώτη επίσημη για διμερείς επαφές από Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1971, αποδεικνύει πόσο σημαντικός θεωρείται πλέον ο ρόλος που έχει διεκδικήσει και αναλάβει η Κύπρος στην περιοχή, σε μια περίοδο έντονης αστάθειας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών και αμέσως μετά μεταξύ των διευρυμένων αντιπροσωπειών θα βρίσκεται επίσης το Κυπριακό. Βρετανοί αξιωματούχοι και ο ίδιος ο κ. Στάρμερ έχουν διαμηνύσει πως το Ην. Βασίλειο είναι πρόθυμο και έτοιμο να εκτελέσει τον ρόλο που του αναλογεί ως εγγυήτρια δύναμη και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για μια διευρυμένη συνάντηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Το Λονδίνο επαναβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία τη δέσμευση στη στήριξη των προσπαθειών του Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών και για αναζήτηση λύσης εντός των υφιστάμενων παραμέτρων των ΗΕ, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Η θέση επαναλήφθηκε και κατά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στην Ντάουνινγκ Στριτ μεταξύ Στάρμερ και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άλλα θέματα που απασχολούν ιδιαιτέρως τη βρετανική Κυβέρνηση και έχουν τοποθετηθεί στην ατζέντα του ταξιδιού στην Κύπρο είναι το μεταναστευτικό, η προοπτική του πολέμου στην Ουκρανία και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την ΕΕ, με το Λονδίνο να ζητά από τους στενότερους ευρωπαϊκούς συμμάχους, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια.

Πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο ο Κιρ Στάρμερ θα συναντηθεί και με Βρετανούς στρατιώτες που θα υπηρετούν στις βρετανικές βάσεις τα Χριστούγεννα και που υπηρετούν σε μια περίοδο παρατεταμένης ετοιμότητας λόγω των διαρκών εξελίξεων και ανατροπών στη Μέση Ανατολή.

Η έμφαση του ταξιδιού του κ. Στάρμερ, που είχε προγραμματιστεί πριν τη δραματική πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, αφορούσε κυρίως στους εμπορικούς δεσμούς και στις επενδύσεις στις χώρες του Περσικού Κόλπου, αλλά και στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας σε Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Φτάνοντας στο Άμπου Ντάμπι, ο κ. Στάρμερ ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στη Δαμασκό και σχολίασε πως «είναι πολύ καλό για τον συριακό λαό που έφυγε ο Άσαντ και το βάρβαρο καθεστώς του», προσθέτοντας πως τώρα πρέπει να διασφαλιστεί «η απόρριψη της τρομοκρατίας και της βίας».

Επανέλαβε δε την επίσημη δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ λίγο νωρίτερα που τόνιζε την ανάγκη μιας πολιτικής λύσης στη Συρία ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα. Η δήλωση αυτή χαρακτήριζε ως «άνευ προηγουμένου» τις εξελίξεις στη Συρία και ανέφερε πως η Βρετανία παρακολουθεί την κατάσταση στενά και συνομιλεί με τους συμμάχους της στη περιοχή.

Στη χρονικά πρώτη συνάντηση τη Δευτέρα, με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ Σεΐχ Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, ο κ. Στάρμερ θα συζητήσει πέραν από τις περιφερειακές εξελίξεις και το πώς μπορεί να αναπτυχθεί το διμερές εμπόριο, που ήδη υπολογίζεται στα 23 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.

Αντίστοιχη συζήτηση θα γίνει αργότερα στη Σαουδική Αραβία με τον διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 17 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.

Ήδη η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της πράσινης ενέργειας και τεχνολογίας. Ξεχωρίζει η συμφωνία έναρξη της πρώτης εμπορικής παραγωγής ανθρακονημάτων με γραφένιο, μια συνεργασία μεταξύ ερευνητικού κέντρου στο Μάντσεστερ και του γιγαντιαίου κατασκευαστικού έργου ΝΕΟΜ στη Σαουδική Αραβία.

Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει πάνω από χίλιες θέσεις εργασίας στη ΒΔ Αγγλία και θα συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες σε επενδύσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Νέα αναβολή πήραν οι μοναχοί Νεκτάριος και Πορφύριος - Πότε ορίστηκε η νέα ημερομηνία

• Υπόθεση Ποταμιάς: «Κλειδί» ο 39χρονος από το Καμερούν - Άρχισε να «κελαηδάει» στις Αρχές – Αλλάζει τους ισχυρισμούς του – Βίντεο

• Απόπειρα φόνου: Ποια η κατάσταση της υγείας της 46χρονης που δέχτηκε πυροβολισμό από το σύζυγό της

• Ντόναλντ Τραμπ: Ο χορός με την Μελάνια Τραμπ και το YMCA με το... σπαθί - Δείτε βίντεο

• Κεντρικές Φυλακές: Βρήκαν σπασμένο κινητό στο κελί του ισοβίτη που έκανε podcast – Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έλαβε χρήματα για τη συνέντευξη

• Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για ηλεκτρονικές ταυτότητες σε Κύπριους - Το έξυπνο κίνητρο της Κυβέρνηση για τις πρώτες 100.000

• Μιχάλης Σοφοκλέους: Αποκάλυψε on air φωτογραφία όταν έπαιζε ποδόσφαιρο - «Ήμουν ένα πουλί των Κυπριακών γηπέδων» - Βίντεο



Κεντρικές Φυλακές: Βρήκαν σπασμένο κινητό στο κελί του ισοβίτη που έκανε podcast – Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έλαβε χρήματα για τη συνέντευξη

Κεντρικές Φυλακές: Βρήκαν σπασμένο κινητό στο κελί του ισοβίτη που έκανε podcast – Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έλαβε χρήματα για τη συνέντευξη

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τα βίντεο του ισοβίτη που έκανε ανενόχλητος… podcast μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top