ΠτΔ: Παρουσιάζει προτεραιότητες και εμβληματικές πολιτικές για το 2025
Παρουσιάζει τον Ετήσιο Προγραμματισμό της Κυβέρνησής για το 2025, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.
Πρόσθεσε ότι από τη Σαγκάη ο «Προμηθέας» θα πάει σε έναν προορισμό για να πιστοποιηθεί ως πλωτή μονάδα αεριοποίησης. Σημείωσε ότι γίνονται διαβουλεύσεις, ώστε μετά την πιστοποίηση ο «Προμηθέας» να χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού ως μονάδα αεριοποίησης μέχρι να είναι έτοιμες οι υποδομές στο Βασιλικό.
Πρόεδρος της ΑΗΚ και Αντιπρόεδρος της ΕΤΥΦΑ Γιώργος Πέτρου ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει δουλέψει το Συμβούλιο να ετοιμάσει όλα τα πιστοποιητικά τα οποία χρειάζονται για να αποπλεύσει το σκάφος.
«Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και τα νερά ανέβουν, ίσως και αύριο το πρωί να το έχουμε στο δρόμο για τη Σιγκαπούρη», είπε.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την εμπλοκή της Κύπρου με το έργο του Great Sea Interconnector (GSI), ο κ. Παπαναστασίου, σημείωσε ότι το έργο του GSI προχωρεί κανονικά.
Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στηρίξει τόσο πολιτικά το έργο, όσο και οικονομία με 25 εκ. ευρώ το χρόνο, με οροφή 125 εκ. ευρώ για τα πέντε χρόνια της κατασκευής του.
Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιπλέον ένα ποσό από ευρωπαϊκά κονδύλια και μπορεί να το διαθέσει για να μπει μέτοχος, κάτι που ωστόσο αν γίνει, όπως είπε, θα είναι υπό προϋποθέσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις, πρόσθεσε, πρέπει να πληρούνται.
Υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διόρισε ένα οίκο αξιολόγησης ο οποίος έκανε οικονομική και νομική δέουσα επιμέλεια και έχει μελετήσει επίσης τη μελέτη κόστους οφέλους, η οποία δόθηκε τον Ιούλιο του 2024.
Ο κ. Παπαναστασίου πρόσθεσε ότι αυτές οι μελέτες εισηγούνται κάποιες τροποποιήσεις σε κάποια έγγραφα, που είχαν δοθεί από τον φορέα υλοποίησης ΑΔΜΗΕ. Ο Υπουργός ανέφερε ότι επικοινώνησαν αυτές τις παρατηρήσεις στο Υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας και στον ΑΔΜΗΕ για να δουν πως θα τις διαχειριστούν.
«Οπόταν τα οποιαδήποτε δημοσιεύματα μιλούν για σοβαρά εμπόδια στην προώθηση του έργου, στην εξέλιξη του έργου, ή οτιδήποτε δεν ευσταθούν», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το τι αφορούν αυτές οι παρατηρήσεις, ο κ. Παπανστασίου είπε ότι αφορούν διάφορες συμφωνίες είτε αυτές είναι οι συμφωνίες έρευνας βυθού, κατασκευής καλωδίου, πόντισης καλωδίου και είναι συμφωνίες οι οποίες είναι σε πρόχειρη μορφή, τις οποίες έχει εισηγηθεί ο φορέας υλοποίησης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως για παράδειγμα η συμφωνία μετόχων.
«Υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις, για μας είναι σοβαρές. Είπαμε ότι είναι προϋπόθεση να δοθούν λύσεις μέσα από διαβούλευση και ο σκοπός μας είναι στις επόμενες εβδομάδες να διαβουλευτούμε με το φορέα υλοποίησης, με το Υπουργείο Ενέργειας, της Ελλάδος για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις σε όλες αυτές τις παρατηρήσεις που μας υπέδειξε ο οίκος αξιολόγησης μας, τον οποίον διόρισε η Κυπριακή Δημοκρατία για αυτό τον σκοπό», ανέφερε.
Σε ερώτηση κατά πόσο συμφωνεί με την εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο χωρίς να έχει την ιδιοκτησία, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι αυτό είναι μια από τις παρατηρήσεις.
Πρόσθεσε ότι αν η Κυπριακή Δημοκρατία βάλει τα κεφάλαια για οποιοδήποτε ποσό, θα πρέπει να έχει και την ιδιοκτησία της στο μερίδιο που της αναλογεί, ανάλογα με τη συνεισφορά της στο κεφάλαιο.
«Δεν μπορεί να είναι μόνον δέκτης των υπηρεσιών, ενώ θα είναι μέτοχος σε κάτι το οποίο υπάρχει υποδομή», είπε.
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από καλή συνεννόηση η οποία ξεκίνησε με το πλαίσιο κατανόησης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα συνεχίσει αυτή η κατανόηση ώστε να δώσει λύσεις και στις παρατηρήσεις του οίκου αξιολόγησης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις