Στον «αναπνευστήρα» θα έλεγε κανείς ότι ζει η Κύπρος όσον αφορά το δημογραφικό ζήτημα, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, αυξάνονται οι γεννήσεις παιδιών από ζευγάρια ξένων εθνικοτήτων και μειώνονται οι γεννήσεις από Κύπριους.
Ένα πρόβλημα το οποίο φαίνεται ότι επηρεάζει σε πολλαπλά επίπεδα την επιβίωση της Κυπριακής ταυτότητας και ύπαρξης.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων κ. Ντίνος Ολύμπιος μιλώντας στο ThemaOnline, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει να υπάρξει αναπλήρωση του πληθυσμού και να μην χαθεί η αυθεντική Κυπριακή ταυτότητα.
Η στασιμότητα τόσων χρόνων σε μέτρα και κίνητρα για αύξηση του πληθυσμού των Κυπρίων , δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και σημαντικό χάσμα. Μόνο άμεσες και ουσιαστικές λύσεις ίσως επαναφέρουν την πυξίδα στην θετική πλευρά.
Σύμφωνα με τον κ.Ολύμπιο τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση όσον αφορά τους πολύτεκνούς οδηγούν ναι μεν προς την ορθή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχει μακρύς δρόμος.
Μπορεί αρκετά από τα αιτήματά τους να βρήκαν ανταπόκριση ωστόσο υπάρχουν αρκετά βασικά ζητήματα τα οποία μένουν άλυτα και έχουν επιπτώσεις στην γενικότερη δημογραφική κατάσταση της χώρας.
Ένα από τα άλυτα αιτήματα των πολυτέκνων, είναι το γεγονός ότι όταν οι οικογένειες παραμένουν με δυο ή ένα παιδιά, χάνουν το πρόσθετο της φοιτητικής χορηγίας. Όπως αναφέρει ο κ.Ολύμπιος δεν είναι το ίδιο να σπουδάζει κανείς τέσσερα, πέντε ή και περισσότερα παιδιά, με το να σπουδάζει ένα ή δυο. Το επιπρόσθετο της φοιτητικής χορηγίας, χρήζει επανεξέτασης και αναπροσαρμογής βασιζόμενο στα σημερινά δεδομένα. Ένα επίδομα τριάντα χρόνων ,το οποίο όταν δόθηκε στους πολυτέκνους σαν αντάλλαγμα για την αφαίρεση των εκπτώσεων στη φορολογική μεταρρύθμιση του 2002-03 ήταν 500 λίρες και στην πορεία έγινε 855 ευρώ, χωρίς από τότε να γίνει κάποια αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες.
Αυτό που τονίζει ο Πρόεδρος των πολυτέκνων, είναι το στοιχείο της σημαντικότητας πριν ληφθούν αποφάσεις από την κυβέρνηση για τα επιδόματα και τα εισοδηματικά κριτήρια «να βλέπουν το μέγεθος και την σύνθεση της οικογένειας»
Αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία ο κ.Ολύμπιος δικαιολόγησε το φόβο ότι οι Κύπριοι είναι είδος προς εξαφάνιση. Όπως σημείωσε , το 2019 ο συνολικός αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν στην Κύπρο ήταν 10.243. Από αυτά 5.577 παιδιά γεννήθηκαν με τους δυο γονείς να είναι Κύπριοι. Από την άλλη 2.048 παιδιά γεννήθηκαν με τον ένα γονέα Κύπριο και τον ένα μη Κύπριο και 2.618 παιδιά γεννήθηκαν με τους δυο γονείς τους να μην είναι Κύπριοι.
Το 2022, γεννήθηκαν 10.662 παιδιά. Από αυτά, 5.489 παιδιά γεννήθηκαν με τους δυο γονείς να είναι Κύπριοι, 1.926 παιδιά γεννήθηκαν από ένα γονέα Κύπριο και τον άλλο γονέα μη Κύπριο, ενώ αυξήθηκαν στους 3.207 τα παιδιά που γεννήθηκαν από δυο γονείς μη Κύπριους.
«Τα τελευταία χρόνια οι γεννήσεις στην Κύπρο από δυο Κύπριους γονείς κατέγραψαν μείωση 4%, ενώ οι γεννήσεις με δυο γονείς μη Κύπριους καταγράψαν αύξηση 7%. Χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουμε», κατέληξε ο Πρόεδρος των πολυτέκνων στην Κύπρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις γιορτές - Πότε επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές
• Σορός άνδρα είναι εδώ και τέσσερις μήνες στο νεκροτομείο Πάφου - Ήταν άστεγος
• Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή της συντριβής αεροσκάφους στη Χαβάη - Νεκροί και οι δύο επιβαίνοντες
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Δεκεμβρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις