Όσο οδεύουμε προς τη λήξη αυτής της χρονιάς, οι σκέψεις όλων είναι στραμμένες προς το εθνικό μας ζήτημα. Το 2024 ήταν μια χρονιά κατά την οποία και ο πιο κακόπιστος θα συμφωνούσε πως η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στο κυπριακό, στο οποίο υπήρχε στασιμότητα από το καλοκαίρι του 2017.
Το τέλος του 2024 βρίσκει τη Μέση Ανατολή να εξακολουθεί να φλέγεται, ενώ η νέα τάξη πραγμάτων στη Συρία με την πτώση του Άσαντ και τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν για σύναψη συμφωνίας κοινής ΑΟΖ με το νέο καθεστώς της χώρας, δημιουργεί ένα πολύ ρευστό και επικίνδυνο σκηνικό, που αγγίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τον Μάρτιο του 2024 η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν ξεκινά το πρώτο της ταξίδι για την Κύπρο, με στόχο να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των δύο κοινοτήτων και την καταγραφή θέσεων και απόψεων τόσο από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και από τον Ερσίν Τατάρ. Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ ψάχνει έναν κοινό παρονομαστή, ο οποίος θα δώσει το πράσινο φως, για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017.
Τον περασμένο Μάιο ολοκληρώνονται οι επισκέψεις της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, αφήνοντας πίσω της μια πικρή γεύση, με τον Ερσίν Τατάρ να θέτει αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας, ενώ απέρριπτε πρόταση της Ολγκίν, για τριμερή συνάντηση.
Στις 8 Μαΐου η προσωπική απεσταλμένη πραγματοποιεί χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ερσίν Τατάρ. Η συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη διήρκησε περίπου 20 λεπτά, με την κα Ολγκίν να φεύγει από το λεγόμενο «προεδρικό», χωρίς να προβαίνει σε δηλώσεις, ενώ ο Ερσίν Τατάρ ξεκαθάρισε ότι για να προχωρήσει η διαδικασία, ζήτησε κυρίαρχη ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς. Συνεχίζοντας ο κ. Τατάρ είπε ότι επανέλαβε στην κα. Ολγκίν «ότι είμαστε αμετακίνητοι σε αυτό το θέμα και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. «Στις 5 Ιουλίου 2024, θα έχουν περάσει έξι μήνες. Γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Τι είπαμε εμείς; Ζητήσαμε κυρίαρχη ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς. Για να ικανοποιηθούν αυτά, είναι απαραίτητο να γίνουν κάποια βήματα. Η κυριαρχία μας πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια». Προηγήθηκε η συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα και 15 λεπτά. Οι δηλώσεις της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ ύστερα από τη συνάντηση, ερμηνεύτηκαν ποικιλοτρόπως. «Είναι ευθύνη των δύο ηγετών να ακούσουν την επιθυμία της κοινωνίας των πολιτών για πρόοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η επιστροφή της Ολγκίν στη Νέα Υόρκη και η συνάντησή της με τον ΓΓ των ΗΕ, τον περασμένο Ιούνιο, δεν ξεκαθάρισε το τοπίο ως προς τις εξελίξεις. Εκείνο που ειπώθηκε από τον Εκπρόσωπο του ΓΓ Στεφάν Ντουζαρίκ, είναι πως Γκουτέρες- Ολγκίν συζήτησαν για την πορεία προς τα εμπρός.
Η πρωτοβουλία της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για να οδηγήσει τα πράγματα προς τα εμπρός, ουδόλως στέφθηκε με επιτυχία. Ακόμα και η περιβόητη έκθεση την οποία συνέταξε και παρέδωσε στον Αντόνιο Γκουτέρες, κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενό της. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι από τις επισκέψεις της Ολγκίν στην Κύπρο, το μόνο που μένει είναι η απαίτηση της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση του ψευδοκράτους, με τον Ερσίν Τατάρ να θέτει στο τραπέζι τα (3Α), απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας διπλωματικές επαφές. Κατά τις επαφές της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ, η τ/κ πλευρά έθεσε θέμα ανοίγματος του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς, με την Ολγκίν να θέτει το θέμα ενώπιον του Προέδρου Χριστοδουλίδη.
Σύγκρουση Χριστοδουλίδη - Κολιν Στιούαρτ
Ο Ιούλιος σημαδεύτηκε από τη «σύγκρουση» Χριστοδουλίδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, με αφορμή τις δηλώσεις του Κόλιν Στιούαρτ περί στρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης, χωρίς να κατονομάζει τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά και για το ζήτημα των παράτυπων μεταναστών στη νεκρή ζώνη.
Αντιδράσεις από τη συμμετοχή Φιντάν στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών
Στις 29 Αυγούστου πραγματοποιείται το άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και για πρώτη φορά, συμμετέχει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, με τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στρατηγική κίνηση, υψηλής πολιτικής αξίας και ότι πρόκειται για μια ενέργεια καλής θέλησης και πραγματικής βούλησης, η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες της ε/κ πλευράς για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, στο εσωτερικό μέτωπο η απόφαση αυτή, έφερε αντιδράσεις κυρίως από κόμματα της συμπολίτευσης, τα οποία έκαναν λόγο για πιέσεις από την Αθήνα.
Το άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης
Στις 15 Οκτωβρίου ο ΓΓ των ΗΕ καλεί τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη για μια άτυπη συνάντηση, ή δείπνο, όπου ο Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνει τις θέσεις του περί κυριαρχικής ισότητας, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να παραδέχεται πως δεν άκουσε κάτι καινούργιο από τον τ/κ ηγέτη. Το αποτέλεσμα του δείπνου ήταν η απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες για συνέχιση των άτυπων συναντήσεων σε διευρυμένη μορφή και να υπάρξει συνάντηση στην Κύπρο με τον Ερσίν Τατάρ για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα σημεία διέλευσης.
Τα αγκάθια για το 2025
Η νέα χρονιά θα φέρει εξελίξεις στο κυπριακό. Τα ΗΕ είναι αποφασισμένα να ακολουθήσουν έναν οδικό χάρτη, επί της διαδικασίας. Η κάθοδος στην Κύπρο της Βοηθού ΓΓ των ΗΕ Ρόζμαρι ντι Κάρλο στη θέση της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, αλλά και η διευρυμένη συνάντηση στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων, τον ερχόμενο Μάρτιο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο Ερσίν Τατάρ, θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα. Η συνάντηση Χριστοδουλίδη - Τατάρ για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να περιμένουμε κάτι θετικό, αφού η τ/κ πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ε/κ πλευράς για τα Κόκκινα και το Πυρόι.
Οι εξελίξεις στην περιοχή μας και ειδικότερα τα όσα διαδραματίζονται στη Συρία, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση, με την Τουρκία προσβλέπει σε συμφωνία για δημιουργία τουρκο-συριακής ΑΟΖ. Η θέση της ΕΕ απέναντι στα όσα συμβαίνουν στη Συρία σε σχέση πάντοτε με το κυπριακό, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, καθώς και της Ελληνικής κυβέρνησης. Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται σε σχέση με τις επιδιώξεις της Άγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, μένουν στα λόγια.
Η διευρυμένη συνάντηση για το κυπριακό κρύβει αρκετές παγίδες, με δεδομένη την τουρκική θέση για κυριαρχική ισότητα. Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι το κεφάλαιο ομοσπονδία έχει τελειώσει. Αυτό που μένει να δούμε είναι τις κινήσεις της δικής μας πλευράς, αλλά και τις αντοχές της, στις όποιες πιέσεις προέρχονται είτε από τη Βρετανία είτε από την ίδια την Αθήνα, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να χαλάσει το «καλό κλίμα» και τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο με τους γείτονές της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Τι περιλαμβάνει το «μενού» για το Σαββατοκύριακο - Η πρόγνωση μέχρι την ημέρα των Φώτων
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις