Το 2024 ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε καθόλου καλά για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όλοι θα θυμόμαστε τι έγινε με το θέμα του ανασχηματισμού και την κάκιστη διαχείριση από πλευράς του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε σημείο μάλιστα που δημιούργησε τις πρώτες μεγάλες αντιδράσεις ανάμεσα στα κόμματα που τον στηρίζουν.
Οι δημοσκοπήσεις επίσης, που δείχνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα πιο χαμηλά σημεία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις τώρα εισέρχεται στον δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης, δημιούργησαν ένταση εντός του κυβερνητικού πεδίου, χωρίς ωστόσο να καταφέρει ο περίγυρος του προεδρικού, να αλλάξει την εικόνα. Μια εικόνα που έχτισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης προεκλογικά, η οποία σήμερα έχει αλλοιωθεί.
Αρνητικό πρόσημο στην όλη εικόνα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί το γεγονός ότι ο ίδιος ενώ χρησιμοποιεί την έκφραση «ξεκάθαρα», στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν είναι ξεκάθαρος για αυτά τα οποία λέει και τα οποία πράττει στη συνέχεια. Η δημοτικότητα ενός Προέδρου χτίζεται, ενισχύεται και προστατεύεται από το περιβάλλον του ιδίου και στην προκειμένη περίπτωση από τους συμβούλους, τους στενούς του συνεργάτες, που φαίνεται εκ του αποτελέσματος να μην έχουν τα τις ικανότητες, να το πράξουν.
Η μοναχική πορεία του Νίκου Χριστοδουλίδη
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ακολουθεί ουσιαστικά μια πορεία, μοναχική. Ξεκίνησε έναν προεκλογικό αγώνα χωρίς τη στήριξη ενός μεγάλου κόμματος και αυτό στην κυπριακή πολιτική σκηνή, θεωρείται ως αρνητικό στοιχείο. Τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ που τον στηρίζουν, δεν μπόρεσαν να ενισχύσουν σε αρκετές περιπτώσεις, τις επιλογές του εκλεκτού τους, όπως σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, οικονομίας, ενέργειας, αλλά κυρίως στο κυπριακό, που εδώ θυμίζει πύργο της Βαβέλ.
Τα αρνητικά για τον Νίκο Χριστοδουλίδη της χρονιάς που φεύγει, θα μπορούσαν να καταγραφούν σε ένα μακρύ κατάλογο θεμάτων, ωστόσο θα εστιάσουμε σε μερικά, ξεκινώντας από την υπόθεση του τέως Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος χειρίστηκε το ζήτημα, αφήνοντας μέχρι και σήμερα αρκετά ερωτηματικά αναπάντητα, όπως γιατί δεν άφησε να εξελιχθούν τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, ώστε η υπόθεση να φτάσει στη δικαιοσύνη τελικά, αλλά και γιατί ο ίδιος επέλεξε να βρίσκεται εκτός Κύπρου, με αποτέλεσμα το φιάσκο το οποίο παρακολουθήσαμε στη συνέχεια.
Στα αρνητικά επίσης καταγράφεται η κατάρρευση δημοσίων συμβάσεων για το Βασιλικό, τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, το αλιευτικό καταφύγιο στο Λιοπέτρι και το λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας. Συμβάσεις οι οποίες μπορεί να υπογράφηκαν από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, υπήρξε όμως αδυναμία στη διαχείριση από την παρούσα κυβέρνηση.
Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη χειρίστηκε τις απεργίες στη δημόσια υγεία και στον τομέα του σκυροδέματος, καταγράφεται ως αρνητικό πρόσημο.
Στα αρνητικά καταγράφεται και η δημόσια εικόνα του Νίκου Χριστοδουλίδη στην οποία φαίνεται να επενδύει το τελευταίο διάστημα, με αρκετές εμφανίσεις σε εκδηλώσεις και εγκαίνια, αλλά και σε εξορμήσεις στην επαρχία, θέλοντας από τη μια να δείξει πως δεν έχασε την επαφή με την κοινωνία των πολιτών, την ίδια ώρα όμως, εκπέμπει την εικόνα ενός Προέδρου που το μόνο που τον απασχολεί είναι το 2028 και οι επόμενες προεδρικές εκλογές.
Τα θετικά της διακυβέρνησης
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη κατόρθωσε να βγάλει το κυπριακό από τη ναφθαλίνη στην οποία βρισκόταν για εφτά χρόνια. Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού στην Κύπρο αλλά και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επίσκεψή της στην Κύπρο, καταγράφονται στα θετικά.
Ο ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος Αμάλθεια και ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε η Κύπρος στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, καταγράφονται στα θετικά της κυβέρνησης, καθώς και η μείωση μεταναστευτικών ροών.
Ο στρατηγικός διάλογος Κύπρου- ΗΠΑ και οι συμφωνίες που κλείδωσαν, αλλά και ο σαφής δυτικός προσανατολισμός στον οποίο επενδύει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι αναβαθμίσεις της Κυπριακής οικονομίας από ξένους οίκους, είναι άκρως θετική, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι η Κύπρος μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.
Οι προκλήσεις για τον Νίκο Χριστοδουλίδη
Το 2025 ξεκινά με κυπριακό και με τη διευρυμένη συνάντηση στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων απέναντι σε μια Τουρκία που δεν συζητά πλέον για ομοσπονδία. Το ζητούμενο για τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι κατά πόσο θα μπορέσει να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτει η Άγκυρα και η τ/κ ηγεσία, χωρίς να προχωρήσει στην εύκολη λύση του blame game. Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήρθε η στιγμή να μιλήσει ξεκάθαρα- και να το εννοεί- στον Κυπριακό λαό, εάν είναι έτοιμος να συζητήσει κάτι ενδιάμεσο και ποιο θα είναι αυτό, για το οποίο ακούγονται πολλά στο παρασκήνιο. Θα είναι ο Πρόεδρος της λύσης, η ο Πρόεδρος που στο τέλος της ημέρας θα υπογράψει την καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Η νέα χρονιά θα φέρει την ψηφιακή αναβάθμιση, η οποία θα λύσει τα χέρια τόσο της δημόσιας υπηρεσίας όσο και των πολιτών και το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσο αυτό το εγχείρημα θα πετύχει, ή θα καταρρεύσει.
Οι αναβαθμίσεις της οικονομίας καταγράφονται στα θετικά της χώρας μας, ωστόσο την ώρα που οι αριθμοί ευημερούν, μεγάλο μέρος της κοινωνίας αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα καθημερινά έξοδα και στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και στα ενοίκια ανεβάζουν το κόστος για κάθε νοικοκυριό.
Η στεγαστική πολιτική η οποία ξεκίνησε δειλά, θα πρέπει να ενισχυθεί για τα νέα ζευγάρια, τα οποία αδυνατούν στην πλειοψηφία τους, να αποκτήσουν στέγη. Το δημογραφικό, το οποίο βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας του κόστους ζωής, η κυβέρνηση θα πρέπει να το αντικρίσει, ως ένα από τα κορυφαία εθνικά ζητήματα.
Η παιδεία είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα στα οποία θα πρέπει η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη να δώσει λύσεις, ξεκινώντας μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα. Η παιδεία δεν χτίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά με όραμα και πράξεις.
Οι αλλαγές εντός των κομμάτων
Το 2025 θα είναι μια χρονιά δύσκολη για τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Μπορεί να μην έχουμε εθνικές εκλογές, ωστόσο τα κόμματα θα προετοιμάζονται για τις βουλευτικές του 2026. Αυτό σημαίνει πως ξεκινώντας από τα κόμματα της συμπολίτευσης τα οποία το καθένα από αυτά έχει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα, δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν κάποια από αυτά, κατέβουν από το βαγόνι της συγκυβέρνησης. Ξεκινώντας από το ΔΗΚΟ, το οποίο ετοιμάζεται για το πολιτικό συνέδριο και με την αντιπολίτευση την οποία έχει στο εσωτερικό του, δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει στη συγκυβέρνηση, ρισκάροντας το πολιτικό του μέλλον που ήδη είναι θολό, για χάρη του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Από την άλλη η ΕΔΕΚ ήδη προετοιμάζει τρόπους εξόδου, λόγω της αντίθεσής της στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση, στο κυπριακό. Ο ΔΗΣΥ ο οποίος φαίνεται πως θα ανοίξει το θέμα διαγραφής μελών της κυβέρνησης τα οποία στελεχώνουν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, θα στείλει το μήνυμα στους ψηφοφόρους του κόμματος, ότι είναι πλέον κόμμα αντιπολίτευσης χωρίς την <ουρά> της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης, που επαναλαμβάνει η Αννίτα Δημητρίου, δημιουργώντας ένα χάος και σύγχυση εντός της Πινδάρου.
Με δεδομένο ότι το ΑΚΕΛ έχει ήδη ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους σε όλα τα επίπεδα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα προσπαθήσει είτε να διατηρήσει τους συμμάχους του, ή να βρει νέους, οι οποίοι θα μπορέσουν να του προσφέρουν μια ασπίδα προστασίας, μέχρι το τέλος της θητείας του. Η επιλογή του Προέδρου, ο οποίος απορρίπτει τα περί δημιουργίας κόμματος, όπως ο ίδιος λέει, είναι μια: Να κάνει πράξη τις προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις προς τους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να δουν έργα που θα κάνουν την καθημερινότητά τους, καλύτερη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έρχεται νόμισμα των 4 ευρώ: Πότε θα κυκλοφορήσει - Δείτε φωτογραφία
• «Μαγικό» το σκηνικό στο Τρόοδος - Δείτε πανέμορφες εικόνες και βίντεο από το κάτασπρο τοπίο
• Ψάχνεις δουλειά; Νέα κενή θέση στο Δημόσιο - Δείτε μισθό, καθήκοντα και προσόντα
• Αιμιλία Κενεβέζου: Όσα είπε στην αποφώνηση του τελευταίου της δελτίου στον Alpha - Δείτε βίντεο
• Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις