Έρχονται Χριστούγεννα- Kαμπανάκι κινδύνου για ακατάλληλα παιχνίδια στην αγορά

Έρχονται Χριστούγεννα- Kαμπανάκι κινδύνου για ακατάλληλα παιχνίδια στην αγορά

Ακατάλληλα και επικίνδυνα παιχνίδια εντοπίζονται στο 23% των ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών και η μη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές προκαλεί βλάβες στην υγεία των παιδιών.

Το θέμα των επικίνδυνων και ακατάλληλων παιγνιδιών στην κυπριακή αγορά και ο έλεγχος των αρμοδίων υπηρεσιών απασχόλησε την Επιτροπή Εμπορίου ύστερα από πρόταση του Βουλευτή Γιώργου Βαρνάβα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι η ύπαρξη φθαλικών εστέρων ( μαλακό πλαστικό) σε διάφορα παιχνίδια, η μακροχρόνια χρήση των οποίων μπορεί να επιφέρει προβλήματα υπογονιμότητας στους άνδρες και κυστών στις γυναίκες.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έχουν αυξήσει τους ελέγχους και το ποσοστό μη συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια στο 23% από 60% στο οποίο κυμαινόταν πριν.

Επεσήμανε πάντως ότι η Βουλή δεν εφησυχάζει και παρά το ότι είμαστε σε σωστή πορεία , χρειάζονται και άλλες βελτιώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου τρεις υπηρεσίες του κράτους (Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Υπ. Εμπορίου και Κρατικό Χημείο) είναι επιφορτισμένες με τους ελέγχους και είναι και σε συνεχή επαφή με το ευρωπαϊκό σύστημα Rapex στο οποίο καταχωρούνται πληροφορίες για ακατάλληλα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά.

“Έστω και ένα παιγνίδι με βλαβερές ουσίες να φτάσει στα παιδιά για μας είναι αποτυχία” , είπε χαρακτηριστικά.

Οι ποινές που προβλέπονται είναι πρόστιμο μέχρι 6,000 ευρώ ή και φυλάκιση για επαναλαμβανόμενες μη συμμορφώσεις.

Σοβαρότερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει με τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και από περιστασιακούς εισαγωγείς και έτσι η Επιτροπή ζήτησε να γίνει σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών για να αυξηθούν περαιτέρω οι έλεγχοι.

Επίσης προβληματισμό προκαλεί όχι μόνο η παρουσία ακατάλληλων υλικών στα παιχνίδια αλλά και οι μηχανισμοί που επιφέρουν διάφοροι τραυματισμοί ακόμη και αναφλέξεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Στήνουν το τραπέζι για την πενταμερή: Με συγκεκριμένες προτάσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη Γενεύη - Είδε και απήλθε η Ντι Κάρλο

Στήνουν το τραπέζι για την πενταμερή: Με συγκεκριμένες προτάσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη Γενεύη - Είδε και απήλθε η Ντι Κάρλο

Υπό τον φόβο ενός αδιεξόδου, αλλά και των γνωστών θέσεων που αναμένεται να επαναλάβει η τουρκική πλευρά στην πενταμερή διάσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαρτίου στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατέθεσε ενώπιον της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο συγκεκριμένες ιδέες, οι οποίες πρώτο, θα υποβοηθήσουν τη διαδικασία κατά την πενταμερή διάσκεψη χωρίς να υπάρξει αδιέξοδο και δεύτερο, θα απομακρύνουν τον κίνδυνο, να μπει στο τραπέζι η θέση Τατάρ, για λύση δύο κρατών. Υποδεχόμενος την κα. Ντι Κάρλο το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως το status quo δεν μπορεί να αποτελέσει  τη λύση του κυπριακού και όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση επιδεινώνεται.

BEST OF TOTHEMAONLINE