Αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025, η αδειοδότηση του πρώτου περιφερειακού καταφυγίου σκύλων, αυτό των Δήμων Λευκωσίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, Αντωνία Θεοδοσίου. Η Επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι σκοπός της είναι να έρθει σε επαφή με καταφύγια για να μάθει τα προβλήματά τους αλλά και να δουν το θέμα των στειρώσεων σκύλων.
Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ, η κ. Θεοδοσίου, είπε ότι είχε ανακοινωθεί το 2019 η πρόθεση δημιουργίας περιφερειακών καταφυγίων ή χώρων προσωρινής φύλαξης τα οποία να τυγχάνουν διαχείρισης από την τοπική αυτοδιοίκηση και να αδειοδοτηθούν, με χρονικό περιθώριο 18 μήνες το οποίο έληξε χωρίς κάποιο αποτέλεσμα και ότι το 2022 λήφθηκε νέα απόφαση, συνοδευόμενη από σχέδιο ενίσχυσης €1,5 εκατομμύριου για τη δημιουργία πέντε περιφερειακών καταφυγίων τοπικής αυτοδιοίκησης, όσον αφορά τις επαρχίες και ένα για τις ημιορεινές περιοχές.
Μέχρι το τέλος 2024 δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος, σημείωσε, «και ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, μεταξύ άλλων, βάλαμε ως στόχο να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε την προσπάθεια δημιουργίας τουλάχιστον του καταφυγίου των Δήμων Λευκωσίας» που να καλύπτει δηλαδή Λευκωσία, Στρόβολο, Λακατάμια, Άγιο Δομέτιο, Έγκωμη, Αγλαντζιά.
«Αυτό ήδη δρομολογείται, είναι στο παρά πέντε να γίνει η αδειοδότηση του, διότι πρέπει να έχει πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής και προβλέπεται να γίνει με την αναβάθμιση ενός υφιστάμενου καταφυγίου το οποίο ήδη αξιοποιούν ορισμένοι από τους Δήμους της Λευκωσίας, δηλαδή να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί», εξήγησε.
Σημείωσε ότι η ίδια επισκέφθηκε πρόσφατα το συγκεκριμένο καταφύγιο μαζί με εκπροσώπους του Δήμου Στροβόλου – που έχει αναλάβει συντονιστικά για να προωθήσει την αδειοδότηση του καταφυγίου και την προσφοροδότηση - και με μαθητές δημοτικού ενόψει των Χριστουγέννων, «για να δούμε τις συνθήκες κράτησης των ζώων, οι οποίες είναι πάρα πολύ ευνοϊκές, να μιλήσουμε με τα άτομα που διαχειρίζονται το καταφύγιο», και να συζητήσουν περαιτέρω και με τον Δήμο Στροβόλου.
Η κ. Θοδοσίου ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιανουαρίου μια συντονιστική συνεδρία με τη συμμετοχή των αρχιτεκτόνων, με τον Δήμο Στροβόλου, και τους διαχειριστές του καταφυγίου «για να είναι ικανοποιητικό από όλους το πρώτο καταφύγιο που αναμένεται να αδειοδοτηθεί και να υλοποιηθεί ταυτόχρονα, εντός του 2025», σημειώνοντας ότι αναμένουν αυτό να γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2025.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό το θέμα, και που θα μπορέσουμε να συνεισφέρουμε και ως Γραφείο Επιτρόπου», είπε η κ. Θεοδοσίου.
Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην νομοθεσία της «έχει την υποχρέωση» να έχει καταφύγια και να έχει Αστυνομία για τα ζώα. Σημείωσε ότι θεωρεί ότι το να γίνουν αδειοδοτημένα περιφερειακά καταφύγια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «θα βοηθήσει 1000% στη σωστή διαχείριση των αδέσποτων σκυλιών».
«Βάλαμε ως στόχο να επιταχύνουμε την αδειοδότηση τουλάχιστον ενός καταφυγίου τον χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι, παράλληλα με αυτό της Λευκωσίας, κοιτάζουν και τί γίνεται στις άλλες επαρχίες. Σημείωσε ότι, με δική της πρωτοβουλία, έγινε διευρυμένη συνάντηση με τα αρμόδια τμήματα και την τοπική αυτοδιοίκηση «για να δούμε πως μπορούμε να συντονιστούμε για να γίνει πραγματικότητα η αδειοδότηση τουλάχιστον έξι καταφυγίων».
«Έγιναν προσπάθειες, αλλά όλες σκοντάφτουν κάπου», είπε η Επίτροπος, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια είναι, μεταξύ άλλων, να είναι τα καταφύγια αυτά μακριά από τις οικιστικές ζώνες για να μην υπάρχει οχληρία.
Η κ. Θεοδοσίου είπε ακόμη ότι για το 2024, από ό,τι γνωρίζει δεν ήταν κανένα καταφύγιο αδειοδοτημένο. Σημείωσε ότι την αδειοδότηση την κάνουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με βάση κάποιους όρους λειτουργίας, όπως η στείρωση των ζώων που φθάνουν στα καταφύγια, οι προδιαγραφές των κλουβιών, καθαριότητα, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψη των ζώων, μεταξύ άλλων.
Σε ερώτηση, σημείωσε ότι για να μπορούν τα καταφύγια να κάνουν αίτηση για αδειοδότηση, πρέπει να έχουν πολεοδομικές άδειες «και φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα». Ανέφερε ότι εντός του 2025 στόχος είναι να μιλήσει με καταφύγια για να κατανοήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε και στο θέμα της στείρωσης των αδέσποτων ζώων σημειώνοντας ότι υπάρχουν χορηγίες από το Κράτος και ότι μέσα στους στόχους του Γραφείου της είναι να δουν αυτό τον αριθμό στειρώσεων αν είναι ικανοποιητικός ή αν ενδείκνυται να αυξηθεί το κονδύλι.
«Είναι στόχος και των φιλοζωικών οργανώσεων, το απαιτούν ότι πρέπει να στειρώνονται τα σκυλιά», διαφορετικά δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το πρόβλημα των αδέσποτων, σημειώνοντας ότι «είναι πάρα πολλά τα ζώα».
Η Επίτροπος αναφέρθηκε και στο θέμα της ευθανασίας των ζώων, σημειώνοντας ότι «συζητήθηκε έντονα» στη Βουλή. Εξήγησε ότι, όταν εντοπίζεται ένα εγκαταλελειμμένο σκυλί και δίδεται σε καταφύγιο, η τοπική αυτοδιοίκηση χρηματοδοτεί τη φύλαξή του για δύο εβδομάδες και ότι εάν δεν γίνει κατορθωτό μέσα σε δύο εβδομάδες να βρεθεί ο ιδιοκτήτης ή να υιοθετηθεί, «μπορούν τα καταφύγια, η τοπική αυτοδιοίκηση να οδηγεί τα σκυλιά σε ευθανασία». «Είναι κάτι για το οποίο, από ό,τι καταλαβαίνω, η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι όλες οι φιλοζωικές οργανώσεις είναι εναντίον. Κι εμείς ως Γραφείο Επιτρόπου είμαστε εναντίον, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να βρούμε και μια λύση στην πληθώρα των αδέσποτων σκύλων, οι οποίοι κυκλοφορούν», σημειώνοντας ότι κάποιοι εγκαταλείπουν αυτά τα ζώα. Αναφέρθηκε και στην υποχρεωτική σήμανση (microchip) των σκύλων και στην καταγραφή των στοιχείων του ιδιοκτήτη στο μητρώο των κτηνιατρικών υπηρεσιών.
Ερωτηθείσα για τον ρόλο του Γραφείου της, ανέφερε ότι, ως Επίτροπος Προεδρίας, «συμβουλεύω των Πρόεδρο και την Προεδρία στα θέματα που εντοπίζω ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής ή εισαγωγή καλών πρακτικών», αλλά ότι δεν υποκαθιστά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες ή το Υπουργείο Γεωργίας όσον αφορά στα θέματα των ζώων.
Σημείωσε ακόμη ότι ο ρόλος του Γραφείου της είναι παρόμοιος με αυτόν για το περιβάλλον, «δηλαδή εξετάζω τις πολιτικές του Κράτους, τη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τι γίνεται στην κοινωνία των πολιτών για οποιοδήποτε θέμα και λειτουργώ οριζόντια». Είπε ακόμη ότι εξετάζει και καταγγελίες πολιτών που έρχονται στο γραφείο της.
Θα καταγγείλει την Κύπρο στο ΣτΕ, λέει η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων
Εν τω μεταξύ η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων, σε ανακοίνωσή της, «με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά απαράδεκτες και εγκληματικές συνθήκες διαβίωσης σκύλων σε καταφύγιο», αναφέρει ότι προτίθεται να καταγγείλει την κυπριακή Κυβέρνηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σχετικά με την μη εφαρμογή του νόμου Περί Σκύλων με δεσμευτικές πρόνοιες για τον κάθε κάτοχο σκύλου.
«Επίσης, μόλις ο καιρός μας το επιτρέψει, θα κατασκηνώσουμε έξω από το Προεδρικό και το Υπουργείο Εσωτερικών με αδέσποτα σκυλιά και θα ζητούμε από το κράτος να τα αναλάβει», αναφέρει.
Αίτημά τους, αναφέρει, η «πιστή εφαρμογή» των νόμων χωρίς άλλη καθυστέρηση, σημειώνοντας ότι δεν χρειάζονται δαπάνες, αλλά «απλά θέληση».
Η κ. Θεοδοσίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι θα διερευνήσει άμεσα την καταγγελία για το συγκεκριμένο καταφύγιο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• HMPV: Συναγερμός για νέο ιό που σαρώνει την Κίνα – Τι είναι και πώς μεταδίδεται
• Τρόμος στον αέρα: Αποσυμπιέστηκε το αεροπλάνο και έπεσαν οι μάσκες – Σοκαριστικό βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις