Στο Ανώτατο Δικαστήριο έφτασε η υπόθεση 19χρονου αθλητή, που επλήγη από καρκίνο στον εγκέφαλο και ζητά από το Υπουργείο Υγείας -μάταια μέχρι στιγμής- άδεια ιατρικής χρήσης της κάνναβης.
Την υπόθεση δημοσιεύει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Σημερινή», Μάριος Δημητρίου. Ο συνάδελφος δημοσίευσε επιστολή, την οποία του απέστειλε ο φίλος της οικογένειας, Βιολόγος, Φυσικός Θεραπευτής Πέτρος Ευδόκας
O κύριος Ευδόκας αναφέρει για το νεαρό τα εξής:
«Έχει κάμει όλες τις θεραπείες που υπέδειξαν οι γιατροί και παλεύει έντονα για την υγεία και την ζωή του, για ενάμιση χρόνο τώρα. Παρ' όλα αυτά όμως, οι όγκοι συνεχίζουν να μεγεθύνονται, και από τον Αύγουστο του 2014 οι γιατροί δήλωσαν ότι δεν μπορούν να τον βοηθήσουν πλέον. Ο ασθενής υπέβαλε γραπτή αίτηση στον τότε Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή για άδεια ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Στήριξε την αίτησή του στις επιστημονικές μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι σε συνδυασμό με την συγκεκριμένη χημειοθεραπεία που λάμβανε τότε, η φαρμακευτική δράση της κάνναβης δρα ως πολλαπλασιαστής ισχύος στην αντικαρκινική θεραπεία. Επιπλέον, στηρίχτηκε στην επιστημονικά αναγνωρισμένη φαρμακευτική αξία της κάνναβης για την ανακούφιση των καρκινοπαθών σε πολλαπλές πτυχές της πάθησης (ψυχική και σωματική ανακούφιση, μείωση παρενέργειας φαρμάκων κ.λπ).
Η αίτησή του συνοδεύεται από συνταγή ιατρού, και πληροί όλες τις ιατρικές και νομικές προϋποθέσεις για έγκριση. Η αίτησή του αγνοήθηκε από τον Υπουργό, ο οποίος ούτε καν απάντησε.
»Από τότε, και με τη βοήθεια της οικογένειάς του και άλλων υποστηρικτών, έχει υποβάλει συνολικά τρεις αιτήσεις, ενώ η υγεία του φθίνει μέρα με τη μέρα. Οι αιτήσεις του παραμένουν αναπάντητες, ακόμα και μετά την ανάληψη του Υπουργείου από τον Γιώργο Παμπορίδη - φαινόμενο άξιον απορίας, γιατί γενικά θεωρείται άνθρωπος με βαθιά κατανόηση, τόσον του νόμου, όσον και των ανθρωπιστικών αξιών.
»Τώρα η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο. Η προσφυγή γίνεται με βάση την παράνομη παράληψη απάντησης από τον Υπουργό στη γραπτή αίτηση, αλλά ενδέχεται να εκδικαστεί και η ουσία της υπόθεσης, η οποία στηρίζεται όχι μόνο στα ιατρικά δεδομένα, αλλά και σε όλη τη νομολογία και τα Συνταγματικά άρθρα περί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (π.χ. το δικαίωμα στη ζωή) και των Δικαιωμάτων των Ασθενών (π.χ. το δικαίωμα επιλογής στη θεραπεία), που είναι εντοιχισμένα στο νομικό κεκτημένο, τόσον της Κύπρου όσον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισφραγισμένα με πολλές διεθνείς συμβάσεις.
»Η υγεία του ασθενούς συνεχίζει να καταρρέει, σε σημείο που σήμερα απειλείται η ζωή του, ενώ η Δημοκρατία συνεχίζει να κωλυσιεργεί. Στη χθεσινή εμφάνιση στο Ανώτατο (26 Οκτωβρίου 2015), η Νομική Υπηρεσία ούτε καν εμφανίστηκε και αντιπροσωπεύτηκε από ένα τυχαία περαστικό δικηγόρο (!). Ενώ το Υπουργείο Υγείας και ο Υπουργός, παρ' όλον ότι έχει λάβει επισήμως ειδοποίηση για την προσφυγή και τη δίκη, δεν έχει καν δώσει οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία, για το τι προτίθεται να κάμει για την υπόθεση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις