Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για τη Γάζα, επιβεβαιώνει και ο Μπάιντεν

Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για τη Γάζα, επιβεβαιώνει και ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων, με την οποία θα τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Γάζα και θα αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους αμάχους.

Τον είχε προλάβει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που είχε γράψει ένα ενθουσιώδες μήνυμα στο κοινωνικό του δίκτυο μόνο με κεφαλαία γράμματα.

«Σήμερα, έπειτα από πολλούς μήνες εντατικής διπλωματίας εκ μέρους των ΗΠΑ, μαζί με την Αίγυπτο και το Κατάρ, το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και για τους ομήρους.»

Με τη συμφωνία αυτή θα σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα, θα αυξηθεί η άκρως αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους αμάχους και θα επανενωθούν οι όμηροι με τις οικογένειές τους, έπειτα από περισσότερους από 15 μήνες σε αιχμαλωσία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί όμηροι θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση εφαρμογής της συμφωνίας. Οι Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις γειτονιές τους, σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας.

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε επίσης ότι το Ισραήλ θα διαπραγματευτεί την εφαρμογή της δεύτερης φάσης μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες. Με βάση το σχέδιο, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί για όσο διάστημα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ακόμα μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE