ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Λιλλήκας: Εκσυγχρονισμός και όχι ιδιωτικοποίηση του κρατικού λαχείου

Γ.Λιλλήκας: Εκσυγχρονισμός και όχι ιδιωτικοποίηση του κρατικού λαχείου

Αντί ο Υπουργός Οικονομικών να δηλώνει ότι κουράστηκε να τυπώνει λαχεία, καλύτερα είναι να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό του κρατικού λαχείου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, επικρίνοντας την απόφαση της Κυβέρνησης για αποκρατικοποιηση του κρατικού λαχείου.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό στο πλαίσιο περιοδείας στο Παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο κ. Λιλλήκας υποστήριξε πως ο Υπουργός Οικονομικών παραμένει πιστός στη φιλοσοφία της Κυβέρνησης, «που λέει ότι τις ζημιές θα πρέπει να τις πληρώνουν οι πολίτες όταν αφορά την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών ή άλλων ιδιωτικών οργανισμών, τα κέρδη όμως πρέπει να μεταβιβάζονται στους ιδιώτες».

«Η ιδιωτικοποίηση του κρατικού λαχείου θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να εισπράξει κάποιο ποσό αυτήν τη στιγμή, αλλά θα είναι ένα εφάπαξ ποσό και για τα επόμενα χρόνια τα κέρδη των 20 εκατομμυρίων ευρώ ή και περισσοτέρων, θα καταλήγουν στους ιδιώτες», είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, προσθέτοντας ότι αναμένει την αντίδραση της Βουλής.

Διαμήνυσε παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να αφεθεί ακόμα ένα κομμάτι του κρατικού πλούτου να καταλήξει σε ιδιωτικά χέρια και πως «αντί ο Υπουργός να δηλώνει ότι κουράστηκε να τυπώνει λαχεία, καλύτερα είναι να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό του κρατικού λαχείου και αντί 20 εκατομμύρια ευρώ κέρδη, το κράτος να εισπράττει 30 και 40 εκατομμύρια ευρώ, που τα έχει ανάγκη ο τόπος, δεδομένου βέβαια ότι αυτά τα λεφτά θα καταλήξουν στις υπηρεσίες του κράτους αλλά και στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες που τα έχουν τόσο ανάγκη».
 
Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα του δεκαετούς διάρκειας κυπριακού ομολόγου με απόδοση 4,25% ο κ. Λιλλήκας είπε πως «ο Υπουργός Οικονομικών πανηγυρίζει χωρίς να λέει στους Κύπριους πολίτες ότι αυτό είναι το υψηλότερο επιτόκιο ομολόγων σε όλη την ΕΕ κι αυτό το ψηλό επιτόκιο θα το πληρώσουν οι Κύπριοι πολίτες».
 
«Αυτό το επιτόκιο θα μεταφερθεί μέσα από τις φορολογίες στον κυπριακό λαό», είπε ο Γιώργος Λιλλήκας και υπογράμμισε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ο βασικός λόγος που το επιτόκιο των κυπριακών ομολόγων βρίσκεται «στο ψηλότερο σκαλοπάτι της ΕΕ»
 
Ο Υπουργός Οικονομικών, συνέχισε, δεν λέει πόσο χαμηλότερο θα μπορούσε να ήταν το επιτόκιο των κυπριακών ομολόγων, αν η Κυβέρνηση έκανε σωστά τη δουλειά της και ασκούσε την απαραίτητη πίεση στην Κεντρική Τράπεζα και στις εμπορικές τράπεζες για να προχωρούσαν σε αναδιάρθρωση των δανείων, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτός ο τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κάλεσε το Χάρη Γεωργιάδη να αναλάβει τις ευθύνες του και να αναγνωρίσει πως «ακόμα και αυτό το 4,25% επιτόκιο οφείλεται στις θυσίες του κυπριακού λαού, στις θυσίες που γίνονται και στον τομέα της Υγείας, στον τομέα της Παιδείας αλλά ακόμα και στον τομέα της Ασφάλειας».
 
Κάλεσε δε την Κυβέρνηση ν’ αντιληφθεί ότι, το λαό δεν τον ενδιαφέρουν οι αριθμοί και τα νούμερα αλλά η ποιότητα ζωής του, η οποία όπως είπε, είναι ίσως η χειρότερη σε όλη την ΕΕ, «με ένα στους τρεις συμπολίτες μας να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, με 70 χιλιάδες ανέργους και 30 χιλιάδες νέους επιστήμονες μας να μεταναστεύουν για να υλοποιήσουν τα όνειρα τους σε ξένη χώρα».
 
Με αφορμή την περιοδεία αντιπροσωπείας της Συμμαχίας Πολιτών στο  Παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στο θέμα του ΓΕΣΥ, κάνοντας λόγο για ενταφιασμό του προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
 
Συγκεκριμένα όπως δήλωσε, την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών συγχαίρει εαυτόν για την επιτυχημένη πολιτική του, τα κρατικά νοσηλευτήρια «κυριολεκτικά καταρρέουν, αφήνοντας εκτεθειμένους τους ασθενείς, να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, ν’ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οι ίδιοι οι γιατροί, οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο σημερινό τεράστιο όγκο εργασίας που έχουν».
 
Υπέδειξε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια απασχολούν το 20% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κύπρου και εξυπηρετούν το 80% των ασθενών, με τη δυσαναλογία αυτή να καθιστά αδύνατη την προσφορά της ποιότητας υγείας, που έχει υποχρέωση το κράτος να προσφέρει και με αποτέλεσμα να γίνονται ιατρικά λάθη και να θρηνούμε ακόμα και θύματα.
 
«Εάν δεν αποφασίσει η Κυβέρνηση να στελεχώσει, να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και με ιατρικό εξοπλισμό, τα κρατικά νοσηλευτήρια, θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα», προειδοποίησε ο κ. Λιλλήκας, εκφράζοντας την ίδια ώρα την έντονη ανησυχία της Συμμαχίας Πολιτών, «που οφείλεται στη σχεδόν βεβαιότητα που έχουμε», ότι οριστικά οδηγείται σε ενταφιασμό το ΓΕΣΥ.

Από τις συνεδρίες της άτυπης ομάδας του Υπουργείου Υγείας στις οποίες συμμετέχει η Συμμαχία, είπε, «διαπιστώνουμε ότι το ΓΕΣΥ δεν αποτελεί τελικά προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και φαίνεται ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα υπερέχουν της ευθύνης του κράτους να προσφέρει και να διασφαλίζει την υγεία στους Κύπριους πολίτες».
 
Κάλεσε τέλος τον Υπουργό Υγείας «τον οποίον στηρίξαμε και του οποίου πιστεύουμε στις καλές προθέσεις», ν’ αντιδράσει αλλά και να τοποθετηθεί άμεσα τόσο ενώπιον της Κυβέρνησης όσο και ενώπιον του υπριακού λαού για το μέλλον του ΓΕΣΥ.

Πηγή — ΚΥΠΕ 
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Ανατροπή στο σοβαρό τροχαίο στην Πάφο: Ανταλλάξαν θέση ο οδηγός με τον συνοδηγό – Η κατάσταση της υγείας του 25χρονου μοτοσικλετιστή

Έκανε ψευδή καταγγελία στον συγκάτοικό του ότι τον μαχαίρωσε στην πλάτη - Κατηγορήθηκε 29χρονος

Πυρκαγιά στην Αραδίππου: Ομολόγησε 27χρονος τον εμπρησμό - Επιτέθηκε και σε αστυνομικό



Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Συνεχείς είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράση, αναφορικά με τον φόνο έξω από την κοινότητα της Ορμήδειας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top